Verouderd kantorenpark Rijnsweerd moet hotspot worden | De Utrechtse Internet Courant Verouderd kantorenpark Rijnsweerd moet hotspot worden | De Utrechtse Internet Courant

Verouderd kantorenpark Rijnsweerd moet hotspot worden

Verouderd kantorenpark Rijnsweerd moet hotspot worden
Sfeerimpressie
De gemeente heeft de ambities voor het verouderde kantorenpark Rijnsweerd op papier gezet. De afgelopen maanden is er aan het document gewerkt en zijn er gesprekken gevoerd met bewoners en ondernemers. De komende tijd gaan de ambities uitgewerkt worden tot een completer plan.

De gemeente heeft de ambities voor het verouderde kantorenpark Rijnsweerd op papier gezet. De afgelopen maanden is er aan het document gewerkt en zijn er gesprekken gevoerd met bewoners en ondernemers. De komende tijd gaan de ambities uitgewerkt worden tot een completer plan.

Het ooit zo moderne kantorenpark Rijnsweerd is niet meer van deze tijd. Dit terwijl de locatie, tussen de Utrechtse binnenstad en de Uithof, een grote potentie heeft. Daarom willen gemeente, eigenaren en huurders het gebied veranderen in een aantrekkelijk werk- en woongebied.

Het kantorenpark, gebouwd tussen 1974 en 2014, raakt verouderd. De gemeente noemt het park dan ook ruimtelijk en economisch achterhaald. De ligging blijft onbenut, er is weinig interactie tussen de verschillende bedrijven, het autoverkeer is dominant en het is er doodstil na 17.00 uur en in de weekenden. De afgelopen jaren zijn er wel wat veranderingen in gang gezet, maar dit is nog onvoldoende.

De gemeente heeft daarom in februari de eerste ambities voor het gebied kenbaar gemaakt. Aan de hand hiervan zijn er gesprekken gevoerd met ondernemers en bewoners en zijn er aanpassingen gemaakt aan het document waar de ambities instaan. Deze week heeft de gemeente het plan afgerond en staan de ambities vast.

Woningen

De ambitie is een meer diverse mix van werken, wonen en ontmoeten in het gebied mogelijk te maken. Daarbij moet kantorenpark Rijnsweerd beter met de stad en het naast gelegen Utrecht Science Park worden verbonden. Naast de kantoren moeten er ook voorzieningen zoals horeca komen.

Daarnaast moeten mensen er kunnen wonen. In het plan staat dat het nieuwe woningaanbod kan variëren van studentenwoningen, starterswoningen tot long stay-appartementen voor professoren en andere expats, maar juist ook grotere (gezins)appartementen. Het moet een autoluw gebied worden met goede paden voor wandelen en fietsen.

De verbeteringen moeten ervoor zorgen dat de samenwerking tussen bestaande en nieuwe partijen wordt gestimuleerd, bijvoorbeeld tussen gevestigde kantoren en jonge start-ups. Nu de ambities vastliggen gaat de gemeente de komende maanden met belanghebbenden het plan verder uitwerken.

13 Reacties

Reageren
 1. Henk

  Een verouderd gebied? Is prima voor een kantorenlocatie. En bijv. ASR heeft net haar gebouw volledig gerenoveerd: is voor een kantoor gebouw echt heel mooi geworden.

 2. D

  Helaas betekent dit meer gebouwen ten koste van groen/een mooie vijver.

 3. Socialist

  Maak er studentenflats van en woningen voor starters/statushouders, heb je dat probleem opgelost ………

 4. cas

  Een tram op de impressie…. knap

 5. BramD

  Aantrekkelijke woningen voor de middengroepen, zodat die kunnen opschuiven uit hun huidige woonplekken om plaats te maken voor voormalige starters die ook graag in de stad willen blijven wonen.

 6. Harry

  Met de keuze van het woord “moet” blijkt dat ze er zelf ook weinig vertrouwen in hebben.

 7. Yoshua

  Misschien wordt het straks even modern dan de lage weide.

 8. herman

  Zal wel toeval zijn dat de provincie daar ook zit met haar ambtenarencorps….
  Als we dan toch gaan vernieuwen hef die provincie dan meteen op en verdeel de taken over Rijk en gemeente.
  Tijdens die verdeling zullen we ons verbazen hoe weinig er te verdelen is, en wat die ambtenaren al die jaren hebben gedaan…..

 9. Rj

  Autoluw is wel weer leuk bedacht voor iets wat buiten de stad ligt en verder weinig voorzieningen heeft….. als je de kantoren omkat naar appartementen heb je parkeeruimte te over.

 10. Cico

  Geldverkwisting. Over 10 jaar is dit nieuwe park ook weer ‘verouderd’ en wordt er weer een pot belastinggeld op stuk gesmeten.
  Het hele concept van gescheiden functies (een ‘kantoorpark’) werkt niet. Bij industriegebieden is het logisch, die moeten buiten de stad. Maar Rijnsweerd ligt bijna in de stad, al lang niet meer tussen de weilanden aan de rand. Kantoorparken leveren veel nadelen op voor een stad, zoals de enorme verkeerspieken in de ochtend en vroege avond, waarna het gebied buiten kantoortijden uitgestorven is (onveilig, leefbaarheid). En bij een lage economische conjunctuur staan alle kantoren leeg. Gebouwen verouderen ook veel sneller, na 10-20 jaar is je gebouw ‘gedateerd’ en vertrekt het bedrijf weer naar een pand op leuke zichtlocatie. Het komt eigenlijk neer op tijdelijke architectuur, alleen hebben we daar nog geen passend antwoord op.

  Dat zijn allemaal negatieve gevolgen van een monocultuur met kantoren. Papendorp is het volgende probleemgebied. Volgens mijn Google Fortune Telling Prediction Services gaat DUIC in 2028 een artikel schrijven met de titel ‘Papendorp. Wat moeten we met dit verouderde gebied?’

 11. Katja

  Betalen ondernemers mee ? Wij hoeven toch niet alles op te hoesten ?

 12. Harry

  De kas is al bijna leeg aan debacle trammetjes en ditto fietsstraatjes. Wat een bestuurders…..

 13. Luuk Upuuk

  Tijd voor een nieuwe aansprekende engelse naam: Utrecht Authentic Office Park.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).