Totdat prostitutiezone gebouwd is krijgt natuur de vrije ruimte bij het Nieuwe Zandpad | De Utrechtse Internet Courant Totdat prostitutiezone gebouwd is krijgt natuur de vrije ruimte bij het Nieuwe Zandpad | De Utrechtse Internet Courant

Totdat prostitutiezone gebouwd is krijgt natuur de vrije ruimte bij het Nieuwe Zandpad

Totdat prostitutiezone gebouwd is krijgt natuur de vrije ruimte bij het Nieuwe Zandpad
Impressie van Het Nieuwe Zandpad
Totdat er een definitieve invulling is voor het Nieuwe Zandpad in Utrecht krijgt de natuur de ruimte in het gebied. Hiermee wil de gemeente onder andere kennis opdoen over hoe de natuur zich in de stad ontwikkelt.

Totdat er een definitieve invulling is voor het Nieuwe Zandpad in Utrecht krijgt de natuur de ruimte in het gebied. Hiermee wil de gemeente onder andere kennis opdoen over hoe de natuur zich in de stad ontwikkelt.

In 2013 werd het Zandpad in Utrecht gesloten. Sindsdien is het nog niet gelukt om een oplossing te vinden voor raamprostitutie in de stad. Sinds halverwege juni is bekend dat er momenteel nog twee partijen in de race zijn om invulling te geven aan het Nieuwe Zandpad.

Braakliggende terreinen worden vaak door de eigenaar gemaaid of verhard om te voorkomen dat beschermde soorten zich vestigen en er daarna niet meer gebouwd kan worden. “Dat is jammer, aangezien daarmee de kans wordt ontnomen voor natuur”, aldus de gemeente Utrecht.

Tijdelijke Natuur

In Nederland bestaat de zogenoemde regeling ‘Tijdelijke Natuur’. Hiermee krijgt de natuur de kans zich te ontwikkelen en heeft de eigenaar de garantie dat dit de bouwplannen niet in de weg gaat zitten.

Er zijn volgens de gemeente echter allerlei onderzoeken en administratieve handelingen nodig om die regeling toe te passen, die zowel geld als tijd kosten. “Bovendien is in de stad de kans op vestiging van beschermde soorten niet groot, zeker niet op kleine terreinen die maar kort braakliggen.”

Ontwikkeling

De gemeente zegt daarom op de strook bij het Nieuwe Zandpad wel de ruimte te willen bieden aan natuur, maar geen gebruik te maken van de regeling Tijdelijke Natuur.

“Ook zullen we de natuurontwikkeling van het terrein volgen, zodat we beter begrijpen hoe de natuur zich in de stad ontwikkelt en wat de bijdrage is van tijdelijke natuur aan de stedelijke biodiversiteit.”

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Enfin, tegen de tijd dat de gemeente eindelijk klaar is met het doorlopen van de eigen procedures….heeft een beschermde soort er in alle rust opportunistisch zijn intrek in genomen en is intussen dan al bezig met de 5e generatie groot te brengen.

  Maarre, als de gemeente anno 2020 nog kennis moet opdoen over hoe de “natuur” zich in een stad ontwikkeld, dan heeft er geen politicius of ambtenaar een biologie in het eindexamenpakket middelbare school gehad. Wat ook blijkt uit het werkelijk krankzinnige groen en maaibeleid.

 2. Katja

  “In Nederland bestaat de zogenoemde regeling ‘Tijdelijke Natuur’. “.
  Daarna wegbulldozeren ?

 3. Herman

  Sex is ook natuur, dus ga lekker je gang in de openlucht!

 4. Scherpschutter

  “Tot er een definitieve invulling is…” LOL!

  De Gemeente verkeert kennelijk nog altijd in dromenland, want geen enkele ondernemer is natuurlijk zo ongelofelijk dom om z’n hoofd in deze opzichtelijke ambtelijke strop te steken. Je kunt als gemeente natuurlijk niet werkelijk verwachten alles te kunnen regelen binnen een prostitiezone, waar de ondernemer niet alleen de bedrijfsmatige risico’s draagt, niets te zeggen heeft, honderdduizend regels moet nakomen, z’n vergunning op ieder moment ingetrokken kan zien worden en dan ook nog eens de publieke schandpaal wordt (DIT is wat de Gemeenre wil, een publieke scapegoat voor haar eigen falen) als er ook maar iets mis gaat in de prostitutiezone…Bad deal. Very bad deal!

  Niemand zal zn hoofd in deze ambtelijke krokodillenbek steken. Kortom: ook deze puinhoop wordt een compleet overwoekerd zooitje terwijl de gemeente pretendeert te leren over hoe planten groeien (zelden zo’n flauwekul gelezen), terwijl alle prostitutie ‘underground’ is gegaan en de Gemeente er nu geen enkel zicht meer op geeft. Het zoveelste totaalfaal in Utrecht dus….Niets opgelost, het probleem erger gemaakt en bakken belastinggeld weggepist….en over een paar jaar wordt het ineens een groene wijk nadat de klachten over verslonzing niet meer te overzien zijn.

  Leve de overheid! Waar zouden we toch zijn zonder….

 5. Berk

  “Een lekker wijf is ook natuur” (Jacobse en van Es)

 6. Jacobse

  geweaunn de mattenkloppâh erover, niks an ‘t handje.

 7. GeeWee

  Het gebied is een jaar of vier geleden ontdaan van zo’n 250 grote en middelgrote bomen en de ondergroei/struiken. Vervolgens zijn er in de omliggende wijk enkele tientallen ‘compensatiebomen’ geplant. Het terrein is verhard met grind en stenen. Aan de randen begint hier en daar weer wat onkruid en heel voorzichtig wat berkenboompjes te groeien. In dit tempo en met de grindbodem gaat hier de komende 20 jaar heel weinig natuur ontstaan denk ik.

  Mocht je nieuwsgierig zijn om welke plek het precies gaat, zie deze foto op Streetview, het is de strook bij de gele container. https://www.google.be/maps/@52.1113777,5.1025662,3a,75y,117.97h,97.97t/data=!3m6!1e1!3m4!1sN5o7cZVi2Yhwb632fpUSoA!2e0!7i13312!8i6656

 8. Wim

  En wie was de aanstichter hiervan de man die nu met zijn privé regeltjes het behoorlijk volgen van allerlei uitwassen tegenhoudt.

  Maar als het gras hoog genoeg is kan er wel van de bil gegaan worden

 9. PD

  @ Scherpschutter 30/6/2020 – 16:03

  “en over een paar jaar wordt het ineens een groene wijk nadat de klachten over verslonzing niet meer te overzien zijn.”

  Met de krapte op de huizenmarkt, de populariteit van Utrecht en de grondprijzen in dit gebied denk ik ook dat dit gebied binnen een aantal jaar naar een projectontwikkelaar gaat die er, à la Merwedekanaalzone, een “groene, autoluwe wijk voor middeninkomens nabij de Utrechtse binnenstad” van mag gaan maken.

  Als prostitutiezone is dit gebied, in ieder geval economisch gezien, totaal niet geschikt meer.

 10. Els Wegdam

  Van mij mag het als permanent natuurgebied ingericht worden. Als er volgens de plannen 6.000 (er is zelf sprake van 8.900) woningen in Overvecht bij gebouwd gaan worden raken we al heel veel groen kwijt. En dan ook nog een prostitutiezone op het Zandpad?
  Overvecht verdient beter!

 11. Charles Chamboné

  Waarom nog meer vernietigen van hetgeen er nog is…….waarom maken we van de voormalige aanlegplaatsen geen aanlegplaatsen voor de pleziervaart en van het weggedeelte camperplaatsen…….. Volgens mij is het grootste deel van de infrastructuur nog aanwezig en berijkbaarhijd via de Marnixlaan goed. Hiermee haal je een hoop vaarbewegingen uit onze grachten en singels terwijl je wel de mogelijkheid bied om de stad te bezoeken.

 12. Esrin W.

  Elke dag hier weer geklaag over de mensen die bij de Gemeente aan het stuur zitten. Even een stapje terug dan: hoe komt het dat juist die mensen daar zitten? Precies: ze zijn door een meerderheid gekozen. Blijkbaar wil dus de meerderheid in Utrecht dat die mensen daar zitten. Of: je gaat een keer anders stemmen of: je houdt op met klagen. Eén van die twéé.

 13. Zuilen030

  Als het gras twee kontjes hoog is……………………

 14. anna

  en als de natuur dan is gevormd breken we het weer lekker af. Laten we het sowieso aan de natuur teruggeven. Aan de overzijde wordt het ook al helemaal volgebouwd.

 15. cas

  @Els, ga jij lekker met een kleedje naast een stinkende rioolzuivering en drukke weg zitten……Nee dit groen zal niet worden zoals jij in je hoofd hebt ben ik bang

 16. Kadoendra

  Als de prostitutiezone uiteindelijk gebouwd is bij het Nieuwe Zandpad krijgt de mannelijk natuur ook minder de vrije ruimte door de natuurlijke rubbertjes.

 17. Esrin W.

  Komt er ook een plek waar de suppliers van de “ambulante handel” zich een beetje kunnen ophouden? Destijds was dat achter het tankstation maar zo onder dat felle licht is het wat ongezellig zaken doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).