Topinstituut Copernicus vanwege financiële redenen niet naar Utrecht Topinstituut Copernicus vanwege financiële redenen niet naar Utrecht

Topinstituut Copernicus vanwege financiële redenen niet naar Utrecht

Topinstituut Copernicus vanwege financiële redenen niet naar Utrecht
Utrecht Science Park. Foto: Bas van Setten
Het Europese klimaatinstituut Copernicus komt niet naar Utrecht. Copernicus zocht vanwege de Brexit een nieuwe locatie, maar het blijkt nu toch financieel niet haalbaar om het weerinstituut in Utrecht te huisvesten.

Het Europese klimaatinstituut Copernicus komt niet naar Utrecht. Copernicus zocht vanwege de Brexit een nieuwe locatie, maar het blijkt nu toch financieel niet haalbaar om het weerinstituut in Utrecht te huisvesten.

De provincie werkte samen met de Universiteit Utrecht, Wageningen University, de gemeente Utrecht en het Rijk aan de plannen. Nu is gezamenlijk besloten om vanwege financiële redenen te stoppen met het bid.

“We moesten constateren dat het bid dat Nederland zou brengen onvoldoende voldeed aan de vraag die er werd gesteld en dus niet concurrerend zou zijn. Je gaat er wel heel veel tijd en energie in steken, dus werd ingeschat dat het beter was om op dit moment te stoppen met het bid”, zei gedeputeerde Robert Strijk dinsdag tijdens een commissievergadering.

Teleurgesteld

Utrecht Science Park was de beoogde locatie voor het instituut. Gedeputeerde Strijk is teleurgesteld dat het Copernicus-instituut niet naar Nederland komt. “Dat vind ik echt buitengewoon jammer, omdat ik denk dat het een ontzettend grote aanwinst was geweest voor Utrecht. Maar je moet op een gegeven moment je knopen tellen.”

Naast Utrecht waren ook onder meer Bonn, Bologna en Toulouse in de race voor het Copernicus-instituut. In december wordt besloten waar het instituut straks zal worden gehuisvest.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Dus Utrecht kan zich niet meten aan Bonn en Bologna (met internationale airports en niet gehinderd door autohaat), en Toulouse (dicht bij de middellandse zee).
  Heel verstandig om nu de stekker eruit te trekken. Daar kan depolitiek nog wat van leren!.

 2. Martijn

  Bonn een international airport? Dat is gedeeld met Keulen en ligt op 36 minuten per rechtstreekse trein – dan is Utrecht beter af. Toulouse ligt minstens 100 km van zee. Ik denk dat het verhaal nog iets complexer is.

 3. Scherpschutter

  Gelukkig dat deze schandvlek Utrecht bespaard is gebleven. Dat scheelt weer een hoop belastingpoet aan een peperduur ‘wetenschappelijk’ EU instituut dat in haar bestaan nog nooit ook maar 1 lezenswaarsige wetenschappelijke paper heeft geproduceerd. Letterlijk.

 4. Marc

  @Scherpschutter, je hebt maar een paar duizend artikelen over het hoofd gezien vrees is.
  @Koel hoofd, Utrecht heeft veel meer internationale verbindingen en een snellere treinverbinding dan Bonn en Bologna. Bovendien is het aantrekkelijke fietsklimaat een pluspunt voor een instituut dat klimaatverandering bestudeert.

 5. Herman

  Wat en rare situatie,dit betreft toch geen voetbal club die een speler aantrekt voor veel geld…

 6. Piet

  Als je weet dat je het niet gaat redden(bijvoorbeeld omdat de Franse Nationale overheid heel veel geld ophoest) dan is het verstandig om niet meer mee te doen. Ik denk dat Utrecht voor de overige voorwaarden een mooi pakket had gehad en al helemaal voor de andere organisaties op de Uithof(sorry USP) een verrijking was geweest.
  Jammer!

 7. Gregor

  Dat scheelt weer een hoop Engels pratende expats in ons stadsie

 8. Henk

  Heel erg jammer voor Utrecht, had zo leuk en heel terecht op de Europese kaart kunnen komen.
  Nu dan maar trots blijven op onze wereld fietsen stalling.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).