Twee groepen demonstranten staan tegenover elkaar in Utrecht; veel politie op de been Twee groepen demonstranten staan tegenover elkaar in Utrecht; veel politie op de been

Twee groepen demonstranten staan tegenover elkaar in Utrecht; veel politie op de been

Twee groepen demonstranten staan tegenover elkaar in Utrecht; veel politie op de been
Foto's: Bas van Setten
Twee groepen demonstranten stonden zondag tegenover elkaar nabij de Inktpot in Utrecht. In Park Nieuweroord stond een handjevol mensen van Let Women Speak en iets verderop stonden zo’n honderd tegendemonstranten. Omdat de gemeente signalen had ontvangen over mogelijke ongeregeldheden was er veel politie op de been.

Twee groepen demonstranten stonden zondag tegenover elkaar nabij de Inktpot in Utrecht. In Park Nieuweroord stond een handjevol mensen van Let Women Speak en iets verderop stonden zo’n honderd tegendemonstranten. Omdat de gemeente signalen had ontvangen over mogelijke ongeregeldheden was er veel politie op de been.

Let Women Speak is van mening dat in het debat over privileges voor transgenders vrouwen te weinig worden gehoord. “Vrouwen moeten gehoord worden in debatten die hun rechten aangaan. Let Women Speak geeft vrouwen die kans.” Er waren zondagmiddag dan ook verschillende sprekers bij deze demonstratie.

In een reactie op de demonstratie van Let Women Speak besloten anderen een tegendemonstratie te organiseren. Dit protest vond plaats op de kruising van het Moreelsepark en de Laan van Puntenburg, en kenmerkte zich vooral door het maken van zoveel mogelijk herrie.

Tekst loopt door onder afbeelding

Signalen

Tussen beide partijen stonden tientallen agenten. De gemeente zei namelijk signalen te hebben ontvangen dat mensen van de tegendemonstratie uit waren op geweld. De organisatie had daarop weer aangegeven zich in te zetten voor een vreedzaam protest.

Uiteindelijk zijn beide demonstraties zonder incidenten verlopen. Nadat de aanhangers van Let Women Speak rond 16.30 uur vertrokken, vertrok ook de andere groep.

24 Reacties

Reageren
 1. Bert Bruislijm

  Pro transgender demonstrant met een Palestijnse sjaal.
  Oh, de ironie.

 2. Claire Obscur

  Goed fotomateriaal. Complimenten. Precies ook weer de juiste types die erop staan. Passen mensen dan tóch in hokjes?

 3. Nico

  Opvallend, bij de tegen demonstranten waren de gezichtsbedekkers weer in de aanbieding. Wat is dat toch je gezicht bedekken gehel of gedeeltelijk? Waar ben je dan bang voor? Kan iemand dat uitleggen?

 4. homie

  Ik als knmibbcqt- er word hier ontzettend moe van

 5. F.

  Er wordt steeds weer door die vrouwen gezegd dat transvrouwen altijd mannen zullen blijven en dus niet gebruik mogen maken van het vrouwentoilet etc. Alleen willen ze niet inzien dat ze daarmee ook zeggen dat transmannen altijd vrouwen zullen blijven en ik weet zeker dat ze mij niet in het vrouwentoilet tegen willen komen. Ik heb een baard, lage stem, een M op mijn ID-kaart en word al jaren door onbekenden als man gezien, maar bij m’n geboorte zeiden ze dat ik een meisje was. Dus als ze vinden dat alle transmannen niet welkom zijn in het vrouwentoilet, horen alle transvrouwen daar dus wel thuis.

 6. Lombokker

  Antifa, Progress Pride, krakers, Intersex Community, anarchisten en nog veel meer vage clubjes en ander ongeregeld. Allemaal zó fanatiek overtuigd van hun eigen gelijk, dat ze anderen hun vrijheid van meningsuiting proberen te ontzeggen.
  Ik ben eerlijk gezegd helemaal klaar met dit soort figuren.

 7. Statler

  Blijkbaar vinden onherkenbaar vermomde types dat het recht van vrouwen om zich uit te spreken op zijn minst verstoort moet worden. Lijkt niet erg inclusief.

 8. Jan Willem

  Kan duic iets meer context geven in hun artikelen? Let woman speak is een nogal eng ‘trad wife’ er anti abortus clubje met een zeer, zeer conservatief randje.
  Iets wat prima past is Texas, Amerika.
  Dat mensen hier tegen demonstreren is echt zo gek nog niet.

 9. bart

  op de foto: een rustig ogende groep op het grasveld dat opkomt voor vrouwenrechten- terecht en zo te zien beheerst.
  op de andere foto’s: herrieschoppers met donkere kleding, nare leuzen en deels gezichtsbedekkende kleding a la Trumpaanhangers en bestorming capitol. Schokkend! Aanpakken die onruststokers!

 10. Steve

  Goed geregeld maar niet heus.
  Wil je iemand afzetten op het CS met veel bagage, staat de gehele Catharijnesingel vast.
  Snap werkelijk niet waarom deze clown’s perse daar moeten demonstreren.
  Hou het CS bereikbaar voor taxi’s en hulpdiensten en mensen die zelf naar het CS komen om verder te reizen.

 11. Bas Boom

  Als ik allemaal mensen zie met capuchon op een sjaal voor het gezicht dan heb je weinig goeds in zin lijkt me

 12. arbeider

  Zielig clupje dat Antifa zeg. Alleen maar uit op ontwrichting vh land.

  Ooit bedoeld tegen ondermeer antisemitisme, maar nu extreemlinks dat zelf heeft ” omarmd” richten ze de pijlen op vrouwen die voor hun rechten opkomen.

  Daar sta je dan op een zondagmiddag te schreeuwen tegen moeders!

  Zielig!

 13. Pee

  Vrouwen en mannen moeten gelijke rechten hebben.
  Iedereen word geboren als man of vrouw voel je je als man een vrouw , of andersom , dan heb je zelf een probleem .
  Maak daar niet een probleem voor anderen van.

 14. Wies

  Dat je tegen Antifa bent, of ze te extreem vindt, wil nog niet zeggen dat je voor Let Women Speak bent mag ik hopen. Want dat is een minstens zo eng clubje. Zeker als je voor vrouwenrechten bent. Het verbaast me echt wat sommige mensen hier schrijven.

 15. Rietje

  We worden steeds onverdraagzamer onder het mom van zgn. inclusiviteit.
  Morele kompassen en realiteitszin zijn sowieso in geen velden of wegen nog te bekennen.
  De waanzin regeert.
  .

 16. Lydia

  Ik ben één van de organisatoren van Let Women Speak. Het feit dat gemaskerde, agressieve beroepsdemonstranten ons wilden verstoren bis precies het punt dat we willen bewijzen; wij vrouwen mogen niet spreken over de negatieve effecten van doen alsof mannen vrouw kunnen zijn. Mannen, hoe zij zich ook voelen, horen niet thuis in de vrouwenruimtes zoals sport, kleedkamers en gevangenissen. Hier in de comments worden wij afgeschilderd als anti-abortus, tradwife etc. Dat is allemaal niet waar maar het is natuurlijk makkelijker om dat te roepen in een kinderlijke poging ons te diskwalificeren dan te beargumenteren waarom mannen toegang tot onze ruimtes zouden moeten krijgen. (Zucht)

 17. M.

  Is het een idee om mannen- en vrouwentoiletten helemaal af te schaffen en in plaats daarvan ieder toilet iets groter te maken en te voorzien van een spiegel en wastafel? (Het behoud van urinoirs lijkt me overigens wel handig.) Of is dat allemaal te simpel gedacht?

 18. Binnenstadbewoner

  Tegendemonstranten gunnen Let women speak niet hun recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting. Overschreeuwen en intimideren.

 19. Katja

  Drukke dag voor de politie met ook de rellen bij de FC.

 20. Katja

  Mensen hebben meningen, ik zou zeggen: schouders ophalen en verder gaan.

 21. Ptr

  @ Lombokker

  Precies zo denk ik ook erover.
  Het nieuwe mantra binnen dat soort groeperingen lijkt:

  We laten iedereen vrij
  Die denkt zoals wij.

  Dat impliceert dat anderen onvrij zijn, en monddood worden gemaakt.
  Niemand denkt 100% hetzelfde, dat betekent dat je als individu binnen de eigen groep vroeg of laat ook onvrij zult zijn.
  Dat realiseren ze zich niet.

  Doet ergens denken aan de uitspraak “De revolutie eet zijn eigen kinderen op.”
  Tijdens de Franse revolutie belanden uiteindelijk ook revolutionairen op het schavot.

 22. Ikhebtochniksanderstedoen

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat we soms te maken hebben met beroepsdemonstranten dan wel -herrieschoppers.

 23. Henk

  @Lydia
  Het boegbeeld van let woman speak, Kellie Minshull, herft gesproken voor Soldiers of Christ Online, een extreem rechtse organisatie. Ze heeft samen gewerkt met Jean-François Gariépy, een bekende YouTuber die een ‘witte etnostaat’ preekt. Ze is op de foto gegaan met een bekende Noorse neonazi en holocaust ontkenner, en ze heeft Mein Kampf meermaals geciteerd is speeches die ze gaf.
  En zo gaat deze lijst nog wel even door

  Besef wel even dat jij achter zo’n malloot aanloopt! Ik nodig je uit eens op het internationale online forum van let woman speak te kijken wat voor totale onzin, transfobie, discriminatie en extreem rechtse uitingen daar worden gedaan. Veel leesplezier.

 24. Koel Hoofd

  @Ptr
  Kan ik me wel in vinden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).