Toch geen tijdelijke zone voor raamprostitutie in Utrecht. Politiek reageert teleurgesteld | De Utrechtse Internet Courant Toch geen tijdelijke zone voor raamprostitutie in Utrecht. Politiek reageert teleurgesteld | De Utrechtse Internet Courant

Toch geen tijdelijke zone voor raamprostitutie in Utrecht. Politiek reageert teleurgesteld

Toch geen tijdelijke zone voor raamprostitutie in Utrecht. Politiek reageert teleurgesteld
Burgemeester Jan van Zanen en SP-wethouder Paul Janssen hebben vanmiddag bekend gemaakt dat raamprostitutie voorlopig niet terugkeert in Utrecht. Dit omdat de bouw van een definitieve locatie langer gaat duren en het college een streep zet door de plannen van een tijdelijke locatie.  

Burgemeester Jan van Zanen en SP-wethouder Paul Janssen hebben vanmiddag bekend gemaakt dat raamprostitutie voorlopig niet terugkeert in Utrecht. Dit omdat de bouw van een definitieve locatie langer gaat duren en het college een streep zet door de plannen van een tijdelijke locatie.  

Volgens burgemeester en wethouders gaat het inrichten van de tijdelijke zone zo lang duren, dat het gebied hooguit vier maanden in gebruik is voordat de definitieve nieuwe werkplekken voor raamprostituees klaar zijn. Het college vindt het zonde om daar 450.000 euro voor uit te geven.

Als er bezwaren binnenkomen tegen de tijdelijke zone, bestaat de kans dat het tijdelijke werkgebied pas klaar voor gebruik zou zijn als de nieuwe definitieve locatie al in gebruik is. Dat zou in de zomer van 2015 het geval moeten zijn.

De vier partijen, waaronder de Macha’s, die een vergunning hadden aangevraagd voor de tijdelijke plek, zijn afgewezen. De huren zijn te hoog en het is voor de gemeente niet duidelijk of er sprake is van eventuele mensenhandel of andere misstanden.

 

D66 teleurgesteld

D66, sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij in Utrecht, meldt in een persbericht dat het “betreurt” dat raamprostitutie voorlopig niet terugkeert in Utrecht. Raadslid Selma Bas zegt dat de vertraging veel vragen oproept. “We willen daar snel inhoudelijk over kunnen spreken met het college. Ook willen we dat de vrouwen zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen in een veilige omgeving. Snelle oplevering van het Nieuwe Zandpad is daarvoor belangrijk.”

GroenLinks

GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer vindt het “onacceptabel” dat er geen tijdelijke locatie komt voor raamprostitutie in Utrecht, zo zegt zij in een persbericht: “GroenLinks heeft waardering voor de zorgvuldigheid van de procedure en de poging van alle betrokkenen om de sector zo schoon mogelijk te maken, maar de vrouwen zijn op de korte termijn de dupe van al die zorgvuldige procedures. Wij willen dat de gemeente in overleg met prostituees kijken of er in de tussentijd toch geen alternatieven zijn.”

VVD onaangenaam verrast

Ook al is de VVD “onaangenaam verrast” door de aangekondigde plannen, toch steunt de VVD de besluiten van het college. Dit omdat wat de VVD betreft “zorgvuldigheid gaat echt boven snelheid”. Voor de VVD staat het “voorkomen en tegengaan van mensenhandel daarbij voorop”. Verder meldt de VVD dat het tevreden is “met de manier waarop  de omwonenden betrokken worden bij de aanpak van dit complexe dossier.”

Op dit moment is bekend dat in ieder geval D66, GroenLinks, VVD, SP, PvdA en ChristenUnie een spoeddebat zullen aanvragen.

6 Reacties

Reageren
 1. tom

  goed nieuws

 2. Frederik

  Goed nieuws 2
  Misschien kunnen al die partijen eens uitleggen wat er zo leuk is aan hoererij en de daaraan klevende criminaliteit in de stad. Die vrouwen kunnen wellicht iets anders gaan doen (?). Of is dit politieke / sociale correctheid?
  I.e.g. liever geen ramen meer in de binnenstad (Voorstraat). Maak Voorstraat voetgangersgebied, auto’s weg en bomen planten. Winkelnering! Commercie! Handel! Sfeer!

 3. utrechtenaar

  Geen raamprostitutie meer in de Voorstraat, maar cultuur en kennis, zodat er eindelijk gewerkt kan worden aan een behoorlijke straatinrichting en verbetering van sfeer voor winkelend publiek.

  Op naar Het Universiteitskwartier van Drift naar Neude !

 4. Jiri

  In ee grote stad hoort raamprostitutie. Indien dat goed georganiseerd en gefaciliteerd wordt is daar niets mis mee. Ieder andere oplossing is struisvogel politiek. En ik ben het eens met de opmerking dat dit buiten het oude centrum dient te gebeuren.

 5. Utrechtse vogel

  Goed zo

 6. Monique

  Een stad is geen stad als er geen prostitutie is

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).