Toename van meldingen discriminatie in Utrecht; Club WAS kreeg 15 meldingen | De Utrechtse Internet Courant Toename van meldingen discriminatie in Utrecht; Club WAS kreeg 15 meldingen | De Utrechtse Internet Courant

Toename van meldingen discriminatie in Utrecht; Club WAS kreeg 15 meldingen

Toename van meldingen discriminatie in Utrecht; Club WAS kreeg 15 meldingen
Archieffoto Utrecht
Club WAS heeft voor een groot deel bijgedragen aan de toename van het aantal meldingen van discriminatie in Utrecht. Het aantal meldingen in Utrecht is bij discriminatiebureau Art1. Midden Nederland in 2017 met 38 toegenomen naar 173. Van deze meldingen waren er 15 bij club WAS op één avond.

Club WAS heeft voor een groot deel bijgedragen aan de toename van het aantal meldingen van discriminatie in Utrecht. Het aantal meldingen in Utrecht is bij discriminatiebureau Art1. Midden Nederland in 2017 met 38 toegenomen naar 173. Van deze meldingen waren er 15 bij club WAS op één avond.

De club weigerde op de betreffende avond een groot aantal mensen, ook feestgangers die al een kaartje hadden gekocht. Sommige werden geweigerd omdat ze niet konden vertellen welke dj’s die avond optraden, of omdat ze verkeerd gekleed waren.

Simon Timmerman, communicatiemedewerker van Art1middennederland: “We hebben een leuk gesprek met ze gehad over wat wel en niet kan in het kader van discriminatiewetgeving.” Korte tijd na de ophef paste de club de regels aan. Zo kan je nu, als je in de voorverkoop een kaartje heb gekocht, niet meer worden geweigerd als je de dj niet kent.

De meeste meldingen (42) in Utrecht waren op het gebied van ras, gevolgd door geslacht (26), leeftijd (23) en op niet wettelijke gronden (20); dit is onderscheid waarvoor geen juridische bescherming is, zoals een baan niet krijgen omdat je een tattoo hebt. Het aantal meldingen per duizend inwoners in de gemeente Utrecht is gestegen van 4,05 naar 4,61.

De cijfers geven nadrukkelijk níet het aantal bewezen voorvallen van discriminatie aan. Het gaat om meldingen van vermeende discriminatie.

7 Reacties

Reageren
 1. F

  I’m not a racist, I hate everyone equally… Lijkt me bij was een gepaste opmerking

 2. Max

  Lijkt mij inderdaad gepast F.
  Het is de laatste jaren gewoon duidelijk geworden dat als je geen blanke man bent en iemand doet of zegt iets tegen je wat je niet aanstaat je kan zeggen dat die persoon een rasist/sexist is ipv dat die persoon gewoon een eikel is.

  Uiteraard zijn er nog wel echte gevallen van rasisme maar het zou mijn sterk verbazen dat de serieuze gevallen opeens zijn verviervoudigd.

 3. Elon

  @Max Je praat duidelijk vanuit een bevoorrechte positie. Voor heel veel mensen is racisme aan de orde van de dag. Als je denkt dat een meldpunt daar een al dan niet correcte reflectie van is, leef je in een bubbel van onwetendheid waarvan velen alleen maar kunnen dromen. Je denkt zeker ook dat seksuele intimidatie van vrouwen wel meevalt?

 4. Max

  @Elon
  Ah het ‘wij beschouwen jouw ras/geslacht niet als onderdrukt dus jouw mening telt niet’-argument, ik zie dat jij absoluut niet in je eigen bubbel leeft.
  Ik geloof absoluut dat er nog steeds verschillende vormen van discriminatie voorkomen maar ik geloof absoluut niet dat dit zomaar van het een op het andere jaar verviervoudigd.

  Ik ben nog nooit bij club Was geweest maar ik heb een idee hoe het daar er aan toe gaat;
  Een feestganger gaat daar met zijn joggingsbroek en sportschoenen heen en wordt niet toegelaten.
  Als deze feestganger blank is dan is de portier een klootzak, is hij dat niet dan is de portier een racist.

 5. Lombokker

  Weliswaar een toename in de stad Utrecht, maar in de gehele provincie is het aantal meldingen juist afgenomen. Van 361 (2015) naar 354 (2016) naar 338 (2017), zo valt te lezen in hun jaarverslag.
  Art1. Midden Nederland wordt gefinancieërd door de gemeenten, deels door subsidies, en deels door een vergoeding voor basisdienstverlening. In 2016 was dit in het totaal € 777.785, waarvan € 310.807 afkomstig van de gemeente Utrecht. De grootste uitgave zijn de personeelskosten ter waarde van € 495.181. Daarvan worden 9,24 fte’s aan het werk gehouden (excl. stagiares).
  Behalve het bijhouden van meldingen verzorgt Art1. Midden Nederland voorlichtingen. Ook doen ze mee aan diverse projecten.

 6. JvS

  @Elon, ik zie met regelmaat de racismekaart getrokken worden terwijl hij/zij gewoon een eikel is zoals Max zegt.
  Alles is tegenwoordig racisme. Wel zo makkelijk.

  Het grote nadeel hiervan is dat echt racisme hierdoor minder serieus genomen wordt.

 7. Berend

  @Max: Je slaat de spijker op z’n kop.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).