Tram in Utrecht rijdt nog te vaak niet; één op de twintig trams valt uit Tram in Utrecht rijdt nog te vaak niet; één op de twintig trams valt uit

Tram in Utrecht rijdt nog te vaak niet; één op de twintig trams valt uit

Tram in Utrecht rijdt nog te vaak niet; één op de twintig trams valt uit
Archieffoto Uithoflijn
De trams in Utrecht vallen nog steeds vaak uit. Eén op de twintig trams reed in 2022 niet. De oorzaak hiervan ligt deels bij hardnekkige problemen met onder andere de wissels. Overigens is er een minieme verbetering te zien ten opzichte van 2021. Dit blijkt uit de jaarcijfers over het openbaar vervoer in de provincie Utrecht.

De trams in Utrecht vallen nog steeds vaak uit. Eén op de twintig trams reed in 2022 niet. De oorzaak hiervan ligt deels bij hardnekkige problemen met onder andere de wissels. Overigens is er een minieme verbetering te zien ten opzichte van 2021. Dit blijkt uit de jaarcijfers over het openbaar vervoer in de provincie Utrecht.

De provincie Utrecht heeft de jaarcijfers over het openbaar vervoer gepubliceerd. Wat men eigenlijk al wist, blijk nu ook uit de cijfers; te veel trams vallen uit. 4,9 procent van alle trams in 2022 kon niet rijden, in 2021 was dit nog 5,1 procent. Naast de problemen met de wissels spelen ook stakingen, ziekteverzuim en personeelstekorten mee.

Het aantal reizigers dat de tram nam tussen Utrecht Science Park, Nieuwegein en IJsselstein is wel sterk gestegen. Dit is ook niet verwonderlijk omdat de jaren ervoor het aantal reizigers een stuk lager lag door de coronapandemie. Ondanks de sterke stijging van passagiers bij de tram, ook in vergelijking met de jaren voor corona, blijft het aantal reizigers in de bus nog achter. Het aantal instappers in de tram en bussen van U-OV en Syntus samen is nog steeds een stuk lager dan in 2019.

Tekst gaat verder onder grafiek

Ook het aantal rituitvallen van de bussen is flink toegenomen. De rituitval bij de bussen van U-OV is van 0,53 procent in 2021 gestegen naar 3,1 procent in 2022. Bij Syntus is de rituitval in 2022 scherp gestegen naar 4,11 procent.

Arne Schaddelee, Gedeputeerde Mobiliteit bij de provincie Utrecht, laat bij de jaarcijfers weten zich zorgen te maken over het openbaar vervoer. “Nog steeds zitten we qua reizigersaantallen niet op het niveau van pre corona. En dat komt niet vanzelf goed.”

Volgens Schaddelee zijn er juist extra investeringen nodig in het openbaar vervoer, vanwege klimaatdoelen, het bereikbaar houden van dorpen en vanwege de groei van inwoners en banen in de regio. Met de plannen voor tienduizenden woningen in de regio moet er ook nieuw openbaar vervoer komen om die huizen bereikbaar te houden. Schaddelee zegt dan ook dat er blijvend extra steun nodig is van het Rijk.

12 Reacties

Reageren
  1. w

    één op de twintig trams??! omg

  2. Rutger

    Schokkend, zet dat eens naast de cijfers van de metro in Amsterdam

  3. Kees Truijens

    Ach, onze wethouder van verkeer heeft niet veel met OV. Fietsen zullen we. Als je daar te oud voor wordt, pech gehad.

  4. ovafhankelijke

    Het is niet alleen de tram die vaak uitvalt. Ook Bus 2 valt heel vaak uit. En bus 2 heeft al een minimale dienstregeling. Helaas wordt er voor de slecht ter been zijnden in de binnenstad slecht gezorgd. Het draait blijkbaar alleen om de musea. Een rit van het Nicolaaskerkhof naar het Janskerkhof duurt minimaal drie kwartier, kan alleen overdag en dan moet er ook niet nog een bus uitvallen.

  5. JdV

    Geen probleem mensen. Gewoon wat extra geld er tegenaan smijten. Provinciale opcenten mrb wat omhoog, ozb of parkeertarieven wat omhoog en de uiterst efficiente subsidieverspillers van het OV draaien vrolijk verder. U bent de melkkoe, het ov de lachende derde.

  6. Herman

    “Hardnekkig probleem met wissels”….
    Betreft een gloednieuwe, peperdure recht toe, recht aan tramlijn.
    Ga eens kijken in Rotterdam, Amsterdam of Den Haag hoe je een tramlijn beheert.

    En beheer ligt bij de VRU, oftewel de Overheid.

  7. Pragmatist

    Misschien heeft de fabrikant of de gemeente willen besparen op kosten en met name de suspensies, want met deze nieuwe trams heb ik afgelopen tijd gemerkt dat je het beste kunt zitten in de gedeeltes waar er geen tramwielen eronder zitten, zodat je de harde stoten tussen de tramwielen en de rails minder hard op je kont voelt.

    Ja, oh wee dat mijn achterste harde stoten voelt tijdens de rit. Comfort is een luxe!

    De vorige tram model reed soepeler vind ik. Meer afstand tussen de rails en de vloer en meer ruimte voor suspensies.

  8. Uuu

    @ Kees Truijens
    Letterlijk voor de 2.053.000e keer

    TRAM=PROVINCIE UTRECHT en NIET GEMEENTE UTRECHT.

    Hou eens op om de wethouder overal de schuld van te geven. Geef haar de schuld van de dingen die ze daadwerkelijk fout doet, maar niet van alles.

  9. Sanne

    @kees: de gemeente gaat hier niet over he?! Volgens mij weet je dat wel maar loop je gewoon weer lekker te trollen en de boel op te poken

  10. Stuiter

    Ik had deze cijfers nog niet gezien. Wat een verschil! Ik wist dat de tram een slecht idee was. Maar zo slecht had ik het niet verwacht.

    Het is echter niet heel raar. Talloze buslijnen zijn opgeheven om de tram rendabel te maken. En daardoor zijn talloze ov-trajecten binnen utrecht eerst niet maar nu wel met overstap. En als je moet overstappen is een ov reis ineens een stuk onaantrekkelijker. En vaak langer.

    Vanuit Lunetten kon ik tot een paar jaar geleden met spitsbus 35 rechtstreeks naar de uithof (nu usp). Dat deed ik regelmatig. Nu zou ik met lijn 8 naar vaartsche rijn moeten en daar overstappen op de tram. Dat heb ik nog nooit gedaan. Het duurt me te lang en overstappen is vervelend. Dit is slechts één van de talloze voorbeelden.

    Als we meer mensen in het ov willen krijgen dan moet dat ov vooral veel mogelijkheden bieden voor rechtstreeks, zonder overstappen, op je bestemming kunnen komen. Dat betekent veel (spits)buslijnen en niet een tram.

    En dan heb ik het nog niet eens over de storingsgevoeligheid van trams. Als één tram met panne stilstaat op de lijn, rijdt er helemaal niets meer. Bussen hebben dat probleem niet.

    Laten we hopen dat door deze cijfers het stadsbestuur het eindelijk inziet en het plan voor nóg een tramlijn van de baan gaat.

  11. Ramon

    95% betrouwbaarheid dus. Kan beter maar is zeker niet slecht

  12. Jasperse

    Buslijn 8 valt regelmatig uit, staat dan wel op het bord, aangekondigd, maar verdwijnt zonder mededeling als de bus zou moeten arriveren. Dit is ook niet van de laatste tijd maar gebeurt al maanden. De bussen richting Science Park komen dan vaak 2 x voorbij voordat 8 weer eens verschijnt. Lijn 8 gaat naar het Diaconessenhuis en is toch ook een waardevolle lijn zou ik zo denken. Dit geldt natuurlijk voor visa – versa, heen en terug. Graag wat aandacht voor dit probleem.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).