Trams op vernieuwde trajecten vanaf Jaarbeursplein gaan later rijden Trams op vernieuwde trajecten vanaf Jaarbeursplein gaan later rijden

Trams op vernieuwde trajecten vanaf Jaarbeursplein gaan later rijden

Trams op vernieuwde trajecten vanaf Jaarbeursplein gaan later rijden
Bron: Provincie Utrecht
De trams op de vernieuwde trajecten van het Jaarbeursplein naar Nieuwegein Zuid en IJsselstein gaan later rijden dan gepland. Het vervangend busvervoer dat nu ook op de trajecten rijdt, wordt verlengd zolang de uitloop duurt.

De trams op de vernieuwde trajecten van het Jaarbeursplein naar Nieuwegein Zuid en IJsselstein gaan later rijden dan gepland. Het vervangend busvervoer dat nu ook op de trajecten rijdt, wordt verlengd zolang de uitloop duurt.

In de zomer is vanwege het coronavirus gewerkt volgens een aangepaste planning. De werkzaamheden verlopen volgens de provincie Utrecht voorspoedig, maar de verwachting is toch dat er uitloop is bij het krijgen van de zogenoemde indienststellingsvergunning. Die is nodig om de trams te kunnen laten rijden. De verwachting is nu dat de trams op het traject Jaarbeursplein – Nieuwegein Zuid enkele weken later gaan rijden dan de geplande datum van 21 september.

De trams op het traject Nieuwegein-Zuid – IJsselstein kunnen waarschijnlijk vanaf 15 november rijden. De uitloop van de werkzaamheden op dit traject komt doordat de damwand in IJsselstein-Zuid moet worden verstevigd. Deze werkzaamheden vinden plaats vanaf de trambaan, waardoor ze de planning van overige werkzaamheden beïnvloeden.

De kosten van het uitlopen van het project zijn nog niet bekend. Die kunnen worden berekend als bekend is hoeveel het project uitloopt. Volgens de provincie is binnen de begroting van het project ruimte voor de dekking van die extra kosten.

6 Reacties

Reageren
  1. Tim

    Wat een verassing, dit wordt weer net zo’n tragedie als het grote onderhoud van 2012. Het vervangende busvervoer is overigens ook zwaar ontoereikend en veel te ingewikkeld. Wie nu in Nieuwegein of IJsselstein moet zijn, heeft best een probleem.

  2. Utrechter2

    De sneltramlijn is door NS aangelegd omdat het oorspronkelijke plan was dat Nieuwegein net zo’n soort trein zou krijgen als Zoetermeer toentertijd.
    Ook het onderhoud, in de tijd dat het meeste nog in eigen beheer werd gedaan.
    Verder was het een handige keus: NS had ruime ervaring, Utrecht had (toen) geen enkele ervaring (meer) met trams.

    Los van Corona:

    In de afgelopen 10 jaar is de invloed van de BRU/provincie op het onderhoud toegenomen, daarbij schakelen ze wel commerciële expertise in. Maar dit heeft ook nadelen bij elke contractuele onvoorzienigheid, want dan kan er veelal commercieel meerwerk worden geschreven.

    Verder heeft is het het Rijk dat veel verantwoordelijkheden verplaatst heeft naar de regionale overheid (ook in dit geval) , en dit pakt niet altijd gunstig uit.

  3. Koel Hoofd

    ach…de auto is njiet voor niets uitgevonden….

  4. Marcel de Korte

    Hopelijk blijft het bij een verrassing en wordt het geen verassing 🙂

  5. Leon

    Inderdaad Tim, dat de gemeente niet gewoon even om corona heen kan plannen is een schande. Bovendien, die vorige trams hebben het ook maar 50 jaar volgehouden. Weggegooid geld nu blijkt dat het een maandje langer duurt om ze te vervangen.

  6. Herman

    @Utrechter2
    Had oorspronkelijke plan maar doorgegaan, dan hadden Nieuwegein en IJsselstein op respectievelijk 8 tot 12 minuten rijtijd van Utrecht Centraal gelegen.
    De huidige “sneltram” stopt bij iedere boom en heeft een rijtijd van ruim een half uur vanuit IJsselstein. Absoluut geen hoogwaardig OV

    Het beheer van de baan heeft nog geruime tijd bij Prorail gelegen, toen was de beschikbaarheid top. Daarna is beheer overgegaan naar de hobbyisten van de regionale overheid, sindsdien is beheer enorm verslechterd. Iedere onderhoudsbeurt heeft zowel uitstel als kostenoverschrijdingen als gevolg van technische blunders, veroorzaakt door onkunde, te zien gegeven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).