Verslaggever Tom Staal heeft voor weblog GeenStijl een korte reportage gemaakt over het gebruik van loktieners in de Utrechtse horeca. Hij komt tot de conclusie dat de gemeente zich niet aan haar eigen horeca-beleid houdt. “Altijd leuk om te kijken of de gemeente in hun eigen locatie zich wel aan de regeltjes houdt.”
De gemeente Utrecht heeft sinds enkele jaren een beleid opgesteld waarin het jongeren inzet om alcohol mee te krijgen in horecagelegenheden. Als dit lukt zonder dat er om ID-bewijs is gevraagd kunnen ondernemers boetes krijgen. Zo is Henk Westbroek als eigenaar van Stairway to Heaven een keer getrakteerd op een bon van 1400 euro.
Utrechter Tom Staal ging vorige week tijdens het Stadsgesprek Ruimte voor Horeca met een undercovercamera en drie loktieners naar de afsluitende borrel om te controleren of de gemeente zich aan haar eigen regels houdt en de conclusie was er één die hij had verwacht. “Het is een achterlijke regel die nauwelijks te handhaven is,” laat Staal aan DUIC weten. “Daarnaast doen ze de controles altijd steevast op de drukke momenten en steekproefsgewijs. Dus ja er glipt er wel eens tussendoor en dat is dan meestal gewoon een meerderjarige waar dan alleen niet om ID is gevraagd. Controleer dan structureel. Gebeurt het dan 5 keer op 5 verschillende momenten in dezelfde gelegenheid, dan heb je recht van spreken.”
Staal heeft zelf twaalf jaar in de Utrechtse horeca gewerkt en spreekt uit ervaring als hij het heeft over de in zijn ogen onzinnige regelzucht. “Je mag geen centimeter buiten de pinnen met je terras, geen beeldschermen in de binnenstad tijdens het WK en nu dit soort onzinnige controles. Dan is het altijd leuk om te kijken of de gemeente in hun eigen locatie zich wel aan de regeltjes houdt,” besluit Staal.
UPDATE: De fractie van Student & Starter heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld.
Gekoppelde berichten
Gemeente reageert alsnog op reportage Tom Staal en gaat vanaf nu met bandjes werken
Op de reportage van de Utrechtse verslaggever Tom Staal die vanmiddag werd gepubliceerd wilde de…
6 Reacties
ReagerenHet zou de gemeente in deze sieren om zichzelf maar even een boete te geven. Het geld uiteraard overmaken aan een stichting voor alcoholpreventie of iets dergelijks. 🙂
De linkse hypocriete, regenteske houding van het Utrechts gemeentebestuur komt hier weer mooi naar buiten.
Laat die regels vieren, en maak die regels niet als je ze niet kunt controleren en managen.
De gemeente heeft een voorbeeldrol en wij moeten bij uitstek voorkomen dat minderjarigen alcohol drinken. We vinden het heel vervelend dat uit dit filmpje blijkt dat minderjarigen alcohol hebben kunnen krijgen op een gemeentelijke bijeenkomst.
Het interne en externe gemeentebeleid is er op gericht het drinken van alcohol door minderjarigen zo veel als mogelijk te voorkomen. Dat betekent dus dat we streng toezien op naleving van deze regels en dat is bij het stadsgesprek horeca tot onze spijt niet voldoende gebeurd.
De gemeente Utrecht zet zich juist samen met partners actief in voor alcoholpreventie bij jongeren tot 25 jaar. We organiseren samen met scholen en artsen voorlichtingsavonden, en voeren gericht campagne onder ouders en jongeren om het alcoholgebruik tegen te gaan. Daarnaast handhaven we de regels in horeca, supermarkten en slijterijen in samenwerking met de branche.
Dit is een goede les, wij zelf moeten ook altijd alert zijn en blijven. Aan alle ambtenaren die een bijeenkomst organiseren wordt nogmaals een duidelijke instructie gegeven, zodat zij zich goed bewust zijn van regels die gelden bij de gemeente en alert zijn op de naleving. Ook gaan wij hierover nogmaals in gesprek met de cateraars. Op bijeenkomsten waar alcohol wordt geschonken, wordt ook ter plaatse duidelijk aan de bezoekers gecommuniceerd dat alcoholconsumptie onder de 18 jaar niet toegestaan is.
Bij recepties en bijeenkomsten met externen gaan wij in alle gevallen met bandjes werken, zodat direct duidelijk is of iemand meerderjarig is.
@gemeente Utrecht.
Hoe Utrechts om een probleempje op te lossen met meer regels en verplichtingen. Polsbandje op elke borrel. Past goed in het beleid.
Wellicht helpt het feit dat tot een half jaar geleden er 1 en tot een jaar geleden 2 gemeenteraadsleden waren die dan verplicht op elke borrel een bandje om moesten om u tot inkeer te laten komen.
Wat Tom Staal vooral heeft aangetoond is de onredelijkheid van het huidige beleid. En niet zo zeer dat een ambtenaar oeps niet alert genoeg was.
Dat ziet de gemeente nog niet in, als bovenstaande reactie inderdaad van de gemeente zelf is.
Gezien de reacties die aan oordeelsvorming doen is misschien het vermelden waard dat dit landelijke wetgeving(beleid) is en niet door de Gemeente Utrecht is verzonnen ?
Zij voeren alleen maar uit.
Als ik bovenstaand verhaal lees is niet de Gemeente Utrecht in overtreding maar de Cateraar die is ingehuurd….die heeft namelijk de vergunning om alcohol te mogen schenken en niet de Gemeente Utrecht.