Tropische temperaturen in Utrecht: hier kun je zwemmen | De Utrechtse Internet Courant Tropische temperaturen in Utrecht: hier kun je zwemmen | De Utrechtse Internet Courant

Tropische temperaturen in Utrecht: hier kun je zwemmen

Tropische temperaturen in Utrecht: hier kun je zwemmen
Zwemmen in de Oudegracht wordt afgeraden. Foto: Robert Oosterbroek
Het wordt weer warm in Utrecht. Veel mensen zoeken bij zulke temperaturen graag verkoeling aan het water. DUIC zocht uit waar in Utrecht gezwommen kan worden.

Het wordt weer warm in Utrecht. Veel mensen zoeken bij zulke temperaturen graag verkoeling aan het water. DUIC zocht uit waar in Utrecht gezwommen kan worden.

Natuurlijk kun je in de Oudegracht springen voor verkoeling, maar dat wordt niet aangeraden in verband met de waterkwaliteit. Bij de Munt zijn op sommigen dagen honderden zwemmers te vinden, maar dit is, net zoals de singels, geen officieel zwemwater.

Er zijn een paar officiële zwemwaterlocaties in en vlakbij de gemeente Utrecht. Op de website zwemwater.nl zijn deze goedgekeurde buitenzwemplekken te vinden. Bij deze locaties wordt bijvoorbeeld het water regelmatig getest.

Op die website is te zien dat zwemmen bij onder meer de Voorveldse Polder wordt afgeraden, omdat de waterkwaliteit onvoldoende is. Ook zwemmen in de Strijkviertelplas is niet aan te raden, omdat hier blauwalg voorkomt. Waar kan je dan wel zwemmen? Hieronder een overzicht van officiële zwemplekken bij de gemeente Utrecht.

Haarrijnseplas

De Haarrijnseplas ligt tussen Vleuten en het gebied Haarrijn, ten oosten van de Maarssenseweg, vlakbij de noordpunt van het Máximapark. In het afgeschermde gedeelte aan de noordelijke oever van de oostplas kan men veilig zwemmen. Er is een zandstrand met speelse duinen en een lig- en speelweide met sport- en speelvoorzieningen.

Zwembad De Krommerijn

Met een modern 50-meter wedstrijdbad kan er flink gesport worden, maar op een mooie zomerdag kan er ook buiten in het gras gelegen worden. Daarnaast is er ruimte om te volleyballen of voetballen en zijn er buitenrecreatiebaden. Er is ook een peuterterrein aanwezig met een peuterbad.

Maarsseveense plassen

Hoewel net buiten de gemeente Utrecht wordt deze locatie veel bezocht door Utrechters. Er zijn verschillende ligweiden waar gratis gelegen en gezwommen kan worden. Ook is er een betaald strandbad waar meerdere voorzieningen te vinden zijn.

Down Under

Ook net over de gemeentegrens. Er is een kindvriendelijk strandbad. Op warme dagen wordt er entree gevraagd en is er toezicht aanwezig.

De Kikker

Niet ver van de Maarsseveense Plassen ligt zwemplas De Kikker. Een klein buitenzwembad in de buurt van Groenekan naast Fort Ruigenhoek. Er zijn diverse voorzieningen als omkleedruimtes en toiletten aanwezig. De zwemplas is wel alleen toegankelijk voor mensen met een abonnement.

10 Reacties

Reageren
 1. Kees Truijens

  De Kikker? Fantastisch zwembad. Houd er wel rekening mee dat het geëxploiteerd wordt door een vereniging waar je lid van moet zijn.

 2. Koel Hoofd

  In de gacht op de foto moet je vooral NIET gaan zwemmen…

 3. JdV

  De kop zou moeten luiden: hier MAG je zwemmen. Je kunt op heel veel plekken zwemmen, het mag echter maar op een beperkt aantal plaatsen.

 4. Naturisten Strand

  Maarseveen geeft ook een prachtig naturisten strand bad , vlak naast het sauna complex , toegang 3 of 4 euro dacht ik.

 5. Erik

  JdV Yep. Gelukkig staat de zwemplek waar het kan, en die op grond van zijn populariteit fluitend in de top van dit rijtje mee kan doen er niet bij. Het is er al druk genoeg. Vooral blij met de lege plekken die je stroomopwaarts treft. Altijd uitkijken, er zijn schadegevallen in het nieuws geweest, een vergiftiging of infectie aan je ogen is zo opgelopen.

 6. Erik

  En duicen toch?

 7. Lombokker

  Met reacties uit 2020, want ook DUIC doet aan recycling.

 8. passalacqua

  ik neem een duic bij Roost, bedoelde je die Erik? 😉

 9. Kwakkwak

  De kikker heeft een ledenstop. Op zn vroegst in 2023 aan de beurt

 10. Geenstijl@Utrecht

  Leidscherijn park kun je ook lekker zwemmen …

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).