Toch (eigen) onderzoek naar Red Bull-studies Universiteit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Toch (eigen) onderzoek naar Red Bull-studies Universiteit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Toch (eigen) onderzoek naar Red Bull-studies Universiteit Utrecht

Toch (eigen) onderzoek naar Red Bull-studies Universiteit Utrecht

Er komt toch een onderzoek naar de Red Bull onderzoeken aan de Universiteit Utrecht. Dat meldt de UU vandaag in een persbericht. De UU laat een eigen commissie kijken naar een aantal onderzoeken die zijn gefinancierd door Red Bull. Een en ander naar aanleiding van onjuiste berichtgeving daarover in de media de afgelopen dagen. Daarin werden twijfels uitgesproken over de onafhankelijkheid van de betreffende onderzoeken omdat het energiedrankje telkens positief uit de bus kwam.  

De afgelopen dagen werd in de media melding gemaakt van het feit, dat de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) openheid van zaken wenst over wetenschappelijke onderzoeken bij de UU die door energiedrankproducent Red Bull worden betaald. De berichtgeving bleek echter onjuist, zo stelt de woordvoerder van de KNAW. ‘De KNAW heeft geen bemoeienis of klacht in het kader van dit onderzoek.’ De publicaties in onder andere De Telegraaf wekken de indruk dat wellicht niet aan de normen voor integer wetenschappelijk onderzoek is voldaan. Om iedere twijfel hierover uit te sluiten, heeft het College van Bestuur van de UU daarom inmiddels besloten om het door Red Bull gefinancierde onderzoek aan de universiteit te laten onderzoeken door de Commissie Wetenschappelijke Integriteit. Dit is in het belang van de betrokken onderzoekers zelf en ook in het belang van een voortdurende en goede controle op de Wetenschappelijke Integriteit. De media-aandacht heeft geleid tot geschrokken politieke reacties. Tweede Kamerlid Michel Rog (CDA) noemt dergelijk onderzoek bijvoorbeeld ‘wetenschappelijk discutabel en maatschappelijk ongewenst’. Staatssecretaris Sander Dekker zou hebben aangegeven, dat hij graag ziet dat de KNAW de zaak tot op de bodem uitzoekt, zo meldt universiteitsblad DUB.

Zoals bij al haar wetenschappelijke onderzoek, leeft de UU ook bij het onderzoek gefinancierd door Red Bull de gedragscode voor Wetenschappelijke Integriteit van de VSNU na, zo stelt de universiteit in een persbericht. Ook bij het betreffende onderzoek is nauwgezet gekeken naar de voorwaarden waaronder het onderzoek plaats kon vinden. Dit is, volgens de universiteit, conform de standaardnormen van de UU verlopen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).