De originele 12e eeuwse resten van het Catharijneklooster (het oudste deel van het voormalige Vredenburg kasteel) komen toch terug naar het Vredenburg. Dat heeft wethouder Victor Everhardt vandaag bekend gemaakt.
Er was lange tijd onduidelijkheid of er plek zou zijn voor de historische resten na de verbouwingen rond het Vredenburg. Dit blijkt nu toch mogelijk te zijn en begin 2017 zal het zogeheten kerkfragment nabij de originele vindplek naast TivoliVredenburg worden teruggeplaatst.
In de jaren 70 van de vorige eeuw zijn resten van het kasteel opgegraven op het Vredenburg bij de bouw van Hoog Catharijne. In 2009 zijn de resten verplaatst naar de rotonde op de Burgemeester Middelweerdbaan in Leidsche Rijn, waar ze sindsdien te zien waren.
Er zijn al meerdere resten van het oude klooster terug te vinden rond het Vredenburg. Zo zijn er delen te zien in de fietsenstalling van het Vredenburg en de parkeergarage Vredenburg. In de toekomst worden ook de oude contouren van het gebouw zichtbaar gemaakt op de grond van het Vredenburgplein en zal in de nieuwe singel waarschijnlijk een lichtkunstwerk worden geplaatst dat verwijst naar het oude kasteel.
Gekoppelde berichten
Hoofdpoort kasteel Vredenburg voor het eerst sinds honderden jaren weer te zien
De restanten van de hoofdpoort van het Kasteel Vredenburg zijn voor het eerst sinds de…
9 Reacties
ReagerenLekker handig voor de doorvaart van boten, goed over nagedacht..!!
ai ai wat een troosteloosheid….
Als je die foto ziet met 3 brokken 70 ellende aan de rechterzijde en 2 anno nu ellende links.
Wat moeten we hier nu mee?
Sloop HC en herbouw het kasteel !
@Herman, als het je niet bevalt, kijk er dan niet naar!
@Piet huh?
Als je daar loopt dan zie je dit toch?
In Utrecht kun je bijna niet om HC heen, of je loopt die troosteloosheid en als je er buiten om heen wilt dan zie je dit. Wordt daar niet blij van.
Ik denk dat het binnendoor wel beter wordt als alles afgerond is, maar aan de buitenkant zullen we het met deze aanblik moeten doen.
Het Catharijneklooster is niet “het oudste deel van het voormalige Vredenburg kasteel”, maar het kloostercomplex dat voor de bouw van de Vredenburg op die plaats stond en dat grotendeels is gesloopt om er plaats voor te maken.
@Piet-wat een rare reactie-alsof je de roze olifant in de kamer niet mag benoemen…
Ik herhaal nog maar eens: wij hebben mogen kiezen in 2002 voor een zg. groene en en en stads variant (resp. visie 1 en visie a). 59,1% heeft toen gekozen voor de groene variant en 24,5 koos voor de stadse variant.
In beide varianten komt het gedrocht wat op de foto staat niet voor….
We zijn door incompetente bestuurders in de handen van Corio/Kleppiere gedreven die het liefst elke meter bebouwd zien . Zij geven niets om de rest van de stad en/of hoe het er aan de buitenkant uitziet.
Kloosterresten mooie herdenkingsteen voor gesloopte stationsbuurt en singel !
Redactie was is de reden dat mijn reactie niet geplaats wordt.
Of jullie hebben die kaalslag van gebouw de Utrecht en hele Stations wijk
niet mee gemaakt leek wel oorlog !!!
Heeft nog het eerste Journalisten café gezeten in de Stationswijk,mooie tijden en niet zo sof als tegenwoordig !!!!!!!!