Tropische temperaturen in Utrecht: Hier kun je zwemmen | De Utrechtse Internet Courant Tropische temperaturen in Utrecht: Hier kun je zwemmen | De Utrechtse Internet Courant

Tropische temperaturen in Utrecht: Hier kun je zwemmen

Tropische temperaturen in Utrecht: Hier kun je zwemmen
Zwemmen in de Oudegracht wordt afgeraden. Foto: Robert Oosterbroek
Het wordt het de komende dagen een stuk warmer in Utrecht. Woensdag stijgt het kwik tot zo’n 26 graden, maar de dagen daarna krijgen we te maken met tropische temperaturen van 30 graden en meer. Veel mensen zoeken bij zulke cijfers graag verkoeling aan het water. DUIC zocht uit waar in Utrecht gezwommen kan worden.

Het wordt het de komende dagen een stuk warmer in Utrecht. Woensdag stijgt het kwik tot zo’n 26 graden, maar de dagen daarna krijgen we te maken met tropische temperaturen van 30 graden en meer. Veel mensen zoeken bij zulke cijfers graag verkoeling aan het water. DUIC zocht uit waar in Utrecht gezwommen kan worden.

Natuurlijk kun je in de Oudegracht springen voor verkoeling, maar dat wordt niet aangeraden in verband met de waterkwaliteit. Bij de Munt zijn op sommigen dagen honderden zwemmers te vinden, maar dit is, net zoals de singels, geen officieel zwemwater.

Er zijn een paar officiële zwemwaterlocaties in en vlakbij de gemeente Utrecht. Op de website zwemwater.nl zijn deze goedgekeurde buitenzwemplekken te vinden. Bij deze locaties wordt bijvoorbeeld het water regelmatig getest.

Hieronder een overzicht van de officiële zwemplekken bij de gemeente Utrecht.

Haarrijnseplas

De Haarrijnseplas ligt tussen Vleuten en het gebied Haarrijn, ten oosten van de Maarssenseweg, vlakbij de noordpunt van het Máximapark. In het afgeschermde gedeelte aan de noordelijke oever van de oostplas kan men veilig zwemmen. Er is een zandstrand met speelse duinen en een lig- en speelweide met sport- en speelvoorzieningen.

Voorveldse Polder

De Speelvijver Voorveldsepolder ligt aan de oostelijke rand van Utrecht net ten westen van de snelweg A27. De kleine vijver ligt in een parkachtig gebied waarin een aantal sportfaciliteiten zoals een manege en een tennispark aanwezig zijn. De gemeente Utrecht is de beheerder van de locatie. Het zwemgedeelte ligt aan de zuidkant van de vijver. Er is een zandstrandje van ongeveer 30 meter lang.

Zwembad De Krommerijn

Met een modern 50-meter wedstrijdbad kan er flink gesport worden, maar op een mooie zomerdag kan er ook buiten in het gras gelegen worden. Daarnaast is er ruimte om te volleyballen of voetballen en zijn er buitenrecreatiebaden. Er is ook een peuterterrein aanwezig met een peuterbad.

Strijkviertel

Strijkviertel is een plas gelegen langs het industriegebied Strijkviertel in Vleuten-De Meern, nabij de snelweg A12. De plas, met strand en ligweiden is onder andere geschikt om te zwemmen.

Maarsseveense plassen

Hoewel net buiten de gemeente Utrecht wordt deze locatie veel bezocht door Utrechters. Er zijn verschillende ligweiden waar gratis gelegen en gezwommen kan worden. Ook is er een betaald strandbad waar meerdere voorzieningen te vinden zijn.

Down Under

Ook net over de gemeentegrens. Er is een kindvriendelijk strandbad. Op warme dagen wordt er entree gevraagd en is er toezicht aanwezig.

De Kikker

Niet ver van de Maarsseveense Plassen ligt zwemplas De Kikker. Een klein buitenzwembad in de buurt van Groenekan naast Fort Ruigenhoek. Er zijn diverse voorzieningen als omkleedruimtes en toiletten aanwezig.

6 Reacties

Reageren
 1. Kees Truijens

  De Kikker? Fantastisch zwembad. Houd er wel rekening mee dat het geëxploiteerd wordt door een vereniging waar je lid van moet zijn.

 2. Koel Hoofd

  In de gacht op de foto moet je vooral NIET gaan zwemmen…

 3. JdV

  De kop zou moeten luiden: hier MAG je zwemmen. Je kunt op heel veel plekken zwemmen, het mag echter maar op een beperkt aantal plaatsen.

 4. Naturisten Strand

  Maarseveen geeft ook een prachtig naturisten strand bad , vlak naast het sauna complex , toegang 3 of 4 euro dacht ik.

 5. Erik

  JdV Yep. Gelukkig staat de zwemplek waar het kan, en die op grond van zijn populariteit fluitend in de top van dit rijtje mee kan doen er niet bij. Het is er al druk genoeg. Vooral blij met de lege plekken die je stroomopwaarts treft. Altijd uitkijken, er zijn schadegevallen in het nieuws geweest, een vergiftiging of infectie aan je ogen is zo opgelopen.

 6. Erik

  En duicen toch?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).