Triggerhappy Raymann als Minister van Vrede in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Triggerhappy Raymann als Minister van Vrede in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Triggerhappy Raymann als Minister van Vrede in Utrecht

Triggerhappy Raymann als Minister van Vrede in Utrecht

Volgende week vrijdag is het internationale dag van de Vrede, is het de dag dat VJ op De Dom plaatsvindt en het is de dag dat het Utrechtse Stadhuis wordt omgebouwd tot Ministerie van Vrede. Initiatiefnemer van dit Ministerie is IKV Pax Christi. 

Bij een Ministerie hoort een Minister en Pax Christi vond cabaretier Jörgen Raymann daarvoor de beste kandidaat. Raymann (ook wel bekend als de olijke Tante Es) is vrijdag in het stadhuis aanwezig om vragen te beantwoorden. Over zijn rol als Minister zegt hij op de website van Pax Christi het volgende: ‘Het is een prachtige functie die mij de kans geeft mijn ideologie te verspreiden: die van een solidaire wereld waarin we op een prettige manier met elkaar omgaan. In wezen verschillen we niet veel van elkaar, we willen tenslotte allemaal vredig samenleven en goed voor onze kinderen zorgen. Ik wil mensen bij elkaar brengen die elkaar normaal gesproken niet zo snel opzoeken.’ Een mooi statement, maar toch is de vraag hoe ministeriabel Raymann eigenlijk is. Een Mahatma Ghandi is hij in elk geval niet.

In De Nieuwe Revu vertelde hij ooit over zijn tijd als restauranthouder in Suriname. ‘Er waren in die tijd veel overvallen en ik had een illegaal wapen. Opeens hoorde ik de vriendin met wie ik was hard mijn naam roepen: een jongen had een ketting van haar nek gerukt.’ Toen Raymann een waarschuwingsschot in de lucht loste, wilde de dader er vandoor gaan. ‘Ik dreef die gast in een hoek, zette dat pistool in zijn mond, maar de kogel bleef zitten. Dat was zijn en mijn geluk.’ En zo bleef een man in leven en een cabaretier uit de cel. Niemand had toen kunnen bevroeden dat de triggerhappy Raymann het ooit tot Minister van Vrede zou schoppen die nu als missie heeft om mensen bij elkaar te brengen. Vreemd? Volgende vrijdag beantwoordt de Minister al uw vragen.

2 Reacties

Reageren
  1. IKV Pax Christi

    IKV Pax Christi wist al voordat de samenwerking met Jörgen Raymann definitief was beklonken van het incident in zijn tijd als restauranthouder in Suriname af. Zowel naar ons als naar de buitenwereld heeft hij daar nooit een geheim van gemaakt. Het is voor ons geen enkele reden geweest om ook maar te twijfelen aan zijn geschiktheid als kandidaat voor de rol van Minister van Vrede. Want wie is een betere ambassadeur voor een vredesorganisatie dan iemand die de schadelijke effecten van geweld persoonlijk heeft meegemaakt? Juist door zijn ervaring met onvrede en de spijt die hij heeft van het betreffende incident, is hij extra gedreven om jongeren en volwassenen bewust te maken van het belang van vrede, en de impact die geweld heeft.

    Voor onze organisatie is dat bovendien niets nieuws. In Zuid-Soedan werken we ook samen met iemand die ooit als soldaat in het leger heeft gediend, maar nu vredesactivist is. Ervaringsdeskundigen zijn vaak de beste ambassadeurs, zoals bij zoveel onderwerpen. We zijn heel blij met Jörgen Raymann als minister van vrede. Het bericht in de Spits verandert daar niets aan.

  2. Bep Verhaar HIVW

    Ik ben het helemaal met jullie eens. de kranten blazen zoals gewoonlijk alles weer op.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).