Twee groepen demonstranten lijnrecht tegenover elkaar in Park Paardenveld in Utrecht Twee groepen demonstranten lijnrecht tegenover elkaar in Park Paardenveld in Utrecht

Twee groepen demonstranten lijnrecht tegenover elkaar in Park Paardenveld in Utrecht

Twee groepen demonstranten lijnrecht tegenover elkaar in Park Paardenveld in Utrecht
Foto's: Bas van Setten
Twee groepen demonstranten stonden zaterdagmiddag letterlijk lijnrecht tegenover elkaar in Park Paardenveld in Utrecht. Aan de ene kant stonden de aanhangers van de Let Women Speak-bijeenkomst en daartegenover stond een groep die het niet eens was met deze boodschap.

Twee groepen demonstranten stonden zaterdagmiddag letterlijk lijnrecht tegenover elkaar in Park Paardenveld in Utrecht. Aan de ene kant stonden de aanhangers van de Let Women Speak-bijeenkomst en daartegenover stond een groep die het niet eens was met deze boodschap.

‘Let Women Speak’ is een initiatief van de Britse Kellie-Jay Keen-Minshull, beter bekend als Posie Parker. Tijdens de bijeenkomsten komen vrouwen aan het woord die anti-trans overtuigingen hebben, vanwege de angst dat hun eigen rechten daardoor worden beperkt. Dit gebeurde zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur ook in Park Paardenveld.

Iets verderop op hetzelfde grasveld was ruimte gemaakt voor de aanhangers van de tegendemonstratie. Deze mensen betichtten de aanhangers van Let Women Speak van transfobie. Door zoveel mogelijk lawaai te produceren probeerden zij de Let Women Speak-bijeenkomst te overstemmen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Arrestatie

Toen vlak na aanvang van het Let Women Speak-protest een grote groep tegendemonstranten in het park arriveerde, probeerde een klein deel hiervan de afzetting te omzeilen. Dit werd echter voorkomen door optreden van de politie.

Volgens een woordvoerder van de politie is een persoon gearresteerd omdat deze zich ‘vervelend’ gedroeg richting het vak waar de aanhangers stonden van Let Women Speak. Uiteindelijk is iedereen na afloop vertrokken uit Park Paardenveld.

Gekoppelde berichten

39 Reacties

Reageren
 1. homie

  Nou allemaal lekker exclusief inclusief LGBTQ genderneutraal allemaal. Aka het interesseert me niet meer.

 2. Ally

  Ik maak me ook zorgen voor vrouwenrechten, maar het probleem is zeker niet trans mensen. Vrouwenhaat neemt toe, maar het komt niet bij de queer gemeenschap vandaan.

 3. Jacob

  Met dit mooie weer best knap om in de volle zon te gaan demonstreren voor je idealen . Alleen jammer dat ze hun rommel niet even netjes opruimen zodat wij er straks weer van de zonsondergang kunnen genieten zoals elke dag als wijk bewoner .

 4. Demonstrant

  Toch verbroederend als je niet meer kunt zien welke kant wat voorstaat. Bij wie hoort de kreet ‘Gender is Fake’…?

 5. HenQ

  Jammer dat uitgerekend ‘anti’fa een podium krijgt en dat zelfs op het laatste moment.. Je dogma’s in het zwart gekleed met vlag en geweld verdedigen, klinkt bijzonder facistisch.

 6. Maartje

  Het betreft niet anti trans maar anti agressie van de trans activisten tegen vrouwen die hun ruimtes niet willen delen met biologische mannen.

 7. JdV

  Lijkt me eigenlijk best prima. Beide partijen hebben imo exact evenveel recht om hun standpunten uit te dragen. Prima. Uiteindelijk gaan we stemmen of kiezen en komt er beleid. Tijd zal uitwijzen wie er wint.

 8. Uuu

  @ Ally

  De mensen die vrouwenrechten aanvallen is nu net de groep die de transvrouwen daar van beticht, oerconservatieve vrouwen die aan de leiband lopen van hun vaak conservatief rechtse mannetjes

 9. gerda

  Letwomenspeak utrecht was niet ” anti trans” maar pro vrouw. Er waren ook trans en intersex mensen bij ons. En ps wij hebben goed achter onszelf opgeruimd..wat de tegendemonstranten hebben gedaan weet ik niet want nadat wij hebben gesproken zijn we gewoon net zo rustig vertrokken als we hele middag waren.

 10. Bart Meijer

  Demonstreren is een groot recht.
  Maar met al die verschillende groepjes,
  wordt het één onoverzichtelijke, niet meer te begrijpen standpunten.
  De één voelt zich geboren als meisje, de ander als jongen. Of binair, non-binair etc.
  etc. Een ieder is (gelukkig) vrij om te vinden wat hij is. Echter vindt ik zelf dat het doorslaat. De zeg maar: “hetero” mensen (waaronder ik zelf val) raken de draad/weg een beetje kwijt. De aandacht voor het punt welke men wil maken verslapt op deze manier. En je denkt: wat nu weer? Oh ja ze hebben weer iets nieuws bedacht, ……zucht.

 11. Marco

  Vrouwenrechten staan onder druk, maar niet door transpersonen. Transrechten staan zwaar onder druk en helaas ook door sommige vrouwen.
  Hier een kort filmpje, 30 min, van Contrapoints over zogenoemde “gender kritische” mensen: https://m.youtube.com/watch?v=1pTPuoGjQsI&pp=ygUSQ29udHJhcG9pbnRzIHRlcmZz in de langere afleveringen over JK Rowling gaat Contrapoints er nog verder op in. Was voor mij erg verhelderend. Fijn dat er in Utrecht een tegengeluid werd gemaakt.

 12. Jonathan

  @gerda De eventbeschrijving laat toch echt een ander beeld zien. https://www.eventbrite.nl/e/let-women-speak-nl-tickets-672632470827

 13. M.

  Uit het feit dat groepen vrouwen het zich kunnen permitteren om onderling een geschil uit te vechten, valt af te leiden dat het goed gaat met de emancipatie. Maar laten we hopen dat de argumenten uitgewisseld worden zonder afbreuk te doen aan de onderlinge solidariteit.

 14. Pff

  @M. ?? U maakt pijnlijk duidelijk dat u de hele situatie echt totáál niet begrepen heeft… Genant gewoon.

 15. Lombokker

  Het valt mij op dat groeperingen die beweren voor diversiteit en inclusiviteit te staan, er meestal als de kippen bij zijn om mensen die er anders over denken de mond te snoeren.

 16. Utrechter

  Demonstreren is een groot recht maar ten koste van wat. Hoeveel inzet van politie en dus kosten voor de samenleving en overlast voor mensen die er niets mee te maken hebben mag dat demonstreren kosten. Heb de indruk dat iedereen die een sheet dwars heeft zitten gaat demonstreren en dat er dan ook weer mensen zijn die het daar niet mee eens zijn een tegen demonstratie gaan organiseren. Je zult er maar als politieagent tussen moeten staan.

 17. Statler

  Na jaren op het tweede plan gezet te zijn door mannen en meer dan een eeuw emancipatiestrijd worden de vrouwen nu gekapitteld door mannen die zich vrouw voelen. Lijkt op oude wijn in nieuwe zakken.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 18. Caroline

  Luister hier naar de toespraken die zijn gehouden op #LetWomenSpeakUtrecht

  https://www.youtube.com/live/mpYgi89_TWM?si=MJKEbs1xyghKNObD

 19. Cico

  Een protest van online rechts over niet-bestaande problemen. Als je pro vrouw ben, ga dan protesteren tegen godsdienstwaanzinnigen de abortusrechten willen terugdraaien of iedereen een sluier om.
  Trans of drag gaat niet ten koste van anderen groepen. Feminisme is ook niet ten koste van mannen. Sterker nog, het goed voor mannen om serieus genomen als vader, opvoeder of domweg kunnen bespreken wanneer je in de knoop zit

 20. Ton

  Ik probeer altijd alles het te snappen.
  Ik denk dan: hoe groot is de kans dat je een trans-vrouw tegen komt in je ‘vrouwendomein’ ? Minimaal lijkt me. En dan is het iemand die vooral vrouw wil zijn onder vrouwen. Hoe kan dat bedreigend zijn ? Waarom zou je daarvoor de straat op gaan ?
  Het klinkt me dan ook behoorlijk ideologisch in de oren.
  Doet me een beetje denken aan christenen, islamieten, communisten, etc die hun eigen identiteit vooral moeten bevestigen door de christelijke, islamitische, communistische, etc identiteit anderen heftig te ontkennen.
  Waarom ?
  Dat komt me toch altijd een beetje intolerant over.

 21. John

  Tijdens de bijeenkomst van Let Women Speak werden grove hatelijke speeches niet geschroomd. https://twitter.com/KuypersMarieke/status/1700565386813468816

  Walgelijk.

 22. Koel Hoofd

  Nederlanders hebben altijd de bek vol over hun superieure moraliteit, de realiteit is echter anders. Ongeacht hoe je je voelt of wat je er van vind of wie je denkt te moeten zijn, die transgenderwet heeft juridische implicaties welke simpelweg ronduit vrouwonvriendelijk zijn.

  Pas in 1919 kregen vrouwen actief stemrecht, daarvoor moesten ze hun bek houden, beetje mooi zitten zijn, hun man behagen en diens kinderen baren.
  Pas in 1957 werden Nederlandse vrouwen pas financieel onafhankelijk van hun man. Daarvoor mochten ze geen eigen inkomsten hebben en ging hun eigen (familie) vermogen bij het huwelijk over naar hun man….
  Reken maar dat femicide vaak voorkwam tot die tijd want mishandelde vrouwen konden nergens heen.
  Pas in 1971 mochten vrouwen lid worden van de KNVB, daarvoor was voetballen voor vrouwen door de KNVB officieel verboden en mochten velden ook niet beschikbaar worden gesteld voor vrouwenvoetbal….
  Pas in 1984 werd abortus legaal, daarvoor moest dat kind gewoon ter wereld komen ook al was het voortgekomen uit een gewelddadige verkrachting op straat…
  Pas in 1991 werd verkrachting binnen het huwelijk strafbaar en was de vrouw na duizenden jaren eindelijk niet meer het bezit van haar echtgenoot….

  Na 30 jaar van zeer kostbaar gewonnen vrijheid…. eisen mannen nu weer de toegang tot de vrouwenkleedkamers, damestoiletten en vrouwensporten. Maar deze keer omdat ze zich vrouw voelen en daarom vinden dat ze recht hebben om exclusieve vrouwendomeinen, waar vrouwen decennia lang keihard voor moeten hebben strijden, te betreden.

  JK rowling is intussen al gecanceld van haar eigen optredens.
  Vrouwen die geen mannen in de kleedkamers willen zien worden als ‘dom vrouwtje onder de voet van haar dom rechtse man’ afgedaan (Dank @Uuu voor je bijzonder intelligente bijdrage).
  En iedereen die de hele genderdiscussie tussen al die letters en emoties door niet meer kan volgen is per definitie een transfoob.

  Hoe veel vrouw onvriendelijker kan het nog worden in het ooit zo tolerante progressieve Nederland? De wereld is knettergek geworden door die geinjecteerde hormonale hysterie. Geef en laat elkaar de ruimte om te zijn wie ze zijn door elkaar te respecteren voor wie ze zijn.

  @Lombokker
  Dat is mij ook al opgevallen en het wordt per demo ronde extremer.

 23. Bram van Reemst

  Voor wie het leuk vind om naar twee minuten gescheld te luisteren, of voor wie denkt dat er geen bekrompen mensen meer bestaan, is het dringend aan te raden om op Johns linkje te klikken. Brr.

 24. Pee

  Weet je , met alles heb je voor en tegenstanders en dat zal altijd zo blijven .
  Maar om alles maar af proberen te dwingen , op wat voor manier ook , gaat te ver .
  Er zijn meer mensen die het allemaal in het midden laten dan mensen die het iedereen op willen dringen.

 25. Gerda

  @ johan en andere die denken dat nieuwe transwet die voorgesteld wordt geen inbreuk op vrouwenrechten maakt zou ik zeggen…luister naar alle speeches. Link daarnaar is al geplaatst hier.
  En ja daar zitten 1 of 2 speeches tussen waar ik, als daar aanwezige, het absoluut niet mee eens was @ john die houdt van kersen plukken.
  Maar daar is watcmij betreft ruimte voor en hoef ik niet deze sprekers uit te schelden of met dood te bedreigen.
  En krijgen jullie serieus de indruk dat die ruimte er ook was aan de andere kant? Ik kan jullie verzekeren dat letwomenspeak utrecht bestond uit linkse en rechtste stemmer ( zelf stem ik al jaren partij v d Dieren en ben lesbo), lesbisch, bi, homo en hetero. Er was een transpersoon er was een intersex persoon die niet vinden dat de huidige lbg etc beweging nog voor hen spreekt, er waren mensen van verschillende huidskleuren, mensen werkzaam als arts, apotheker, psycholoog, gz medewerker jong en oud er waren vrouwen maar ook mannen.
  Een ieder die werkelijk een mening wil vormen, die werkelijk in democratie gelooft, die werkelijk ” anti fascistisch” is doet er goed aan ook serieus naar de diverse meningen te luisteren en naar werkelijke argumenten ipv een sentimenteel verhaal wat alleen ondersteunt schijnt door schelden, bedreigingen, aggressie, verdraaien van een anders woorden en kersen plukken. Luister ZELF, denk er ZELF over na en vorm ZELF een mening!Dan kun je die ook ondersteund met argumenten verdedigen.
  En werkelijk stemmen naar geinformeerde mening. Want die wetswijziging ligt nog steeds op tafel voor het volgende kabinet.

 26. Gerda

  @Bram…hier is ook nog een linkje maar scheldende bekrompen mensen
  https://twitter.com/CoachCaroline/status/1700601789093982596?s=20

 27. Bram van Reemst

  Maartje heeft het over “vrouwen die hun ruimtes niet willen delen met biologische mannen”. Ze zegt er niet bij wat voor ruimtes, maar laten we aannemen dat ze geen volledige segregatie wil en alleen doelt op toiletruimtes en kleedkamers.

  Ben je ooit in een wegrestaurant of concertzaal geweest met een enorme rij voor de vrouwentoiletten? Dan weet je vast dat er ook weleens vrouwen naar de ‘mannen-toiletten’ gaan om die rij te omzeilen. Dat mag gewoon. Zo is het ook niet verboden om als man naar de vrouwen-wc te gaan. Dat komt bijvoorbeeld voor als alleen het vrouwen-toiletblok een ruimte heeft om een kind te verzorgen.

  Gescheiden wc-bezoek is dus meer een kwestie van hoffelijkheid (etiquette) dan van regels. Die zouden trouwens niet te handhaven zijn, want als er al een toiletbeheerder is, kan die toch elke bezoeker om diens paspoort gaan vragen, of eisen dat de bezoekers al voor ze in het afgesloten hokje zijn hun broek of rok omlaag doen.

  Nieuwe regels voor geslachtsregistratie veranderen daar niets aan, dus het uit Amerika geïmporteerde geschreeuw hierover slaat als een tang op een varken. Net zoals de angst dat iemand die geboren is als man maar zich niet mannelijk voelt, een aanrander is.

 28. Scherpschutter

  Een man in een rok en BH-topje, die een bord vasthoudt met daarop de curieuze tekst “Feminisme = gendergelijkheid en dus geen transfobie”.

  What a time to be alive, ladies and gentleman. What a time to be alive.

 29. Michiel

  Ik zie op de fotos toch weer de gebruikelijke agressie van in het zwart geklede, gemaskerde (witte) extremisten. En die hoorden bij het kamp dat zogenaamd “tolerantie” en “diversiteit” predikt.

 30. Gerda

  @ Bram ik zie dat je nu tegen info negeert en maar over iets anders begint. Idd het gaat om hoffelijkheid maar het gaat dan ook niet over die mannen die hoffelijk zijn maar over degene die dat niet zijn en de bescherming van vrouwen daartegen en hun wettelijke mogelijkheden daarin

 31. Sanne

  Gerda waar maak je je in godsnaam druk over!!??
  Wat kan jou het nou schelen of mensen zich laten ombouwen of vrouw voelen of whatever. Leven en laten leven. Zoek een andere hobby

 32. Utrechter

  Voor de duidelijkheid “let women speak’ is een dekmantel, de organisatie is het nationaalsocialistische nvu.

 33. Utrechter

  @gerda; Op de site van “provrouw” GEEN WOORD over vrouwenrechten buiten de context van transhaat.

  Als je je als nvu verschuilt achter vrouwen, doe dan op z’n minst je best

 34. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  We live in interesting times…

 35. Pragmatist

  Wanneer ik stage volgde bij een apotheek waar normaal alleen vrouwen werken (want de uni heeft mij daar ingedeeld), heb ik uit respect voor de vrouwen in de apotheek per se niet de wc in de apotheek mijn behoeftes gedaan, maar bij de mannen wc voor alle bezoekers die langs kunnen komen.

  Mannen en vrouwen zijn eenmaal biologisch verschillend. Je als een vrouw voelen verandert daar niets aan.

  Als mensen niet tegen deze mening kunnen, wacht maar tot de demografie van Nederland nog conservatiever wordt.

 36. S

  @pragmatist: goed van je zeg! Jij hebt je steentje bijgedragen uit! En hoe doe je dat dan in de trein overigens?

 37. Jan Ed

  Hoop mansplaining weer.

 38. Utrechtvoorutrecht

  @Gerda Als ik een spiegel nodig heb, koop ik geen auto omdat er toevallig één in zit. Als u echt zou staan waarvoor u zegt dat u staat, zijn er zat clubs die dat uitdragen maar zónder de racistische en haatdragende (onder)toon. En als u zich niet schaamt voor de kwetsende uitspraken uit uw club, kom er dan gewoon voor uit. Lijkt me zaak om het bericht zo helder mogelijk te communiceren, hoe rot ook.

 39. buurtbewoner

  @pragmatist
  haha is dit ironisch bedoeld? zo niet dan zou ik zsm jezelf een schouderklopje geven 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).