Toko Centraal verdwijnt na veertig jaar uit Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant Toko Centraal verdwijnt na veertig jaar uit Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant

Toko Centraal verdwijnt na veertig jaar uit Utrechtse binnenstad

Toko Centraal verdwijnt na veertig jaar uit Utrechtse binnenstad

Toko Centraal verhuist noodgedwongen naar City Plaza in Nieuwegein. De toko in Hoog Catharijne moet zijn huidige winkel aan Achter Clarenburg verlaten, omdat in het nieuwe winkelcentrum volgens eigenaar Corio geen plek is voor een toko. 

Op de plek waar Toko Centraal nu te vinden is, komt straks een van de entrees naar het nieuwe Hoog Catharijne. Toko Centraal zegt zo’n 150.000 euro nodig te hebben voor de verbouwing en verhuizing naar Nieuwegein, maar Corio wil hen maar 25.000 euro meegeven. De partijen komen er onderling niet uit, en treffen elkaar vrijdag in de rechtbank.

‘Het stond er al een tijdje aan te komen, maar het is nu officieel. Met pijn in ons hart zullen we hartje Utrecht moeten verlaten. De plek waar onze familiezaak in 1973 is begonnen met oma en opa Soeng en later overgenomen door hun dochter en haar man, onze ouders,’ aldus de eigenaren van de toko op hun website. De winkel in Nieuwegein opent in april.

54 Reacties

Reageren
 1. Rob van Doesburg

  Wat en verschrikkelijk gemis voor Utrecht. Omdat Corio in zijn megalomane idee Hoog Catharijne op de schop wil doen en een nieuwe ingang en nog wat kledingzaken erbij wil moet deze parel voor kokend Utrecht verdwijnen. Er bijft zo wel erg weinig over aan toko’s.

 2. SophiaBerendsen

  Balen.
  Ik kwam er ook regelmatig.
  Er zijn al zo weinig toko’s.

 3. Iris

  Doodzonde! Deze toko is onmisbaar in de binnenstad!

 4. Sanne Bongers

  WAT?! Er zijn al veel te weinig echte winkels in Hoog Catharijne, en een van de winkels die echt een goede functie heeft moet weg? Naast de schoenmaker, de Tuinen en Erica is dit de enige winkel waar ik echt blij mee ben! Wat voor stront in zijn hoofd heeft de beslissingsbevoegde persoon van Corio? En overigens, hier dan maar de opmerking dat ik niet alleen liefst een grotere toko zou willen, maar ook een biologische supermarkt in Hoog Catharijne.

 5. Marco Meijerink

  Het moet niet gekker worden, een van de weinige redenen voor mij( zo niet de enige) om naar HC te gaan is Toko Centraal. De eenheidsworst van de rest druipt er al triest van af.
  Corio snapt inderdaad werkelijk helemaal niet wat klanten willen. Snapt de lokale winkeliersvereniging dat dan wel?
  Thom Broekman: laat nu ook je stem horen!

 6. Edwin Witt

  Geen plek voor een toko? Loop eens door die binnenstad. Alleen nog kleding- en schoenenwinkels. Dit is letterlijk een van de smaakmakers.

 7. Patrick

  Wat moet ik nu eten dan!!! Ik hou helemaal niet van de Hollandse pot.

 8. Criti Cus

  Ach…Waarschijnlijk past het niet in de zgn chique “leisure”-achtige stijl (zo’n mooi managementwoord) die Corio wil neerzetten, daarom moet de toko weg. Minder ruimte en nieuwe ingang worden als drogredenering gebruikt. Zo lust ik er nog wel een paar. Als de gemeente slim was geweest had ze de macht van Coio ingeperkt ipv uitgebreid, want als ergens deze stad niet beter van wordt is het Corio en HC. Het is te hopen dat Corio nog eens flink geraakt gaat worden door de financiële crisis en dat de privé-ruimte die HC nu is eindelijk weer openbare ruimte wordt, waar de gemeente en dus de gemeenschap weer de baas is.

 9. Bert

  Als ze écht verdwijnen is dat een inktzwarte dag voor Utrecht en voor HC, eeuwig zonde dat de prettigste toko van Nederland gedwongen wordt te verhuizen. Corio: word eens wakker!

 10. Monique

  Belachelijk!!! Utrecht wordt steeds kleurlozer en smakelozer.
  Het is een van de weinige leuke winkels in de stad. En wat moeten we met nog meer kledingwinkels en dergelijke terwijl dat meer en meer via internet gekocht wordt.

 11. Pieter

  Waar kunnen we de petitie tegen dit besluit tekenen?

 12. Bill

  Aan de wijkraad binnenstad om er een nieuwe plek voor te vinden in de binnenstad e.o. Met flink wat geld van Corio moet dit toch lukken? Of een leegstand winkelpand in één van de grotere winkelcentra? De toko mag niet uit Utrecht verdwijnen!!

 13. Gorch

  Corio is ook een smerige onderneming! Catrijne wordt een verschrikkelijk smakeloos winkelcentrum! Het centrum utrecht is niets meer! De toko was een top zaak! Een gemis als het weg is!

 14. martinus

  Er staat nog een winkeltje vrij op de stadhuisbrug, misschien is dat wat.

 15. Bulent met zijn actie eetttenten in LR

  we kunnen een Toko gebruiken in Leidsche Rijn Centrum. Of een Turkse winkel. Of een Indisch, Chinees, Indiaas, Grieks, …. Dat zou echt prettig zijn. Wees Welkom!

 16. Roos Geerse

  Ik snap niets van het idee dat een toko niet thuishoort in HC. Alsof HC thuishoort in de stad. Hoeveel macht mag een bedrijf hebben? De stad is een plek die je deelt met iedereen die er woont en naartoe komt.

 17. Vincent

  Komt vast een 13 in een dozijn keten voor terug die straks geen recht van bestaan meer heeft.

 18. Jiri

  Beste Toko Centraal, wat een gemis als jullie daadwerkelijk Utrecht de rug toekeren! Verschrikkelijk. Wat kom ik daar graag, die geuren, die kleuren, fantastische Aziatische winkel. Blijf in Utrecht en open een winkel in Lombok. Daar is plek en zijn dit soort winkels prima op hun plaats. Corio moet maar eens in de stront zakken met zijn eenheidsworst winkels. Schande!

 19. waldorff

  Wat een slecht zaak-alsof er niet genoeg kleding/schoenenwinkels zijn…

 20. Marco Giebels

  Het waren de kleine winkeltjes die in concurrentie met elkaar de sfeer van de binnenstad bepaalde, nu wordt dit door één enkele bedrijf opgelegd. Straks lezen wij over een miljardenflop welke door de gemeente Utrecht moet worden opgehoest, wegens het failliet gaan van HC. Erger kan niet, een stad zonder hart, is een hart zonder warmte.

 21. kees van oosten

  Ik kwam toch al niet vaak bij Hoog Catharijne, nu ga ik er helemaal niet meer naar toe. Toko Centraal is een leuke rijk gesorteerde winkel. Laat het een les zijn voor alle winkels: vestig je niet in HC, als je eenmaal een goeie naam hebt opgebouwd wordt je er zo weer uit gedonderd.

 22. P.H.BUTTELING

  Toko

 23. P.H.BUTTELING

  Waarom komt toko centraal niet naar
  winkel centrum VLEUTERWEIDE IN VLEUTEN hier
  hebben we hebbe

 24. P.H.BUTTELING

  Winkel centrum VLEUTERWEIDE
  HEEFT NOG GEEN TOKO LAAT TOKO CENTRAAL MAAR NAAR VLEUTEN KOMEN IK WORD ZEKER VASTE KLANT.(ben een indo )

 25. Vosmeer

  Dat de toko daar weg moet vind ik heel erg. Maar ben wel blij dat hij naar Nieuwegein komt .Hoog Catharijne is echt niks .in Nieuwegein is ook al lang geen toko meer en voor ons dichterbij en gezelliger dan heel Hoog Catharijne, daar zal ik nu helemaal niet meer komen.

 26. Vosmeer

  Dat de toko daar weg moet vind ik heel erg. Maar ben wel blij dat hij naar Nieuwegein komt .Hoog Catharijne is echt niks .in Nieuwegein is ook al lang geen toko meer en voor ons dichterbij en gezelliger dan heel Hoog Catharijne, daar zal ik nu helemaal niet meer komen.

 27. Peter

  Inderdaad jammer, goeie toko. Maar over een paar jaar lopen er iedere koopzondag duizenden lemmingen door de nieuwe ingang en is iedereen de toko vergeten. Verder dan wat reageren op een website zal het protest niet gaan.

 28. Ronald

  kutcorio. eerst die rabobrug verstieren en nu deze populaire winkel wegjagen.
  Ze komen zichzelf nog wel tegen als er straks haast geen winkelruimte meer verhuurd wordt als gevolg van webshops.

 29. Rob van Doesburg

  Het is duidelijk, na mijn eerste mail een lawine aan reacties. Allemaal in de zelfde richting: Corio moet ophouden met zijn idiote plannen. En het isa een enorm gemis als Toko Centraal verdwijnt. Naar Leidse Rijn op de Vleuterweide is een optie maar denk ook eens aan de steeds leuker wordende Biltstraat. En het achterland zit te springen om een toko. Help!

 30. jeroen

  Sambal bij ??

 31. Joep

  Ja, wat Hoog catharijne nodig heeft is nog meer formule kledingzaken en andere standaard karakterloze ketenwinkels. Het moet vooral precies hetzelfde winkelaanbod hebben als elk ander winkelcentrum elders in nederland. Niets anders dan hebben dan almere of purmerend… Dan heb je tenminste echt geen reden om naar Hoog Catharijne te gaan.

 32. steef

  Monopolie-gedrag. Jammer dat men bij de lokale overheid heeft gehoopt dat het mee zou vallen toen men Corio die positie gaf.

 33. steef

  Monopolie-gedrag. Jammer dat men bij de lokale overheid heeft gehoopt dat het mee zou vallen toen men Corio die positie gaf.

 34. Jan Scherjon

  Kwam alleen maar bij Toko Centraal aan de rand van die DWANGBUIS of HC.waar ik nooit kom, verschrikkelijk daar!!

  En Corio moest zich schamen staan echt ver van de werkelijkheid , eten doen wij elke dag en kleren kopen we nog zelden in een winkel en zeker niet in die dwangbuis.

 35. Geenstijl

  Laat het een kleine troost zijn dat de eigenaren een goed jurist hebben ingehuurd, die flink van zich af zal bijten tijdens de zitting.
  Marcel van Wezel van Tomlow Advocaten zal de ondernemers vertegenwoordigen tegen Corio.
  Ik zal voor de ondernemers duimen as vrijdag en wens ze veel sterkte toe.

 36. Harry

  Waarom naar Nieuwegein als er genoeg winkelruimte op bijvoorbeeld de Biltstraat leegstaat? Er moet dus meer aan de hand zijn. En 150.000 voor het verplaatsen van de inboedel is ook wel een beetje over de top. Neemt niet weg dat het vertrek opnieuw een gemiste kans is voor de stad.

 37. Geenstijl

  Utrecht huilt, waar het ooit lang leden heeft gelachen.

 38. Iris Dijkstra

  Waar kan ik de petitie tekenen voor het behoud van deze unieke winkel?! Absurd dat die moet verdwijnen! Komt zeker weer een kledingwinkel voor in de plaats. Nee, die hadden we nog niet. Wat een gemis als de toko verdwijnt. Schandalig!

 39. Willie

  Wat een droefenis, deze treurige provinciestad. De enige goeie toko in de binnenstad wijkt voor protserige onzin. Blijven er nog drie over elders in het dorp. Maar de provincialen kunnen weer fijn winkelen. Laat dat Corio maar flink bloeden.

 40. Jan Scherjon

  De formule van HC.is een doodlopende weg
  HC.slopen is de beste optie voor de toekomst de winkels die overblijven uit HC kunnen mooi in de binnen stad terug keren want een leegloop krijg je in HC.Corio !

 41. Peter

  Binnenkort mogen we toch weer stemmen op de bestuurders van Corio?
  O nee, dat is de gemeenteraad. Die hebben niks te vertellen helaas.

 42. Fred

  Nou wij hier in Nieuwegein zijn er blij mee hoor binnekort komt de 2e nieuwe fase van Cittyplaza gereed en ik vraag me echt af waarmee al die nieuwe winkelruimte gevuld gaat worden dus deze zaak is van harte welkom hier. Hier zitten al genoeg kleding zaakjes. Als er nog meer goede winkels van HC af willen Kom Naar Nieuwegein zou ik zeggen 😉 en laat corio voor wat het is.

 43. Mark

  Wat een onzin allemaal. Gelukkig ben je over de nieuwe Rabobrug zo op de Croeselaan bij Toko Tjiau Jiang. Lekker ruim en superassortiment. Anders naar de straatweg naar Amazing Oriental, ook een bijzondere belevenis. Sinds je bij HC niet meer je fiets mag neerzetten vind ik steeds meer alternatieven voor mijn favoriete winkels.

 44. Chandra

  Wat jammer. Aan de Biltstraat moet toch nog wel een plek te vinden zijn? Laat een goed gesorteerde toko in de stad blijven!

 45. Kees

  Diverse colleges van B&W hebben Corio de vrije hand gegeven, om kleine winkeliers naar zijn grootje te helpen. Ach Hoog Chagerijne laat zijn ware gezicht zien. Thom Broekman die zal het een worst zijn dat kleine winkeliers verdwijnen.

 46. Kees

  Diverse colleges van B&W hebben Corio de vrije hand gegeven, om kleine winkeliers naar zijn grootje te helpen. Ach Hoog Chagerijne laat zijn ware gezicht zien. Thom Broekman die zal het een worst zijn dat kleine winkeliers verdwijnen.

 47. Erik

  @Fred: City Plaza is ook van Corio…

 48. Nielsch

  Als het echt zo’n gemis is, is er vast wel een slimme Indonesiër die het gat in de markt op gaat vullen.

 49. Robb

  Ik wil nog niet dood gevonden worden in city plaza.

 50. kortjakje

  Corio is maar met 1 ding bezig mensen $$$$$$$.
  Al zolang ze actief zijn in Utrecht met afbraak van onze stad…….$$$$$$$$$

 51. Carla Visch

  Het is schandalig, goede en trouwe ondernemer word gewoon onderuit gehaald! Zo is het, doe je je ding met passie en niet alleen voor de centen, Corio zal dat niet begrijpen. Erg triest, voor mij ook een winkel waar ik graag kwam. Hoop dat ze een flinke duit krijgen zodat ze ongemerkt verder kunnen gaan en er nog vele generaties passie volle ondernemers in hun spoor volgen. Jammer voor de binnenstad!!!!

 52. Gijs Grob

  Eeuwig zonde – Toko Centraal was mijn favoriete toko: uitgebreid gesorteerd en (inderdaad) centraal gelegen. ik begrijp werkelijk niet waarom verdwijning noodzakelijk is.

 53. annemarie groeneveld

  Ik ben het helemaal eens met de mensen die het jammer vinden dat de Toko verdwijnt uit Utrecht. Schrale troost is dan wel dat Corio opgescheept zit met een vreselijke eenheidsworst qua aanbod van winkels, waar niemand op af zal komen. De kranten staan inmiddels bol van de berichten dat er minstens een kwart van de winkels op korte termijn moet/zal verdwijnen. Ik hoop oprecht dat dit megalomane gedrocht uit Utrecht gaat verdwijnen. De tijd zal het leren….

 54. Jon

  Kijkend of zij open zijn vandaag, zondag 31 augustus, zie ik dit, wat erg, want met Utrecht als locatie, kwamen mensen van ver, juist omdat zij wisten dat de Toko daar zat, en dan konden zij verder winkelen in Utrecht, met alle respect voor Nieuwegein, dat als locatie is iets wat niet te vergelijken is met Utrecht, en mensen zullen niet van ver daar naartoe gaan, want wie gaat boodschappen in Nieuwegein behalve omwonenden?

  Dit Toko had alles, heeft alles, ook Indiase (India) specerijen wat ik haast nergens anders kon vinden allemaal bij elkaar, en hoe de eigenaar wist over al die ingrediënten voor de Indiase keuken kon weten, was mij een raadsel, want de Indiase dingen hebben zij niet in andere toko’s, alleen als het toevallig iets is wat ook in de Indonesische keuken of Chinees keuken gaat.

  Ikzelf zal binnenkort de nieuwe winkel wel moeten opzoeken, en een paar mensen die daar al jaren komen zullen dat ook doen, maar voor de rest is het gewoon weg.
  Voor wat het mij betreft, als iemand Hoog Catherine opkoopt en plat gooit zou het veel beter voor Utrecht zijn, In plaats van dat grootheidswaanzin na te jagen, waar het gaat om Internationale Allure proberen te realiseren, maar wat krijg je als je nieuwe dingen op iets wat slecht gemaakt was bouwt, verdere troep is de antwoord, de hele binnenstad is verpest met lelijke Amerikaans-achtige rot gebouwen van staal en glas, en kijk, Tivoli al is een ramp, al dat overheids (wat het geld is van de burgers) -geld erin, en uiteindelijk, de belangrijkste element, geluidsisolering, was niet goed bedacht en Tivoli kan geen 2 concerten tegelijk geven, wat inhoudt, verdere verbouwingen voor miljoenen om het goed te krijgen, allemaal uit de Volks Potje gehaald, van belastingen, en noem maar op.

  Jammer dat de overheid, wanneer zij de plannen van de ‘multinationals’ goedkeuren (multi’s die niets geven om de lokale bevolking), nooit de bevolking benaderen om te vragen wat iedereen wilt.

  Persoonlijk probeer ik Hoog C te vermijden, ik loop liever verder en omheen, dan doorheen, daar in staal en glas paradijs, zonder maar iets van natuur, zoals bomen en planten.

  Gooi de boel plat (en Jaarbeurs) en bouw een licht, mensvriendelijke iets waardoor je nog de lucht boven kan zien, iets wat past bij de rest van de karakteristiek Nederlandse bouwstijlen, in plaats van in de donkere gleuven rond te moeten struinen tussen oerlelijke rotgebouwen die geen rekening houden met de natuurlijk verloop van de bouwstijlen over honderden jaren, dat wat mooi is kun je niet meer zien zoals het hoort, zoals nu, dus, stuur Jaarbeurs naar Nieuwegein, die is ook zo lelijk en past in een industrie gebied, als het moet zo lelijk aan toe gaan hiero.

  Toko Centrale was een van de weinige dingen wat Hoog C goed maakte (voor mij, de enige iets wat goed was), maar dan hoefde je niet HC in te gaan, ik koop bijna nooit wat in HC, behalve een koffie en een treinkaart.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).