De medewerkers van Rijkswaterstaat in Utrecht moeten de aankomende drie tot zes weken nog vanuit huis werken. Hun werkplek, de kantoortoren Westraven langs de A12, moet deze tijd dicht blijven vanwege onderzoek naar de trillingen die de medewerkers hebben ervaren op achtentwintig juni. De Rijksgebouwendienst maakte dit donderdag bekend en vertelde dat de trillingen waarschijnlijk veroorzaakt worden door knappende spankabels in het beton.
De Rijksgebouwendienst vermoedt dat de kabels in het beton knappen omdat het gebouw door de warmte uit is gaan zetten. Maar deze theorie is niet zeker, een andere mogelijkheid is dat de trillingen door een laagvliegende helikopter veroorzaakt zijn. De trillingen zijn na de ontruiming namelijk niet meer waargenomen in het pand.
Westraven is in de jaren zeventig gebouwd volgens de zogenaamde jack-blockmethode, waarbij er telkens een etage op straatniveau gebouwd wordt om vervolgens het geheel op te krikken, en ruimte te maken voor de bouw van een nieuwe etage. In 2007 vond er een renovatie plaats omdat de toren te zakelijk en anoniem was. De meeste mensen herkennen de toren nu aan de spiegelende ramen die over de hele gevel geplaatst zijn.
Naast de mogelijke oorzaken gaat Rijkswaterstaat er ook uit van de mogelijkheid dat de oorzaak nooit gevonden wordt. Het belangrijkste is in elk geval dat het gebouw weer veilig bevonden wordt, pas dan kunnen de medewerkers weer op hun vertrouwde plek aan de slag.
Meer informatie in deze animatie die Rijkswaterstaat over het onderzoek maakte: http://vimeo.com/45637029
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.