Twee asielzoekers zomaar opgepakt: “schokkende gang van zaken” | De Utrechtse Internet Courant Twee asielzoekers zomaar opgepakt: “schokkende gang van zaken” | De Utrechtse Internet Courant

Twee asielzoekers zomaar opgepakt: “schokkende gang van zaken”

Twee asielzoekers zomaar opgepakt: “schokkende gang van zaken”

Twee Afrikaanse asielzoekers van de Stichting Noodopvang Daklozen Vreemdelingen Utrecht (SNDVU) zijn anderhalve week geleden opgepakt omdat ze geen geldige papieren hebben. De twee wonen al jaren in Utrecht en zijn nu ineens opgepakt en naar een detentiecentrum in Zeist gebracht. Utrechtse politici en SNDVU reageren geschokt. “Onacceptabel dat de betrokkenen voor niet strafbare feiten worden vastgezet.”

Aanleiding voor de arrestaties was een klacht van een buurtbewoner over geluidsoverlast. “De bewoner die deze geluidsoverlast heeft veroorzaakt is ’s avonds weggegaan. De andere drie bewoners sliepen toen door de politie omstreeks middernacht werd aangebeld,” meldt SNDVU.

“Ze zijn vervolgens door de politie meegenomen. Eén van hen is zondagochtend vrijgelaten, omdat in het systeem van de politie zou staan dat hij ziek is.” Maandagochtend heeft de politie opnieuw de woning betreden om op zoek te gaan naar papieren van de twee betrokkenen, die nog vastzitten.

Deze zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie aangezien zij geen identiteitspapieren hebben en zitten nu in Zeist in vreemdelingendetentie.

Politieke partijen geschokt

“Eén van hen heeft een vrouw en jong kind en de ander is ernstig getraumatiseerd (onder behandeling van een psychiater). Daarnaast heeft één van hen meerdere malen geprobeerd terug te keren naar Guinee, helaas zonder resultaat. De Guineese autoriteiten verlenen geen medewerking aan terugkeer,” stellen de fracties PvdA, D66, GroenLinks, SP en ChristenUnie.

“Wij zijn geschrokken over deze gang van zaken. Daarom doen wij een klemmend beroep op het college om alles op alles te zetten om deze mensen in vrijheid te stellen.” De partijen hebben schriftelijke vragen ingediend.

Doel SNDVU

De  SNDVU vangt mensen op die als vluchteling in Nederland verblijven en niet in aanmerking komen voor rijksopvang, en geeft hen juridische begeleiding. Deze begeleiding kan zich richten op het alsnog verkrijgen van een  verblijfsvergunning maar ook op terugkeer.

Het uitgangspunt voor opvang is dat er gewerkt wordt op basis van vertrouwen en dat er gewerkt wordt aan een humane en duurzame oplossing. In de Noodopvang verblijven mensen die daarin toegelaten worden op grond van een externe toetsing op grond van de zogenoemde. INLIA-criteria. Het traject van toelating is zo vormgegeven dat bij de Gemeente Utrecht bekend is wie er in de Noodopvang verblijven.

“Vreemdelingenbewaring is een bestuursrechtelijke maatregel, met als enig doel het voorkomen dat een vreemdeling zich onttrekt aan uitzetting. De maatregel is niet bedoeld als bestraffing. Aangezien beide cliënten bekend zijn bij de Gemeente en een ‘vaste’ woonplek hebben, onttrekken ze zich daarmee niet aan het toezicht van de overheid. De vreemdelingendetentie van de twee betrokkenen dient per direct te worden beëindigd,” besluit de Utrechtse Noodopvang.

8 Reacties

Reageren
 1. H

  Ik ken de situatie van een vreemdeling uit Mauretanie zonder papieren, al 15 jaar hier, die nota bene toen hij bezig was met zijn vrijwillige terugkeer naar Senegal voor een scholingsproject aldaar met de ambassade papieren aan het regelen was voor 9 maanden werd vastgezet in Zeist en Schiphol. Effect ervan? Nul. Nu is hij weer op straat, maar totaal depressief en moet nu maar weer kijken of het alsnog lukt om iets te regelen. Totaal verwerpelijk hoe wetgeving bepaalde organisaties er toe aanzet mensen als vee te behandelen. Nee, erger nog.

 2. Sarah

  Tering asielzoekers! Ophoepelen!

 3. tom

  hoi
  ik ben erg geschokken van nieuws laat ze dan maar weer terug stuuren na land waar ze vandaan komt zegt Tom aanleiding is PvdA ledenraat zondag zegt hij immeldels sp PvdA groenlinks vraag steld aan collge

 4. W

  Als deze mannen als vluchteling in Nederland zouden verblijven hadden ze een verblijfsvergunning. Zij zijn uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat is wat anders.

 5. W

  Als deze mannen als vluchteling in Nederland zouden verblijven hadden ze een verblijfsvergunning. Zij zijn uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat is wat anders. En volgens mij hebben gemeentes togezegd na het pardon om niet meer opvang te geven buiten het rijk om.

 6. Ton de Korte

  Kan de onbeschaafde reactie van Sarah wegens gebrek aan enige beschaving verwijderd worden?

 7. Hilde Vervaat-de Bruijn

  Ik sluit me aan bij jouw opmerking Ton over Sarah. Ze heeft echter het recht haar mening te uiten, hoeveel pijn die mening anderen ook doet. Ik geef nu ook mijn mening. Ik vind Sarah, met haar mooie bijbelse naam, niet alleen onfatsoenlijk. Ik vind haar ook een kille, gevoelloze vrouw, Net als jij reageer ik wel met mijn volledige naam.

 8. Ronald van Voorthuizen

  Mag het verzoek om censuur van Ton de Korte wegens gebrek aan respect voor mijn informatievoorziening verwijderd worden?
  Censuur is erger dan onbeschoftheid.

  Maar zonder gekheid:
  Zijn dit asielzoekers, of uitgeprocedeerde asielzoekers? En kunnen we dan nog wel spreken van “zomaar opgepakt”? Want in het laatste geval is het eigenlijk gewoon een rechterlijke uitspraak die uitgevoerd wordt…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).