Recreanten die een hangmat in een Utrechts park willen ophangen hoeven van tevoren toch geen toestemming te vragen. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten.
Eerder deze week werd bekend dat een tweejarige proef met het ophangen van een hangmat en een slackline (een koord tussen twee bomen om op te balanceren) met succes was afgerond. Mits er bescherming tussen de boom en de ophangbanden wordt gebruikt én er vooraf toestemming aan de gemeente wordt gevraagd mochten recreanten hun gang gaan.
Tegen die laatste eis kwam veel weerstand en een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde voor de motie ‘stop de hangmatbureaucratie’. Met het aannemen van de motie is het nu niet meer verplicht om toestemming te vragen bij de gemeente om een hangmat of slackline op te hangen. Alleen de Partij voor de Dieren stemde tegen.
In de zomer van 2018 is de eerste pilot gedaan met het ophangen van hangmatten. De gemeente was er toen nog niet zeker van dat er geen schade aan bomen zou ontstaan. Nu blijkt dat niet het geval te zijn.
Gekoppelde berichten

Hangmatten mogen aan bomen worden gehangen in Utrechtse parken
Na twee jaar proefdraaien mag het eindelijk: een hangmat of slackline ophangen aan bomen in…

Protest met hangmatvlot op Utrechtse gracht
In Utrecht is het hangmatvlot te water gelaten. De hangmatten die vorige zomer aan bomen…

Utrecht deze zomer vol met hangmatten: relaxen boven de gracht
De kogel is door de kerk. Arjan Visser (28), de bedenker van Pop-Up Hangplek, mag…
6 Reacties
ReagerenWat kunnen we ons hier toch ontzettend druk maken om wat volstrekt vervangbare boompjes (zelfs afscheidsceremonies voor een boom lol), terwijl ze aan de andere kant van de stad hele Canadese bossen tegelijk er doorheen gaan jagen in een biomassacentrale.
Verbijsterend.
Het zijn vooral journalisten en reaguurders die zich over veel onderwerpen druk maken. De gemeenteraad werkt verder gewoon een agenda af en neemt beslissingen. Grote en kleine. Daar zijn voor. (In een gemeenteraadsvergadering wordt een stuk of 25-35 van dit soort besluiten genomen op 1 avond.)
U, scherpschutter, bent zo’n een beetje de meest schuldige aan het verwijt dat u zelf maakt. U maakt zich over zo’n beetje alle bijzaken druk. Let it go.
@Joas
U begrijpt mijn verwijt niet kennelijk. Jammer. Het leek me toch vrij duidelijk dat het niet de bijzaken zijn waar ik me druk over maak, maar hypocrisie. Dat gezegd hebbende: goed om te zien dat u uw gebruikelijke stortvloed aan algemeenheden ditmaal weet te beperken tot slechts 1 alinea. Chapeau.
Vergunning is niet nodig, maar bij schade is de veroorzaker wel aansprakelijk natuurlijk. Vraag is dan alleen hoe je dat moet controleren en vandaar dat het niet mag/mocht zonder vergunning.
Zo heel moeilijk is het niet.
Yep, 23 Januari is het nieuwe 1 April.
Vroeg me gelijk af of Staatsboosbeheer hier beleid voor heeft. O nee, toch niet die club die al hun bomen nu aan het kappen zijn voor biodiversiteit en de 51 miljoen biomassaalsubsidie. Ja die
Kortom,
Er valt steeds minder te knuffelen in NL maar wel meer te piepen (door longaandoeningen)
En dat brengt me dan weer op de volledige incompetentie en visieloosheid van een politieke club die roept dat ivbm fijnstofvermindering de stad moet worden afgesloten voor het autoverkeer en dezelfde club met subsidies de hele stad en land in zwaar vervuilde rook zet.
Maar dat is dan 24 Januari logica.
Met vriendelijke groet,
Dank voor de toelichting, Joske. Verhelderend.