Totale huurachterstand De Bazaar is maar liefst 1,8 miljoen euro Totale huurachterstand De Bazaar is maar liefst 1,8 miljoen euro

Totale huurachterstand De Bazaar is maar liefst 1,8 miljoen euro

Totale huurachterstand De Bazaar is maar liefst 1,8 miljoen euro
Foto's Bas van Setten
De Bazaar heeft bij de gemeente Utrecht een huurachterstand van ruim 1,8 miljoen euro. Dat laat de gemeente weten op vragen van de politieke partij Stadsbelang Utrecht. Sinds juni 2015 betaalt De Bazaar te weinig of helemaal geen huur.

De Bazaar heeft bij de gemeente Utrecht een huurachterstand van ruim 1,8 miljoen euro. Dat laat de gemeente weten op vragen van de politieke partij Stadsbelang Utrecht. Sinds juni 2015 betaalt De Bazaar te weinig of helemaal geen huur.

Nog een paar weken en dan is het afgelopen met De Bazaar. Vanaf 1 februari mag de gemeente de huurovereenkomst opzeggen. Dit was al eerder bekend maar nu blijkt dat de huurachterstand zelfs is opgelopen tot 1,8 miljoen euro.

Sinds 2015 heeft De Bazaar problemen met betalen. Sinds juli 2018 wordt er zelfs niks meer betaald, op een bedrag van in totaal 4500 euro in 2019 na. Met een maandelijks huurbedrag van zo’n 60.000 euro loopt de schuld dan flink op. De gemeente laat weten zich in te zetten om het geld te krijgen, maar laat ook weten dat de kans gering is. De Bazaar kan bijvoorbeeld faillissement aanvragen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Rechtbank

De Utrechtse Bazaar is als Zwarte Beurs in 1981 opgericht en vestigde zich in de bloemenveiling in Vleuten. In 2012 verhuisde de bazaar naar de Groenewoudsedijk naast het Amsterdam-Rijnkanaal. Daar wordt een ruimte gehuurd van de gemeente Utrecht. Al eerder gaf het bedrijf aan op het randje van een faillissement te zitten.

De Utrechtse Bazaar en de gemeente stonden eerder deze maand tegenover elkaar bij de rechter. Het geschil ging onder andere over de hoogte van huur. De rechter gaf echter de gemeente op alle punten gelijk. Daarom mag de huur per februari 2020 opgezegd worden en moet de Utrechtse Bazaar een hoop geld terugbetalen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wat nu met de locatie?

Als De Bazaar gaat sluiten betekent dit ook het einde voor de vele standhouders. “Wij zijn ons daarvan bewust en vinden het spijtig voor de standhouders dat het zover is gekomen en wij begrijpen dat het consequenties voor hen heeft”, aldus de gemeente als antwoord op vragen van Stadsbelang Utrecht.

Ook duidelijk wordt dat een andere ondernemer de marktfunctie in het gigantische gebouw in principe kan overnemen, maar er zijn ook plannen voor herontwikkeling. Zo is woningbouw in de toekomst ook een optie. Voorlopig zitten deze plannen nog in de ontwikkelfase.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Rottebert Peermans

    Tsja, de Bazaar is played out…

    Voor snuisterijen heb je bij AliExpress en bij Action meer keuze en betere kwaliteit.

    Tweedehands spullen koop je op Marktplaats.

    Kleding en accessoires bestel je op internet, daar krijg je tenminste je geld terug als het niet bevalt.

    Als je wilt snacken ga je naar een foodcourt langs de snelweg. Daar betaal je ook geen entree.

    Bovenstaande in overweging nemende heb ik besloten dat de Bazaar geen bestaansrecht meer heeft en daar moet u het mee doen!

  2. Robertjc

    ‘Ook duidelijk wordt dat een andere ondernemer de marktfunctie in het gigantische gebouw in principe kan overnemen, maar er zijn ook plannen voor herontwikkeling. Zo is woningbouw in de toekomst ook een optie. Voorlopig zitten deze plannen nog in de ontwikkelfase.’

    Aha! Plots vielen mij de schellen van de ogen. Die grond kan veel meer opleveren dan de schamele zestigduizend euro’tjes per jaar van zo’n stelletje armoedzaaiers. Je zult zien dat ‘de gemeente’ (wie is dat eigenlijk?) de oren heeft laten hangen naar gewiekste projectontwikkelaars. Wedden?

    Een engel fluistert mij nu net in, dat de Prins Clausbrug bij gelegenheid bestemd gaat worden voor alleen fietsen en afleidingen daarvan, dat alle toegangswegen en doorgaande wegen in Papendorp stadsboulevards worden, en dat op alle overige plekken de auto te gast is. De Uithoftram zal naar Papendorp wordt doorgetrokken via Maarssenbroek; de plannen daarvoor zijn in een vergevorderd stadium. Ook wordt er veel groen gepland, zullen de nieuwe woningen energieneutraal zijn opgetrokken uit duurzame materialen, en zullen de daken begroeid zijn met zonnebloempanelen en warmwatermossen. Er zal er op elk dak een roedel bijen in een invliegkast worden gehuisvest. Het geheel wordt zo kostbaar, dat gewone mensen het van zijn leven niet kunnen betalen. Aldus de engel.

  3. Lombokker

    Ze hebben dus in totaal 30 maanden geen huur betaald!!
    Moet je als particulier eens proberen; 30 maanden je OZB of rioolheffing niet betalen.

  4. Herman

    Hallo zeg!
    Zover laat je het toch niet komen. Heel snel sluiten, kansloze onderneming.

  5. Herman

    @Robertjc, je maakt zelf duidelijk dat je echt niet weet waar je over praat….
    De tram doortrekken via Maarssenbroek doortrekken naar Papendorp, droom verder….!

  6. Angelique

    Interessant om eens door te vragen waarom de gemeente niet eerder heeft gehandhaaft. Zolang een huurhuis niet betalen zou je nooit mee wegkomen.

  7. Harry M

    Terecht dat ze er uit moeten, het zijn wel onze belastingcenten!

  8. mikel

    30 maanden de huur niet betaald. maar wel uiteraard de huur gekregen van de standhouders. dus dikke winst gemaakt. nu failliet laten verklaren.
    geld weggesluisd.
    Met de huidige slappe ambtenaren had je dit kunnen verwachten.
    waarom ben ik niet op dit idee gekomen?
    wat zullen de eigenaren gelachen hebben.

  9. Henk

    @robertjc ! Goed lezen!!! het gaat om 60.000,- per maand niet per jaar

  10. Wim Vreeswijk

    De Bazaar heeft bij de gemeente Utrecht een huurachterstand van ruim 1,8 miljoen euro. Sinds juni 2015, dus ruim 4,5 jaar betaalt De Bazaar te weinig of helemaal geen huur. De kans is inmiddels dan ook gering om dit alsnog te kunnen incasseren. De Bazaar kan bijvoorbeeld als lege besloten vennootschap faillissement aanvragen en dan kun je wellicht als gemeente helemaal naar je geld fluiten. Probleem is dat de gemeente met 30 maanden veel te lang heeft lopen gedogen en dat is natuurlijk bestuurlijk niet alleen een enorm brevet van onvermogen. Des te meer omdat ook de rechtspositie van de desbetreffende ambtenaren sinds 1 januari jl. gelijkgesteld aan niet-ambtenaren waardoor een ontslagprocedure van de ambtenaren in kwestie een stuk kansrijker lijkt. Voor iedere Utrechter geldt immers ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ en niemand krijgt in Utrecht de gelegenheid een dergelijke achterstand in zijn OZB-aanslag of rioolheffing te laten sloffen.

  11. Bee

    Geld opgestreken geen huur afstaan en net zolang daarmee doorgaan tot het niet meer kan.
    Ze hebben dus flink geld gemaakt ,degenen die daar de boel onder beheer hadden.

  12. wollie

    te bazaar voor woorden

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).