Oproep voor meer woningen en sociale huur in voormalige gevangenis Wolvenplein | De Utrechtse Internet Courant Oproep voor meer woningen en sociale huur in voormalige gevangenis Wolvenplein | De Utrechtse Internet Courant

Oproep voor meer woningen en sociale huur in voormalige gevangenis Wolvenplein

Oproep voor meer woningen en sociale huur in voormalige gevangenis Wolvenplein
Bewonersinitiatief De Witte Wolf wil meer woningen, waarvan een gedeelte sociale huur, in de voormalige gevangenis Wolvenplein. Dit zegt de groep als reactie op het visiedocument dat is opgesteld door de gemeente. Het document wordt op 20 juni besproken tijdens een raadsinformatiebijeenkomst.

Bewonersinitiatief De Witte Wolf wil meer woningen, waarvan een gedeelte sociale huur, in de voormalige gevangenis Wolvenplein. Dit zegt de groep als reactie op het visiedocument dat is opgesteld door de gemeente. Het document wordt op 20 juni besproken tijdens een raadsinformatiebijeenkomst.

Het voormalige Wolvenplein wordt herontwikkeld. Als gevolg van bezuinigingen verloor ‘Het Sticht’, beter bekend als Wolvenplein, in 2015 de functie van gevangenis. De gemeente wilde het complex niet kopen en de eigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf, wil het gebouw niet zelf herontwikkelen. De afgelopen periode is het complex in gebruik geweest door horeca, kleine bedrijfjes, zzp’ers en zelfs een escaperoom.

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat het complex nu verkopen. De afgelopen jaren heeft de gemeente Utrecht een visiedocument ontwikkeld – in samenspraak met omwonenden, ondernemers en de wijkraad Binnenstad.

Politiek

Raadsleden van PvdA, GroenLinks en D66 hebben een raadsinformatiebijeenkomst aangevraagd om te horen wat omwonenden en andere betrokkenen vinden van het visiedocument.

In de visie staan eisen en uitgangspunten voor het toekomstig gebruik van het gebouw. Het stuk geeft ook een inkijk in het formele verkoopproces dat start na vaststelling van deze visie door de gemeenteraad.

Bewonersinitiatief De Witte Wolf, opgericht begin 2015, is een van de mogelijke bieders. Zij heeft al jaren overleg met de buurt over de invulling van dit 1,3 hectare grote terrein. De groep van meer dan twintig mensen uit de stad wil samen met andere partners het gevangenisterrein kopen.

Hun plan voorziet in diversiteit in wonen: koop- en sociale huurwoningen, een groene omgeving met een gezamenlijke buurttuin, een stadshotel voor alle prijsklassen, een bedrijvenverzamelgebouw voor creatieve beroepen, en verduurzaming van het monumentale gebouw.

Bieden

Wilma Duitscher, voorzitter bewonersinitiatief De Witte Wolf, zegt over het visiedocument: “Er wordt veel over kwaliteit gesproken en ik begrijp niet dat dit niet vertaald wordt naar het verkoopproces. Want als een bieder een zes krijgt voor de kwaliteit van zijn plan en vervolgens het hoogste bedrag biedt, wint hij en wordt dus de koper.” Duitscher vindt dat jammer: “Dat is toch raar als er voortdurend wordt gesproken over kwaliteit in het visiedocument?”

De Witte Wolf legt de procedure over de verkoop verder uit: eerst moet een potentiële bieder aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen, daarna mag er een plan worden ingediend. De deelnemers met de beste plannen mogen vervolgens een bod uitbrengen en de hoogste bieder wint. “Een dergelijke procedure garandeert geen plan met veel kwaliteit voor de buurt en stad, maar de hoogste prijs voor de verkoper, het Rijksvastgoedbedrijf.”

De groep wil ook meer ruimte voor woningen. Dat zou ook beter passen bij de omliggende buurten met voornamelijk huizen. Ook moet daarvan een gedeelte sociale huurwoningen zijn.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. cas

  Ze kunnen er ook uitgeprocedeerde asielzoekers inzetten die nog op hun terugvlucht wachten. Schijnen er zo’n 10.00 op de lijst te staan….

 2. Cornelis

  Goed plan om woningen te realiseren in de voormalige gevangenis; er is ontzettend veel behoefte aan woonruimten in diverse prijsklassen. het fraaie gebouw staat al erg lang vrijwel leeg.
  vergeet in de plannen niet een loopbrug aan te brengen zodat er geparkeerd kan worden in de Griftparkgarage !

 3. JdV

  Sociale huur is zwaar gesubsidieerd. Teneinde de kosten zo laag mogelijk te houden en zoveel mogelijk mensen te kunnen huisvesten voor elke euro die hier aan word besteed dient de bouw van gesubsidieerde huur plaats te vinden op lokaties met een zo laag mogelijke grondprijs. Dat is dus zeker niet een A-locatie als het Wolvenplein. Voor de helft van de grondprijs kan in Papendorp of LR worden gebouwd. Bovendien zijn de bewoners dan waarschijnlijk veel gelukkiger aangezien zij in een omgeving met gelijksoortige bewoners terechtkomen.

 4. Wim

  Fraai gebouw ??
  Afbreken die zooi en wat bijzonders neerzetten dat de singel siert

 5. Bill

  Sociale huur??? Middenhuur zullen ze bedoelen, daar moet in worden geïnvesteerd.

 6. Gerben

  Lijkt me een mooie lokatie voor statushouders.

 7. bee

  @ Gerben

  mij niet,om meerdere redenen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).