Twee kastanjebomen op de Neude in Utrecht met spoed gekapt; derde is ‘in zorgelijke staat’ Twee kastanjebomen op de Neude in Utrecht met spoed gekapt; derde is ‘in zorgelijke staat’

Twee kastanjebomen op de Neude in Utrecht met spoed gekapt; derde is ‘in zorgelijke staat’

Twee kastanjebomen op de Neude in Utrecht met spoed gekapt; derde is ‘in zorgelijke staat’
In december 2021 viel een kastanjeboom op de Neude om. Bron: Instagram Politie Utrecht Centrum
De gemeente Utrecht gaat met spoed twee paardenkastanjes op de Neude kappen omdat ze instabiel zijn en de veiligheid in het geding is. Een derde paardenkastanje is ‘in zorgelijke staat’, maar kan mogelijk deze zomer nog blijven staan.

De gemeente Utrecht gaat met spoed twee paardenkastanjes op de Neude kappen omdat ze instabiel zijn en de veiligheid in het geding is. Een derde paardenkastanje is ‘in zorgelijke staat’, maar kan mogelijk deze zomer nog blijven staan.

Eind vorig jaar viel op de Neude al een paardenkastanje om. Omdat de Neude een drukke plek is met veel voorbijgangers en terrassen, besloot de gemeente toen om ook de andere oudere bomen op het plein te onderzoeken. Daaruit bleek dat meerdere bomen gesnoeid moesten worden en dat is in januari gebeurd.

Maar dat een boom op de Neude zomaar om kon vallen, riep vragen op bij de Utrechtse fractie van D66. Het college van burgemeester en wethouders beloofde naar aanleiding daarvan om te bekijken of bepaalde groepen bomen vaker of anders gecontroleerd moeten worden. Daarom werden de bomen op de Neude onlangs extra gecontroleerd. Toen werd duidelijk dat de bladbezetting van drie van de vijf paardenkastanjes slecht is, wat er mogelijk op wijst dat de conditie van de bomen snel achteruit is gegaan.

Die ontdekking was aanleiding om een adviesbureau in te schakelen. Dat bureau heeft een trekproef gedaan, die uitwees dat het risico groot is dat twee van de drie bomen gaan bezwijken. Omdat de Neude een drukke plek is, luidt het advies om de bomen zo snel mogelijk te kappen. Dat gaat nu dus gebeuren.

Derde boom

Het bureau schat het risico dat de derde boom bezwijkt voor nu lager in, maar de kans dat dat in de toekomst verandert, is groot. Daar komt nog bij dat de boom scheef staat en dat er nu weer meer blad aan de boom komt. In combinatie met harde wind kan dat gevaarlijk zijn. Het adviesbureau adviseert dus om ook die boom te kappen.

Wel zou de boom volgens het adviesbureau in ieder geval deze zomer nog kunnen blijven staan als de boom gestut wordt. De gemeente gaat kijken of dat een optie is. Dat is onder meer afhankelijk van kabels en leidingen, archeologie, de staat van de bodem en de kosten.

Hergebruik

Wat er met het hout van de gekapte bomen gaat gebeuren? Het hout wordt na de kap eerst onderzocht om te kijken of meer duidelijk wordt over de slechte staat van de bomen. Als blijkt dat het hout nog bruikbaar is, kan dat gebruikt worden om meubilair van te maken dat dan weer op de Neude kan worden gebruikt. Voor de gekapte bomen komen nieuwe in de plaats.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Wim

  De laatsten der mohikanen; de kaalslag op de Neude is nagenoeg compleet.
  Wat eens een mooi met kastanjes omzoomd plein was, is nu een kale vlakte.
  Afgesproken herplant? Is niets van terecht gekomen.

 2. Erin

  Bomen moet je ook lekker in een bos zetten, niet in een drukke stad – dat is niet hun natuurlijke habitat. Ze maken werfkelders kapot en vallen soms om. Als dat gebeurt is de wereld te klein.

 3. JR

  ‘Voor de gekapte bomen komen nieuwe in de plaats’.
  Jaja. Over die boom die in de winter op de hoek omviel maakte D66 verkiezingsfuzz. Prompt zette de ambtenarij daar een nieuwe boom neer.
  Maar voor de rest van de tientallen bomen die in de afgelopen jaren op de Neude zijn verdwenen was er helaas geen politicus met verkiezingskoorts in huis.

 4. Wim

  Heeft de deskundigen ook al eens in de bodem gekeken wat daar licht .
  Ze zullen een oerwoud van kabels vinden die het de telefooncentrale die in het postkantoor zat verbond met alle abonnees in de stad.
  Zijn die al opgegraven of laten we dat lekker zitten en zo de groei van bomen tegen te houden.

 5. Wim

  Gezellige kleine boompjes is wel leuk niet van die knoepers

 6. P

  @wim: licht?

  On topic: een oerwoud aan kabels onder de neude. Serieus?

 7. Luuk Upuuk

  Vroeger kon je tenminste je auto er nog parkeren Wim.

 8. Fvw

  Zet er mooie plantenbakken neer, en klaar.

 9. Lexus

  Het weghalen van een heleboel plaveisel overal in de stad zou niet alleen het gezond leven van veel meer bomen mogelijk maken, dus ook op de Neude, maar ook een flinke bijdrage leveren aan het minder opwarmen van de aarde. Stedelijk leven blijft hierdoor langer mogelijk. Of het de naderende catastrofe in zijn algemeenheid kan keren, is een andere vraag, ik ben bang dat het daarvoor al te laat is. Maar ieder uitstel van de executie van de mensheid en een heleboel andere soorten is meegenomen, al lijkt het erop dat, gezien hun gedrag, veel mensen het einde liefst zo snel mogelijk zien komen.

 10. TJS

  Er lijkt meer behoefte aan een fietsenstalling. De stallingen rondom de Neude hebben weliswaar voldoende plek maar ‘de fietser’ is te beroerd om die paar meter extra te lopen en zet haar fiets ‘gewoon’ op de Neude. Een bijna ondoordringbaar woud aan fietsen. En de gemeente laat dat gewoon toe.

  Fiets, fiets, fiets en anders niets 🙂

 11. Kaat

  Zonde, maar ja bomen hebben ook niet het eeuwige leven. Mooi dat ze vervangen worden en graag keer een factor 2. Gelijk ook even Vredenburg meenemen want daar verdwijnt ook het groen.

 12. Wil

  @tjs: lekkere onntopic reactie. Not.

 13. Realist

  Misschien een paar stekjes uit Amelisweerd halen en daar neerzetten. Mooi als herinnering voor diegene die het bosperceel aan de A27 gaan missen.

 14. Johan

  @ Kaat

  Dat vervangen is vaak een holle kreet hoor. Dat is in het verleden op de Neude ook niet gebeurd. En kijk eens op de grachten en langs de singels. Overal lege plekken en boomstronken. Gekapte bomen die niet vervangen zijn.

 15. Zorg voor bomen

  Weten we het nog, dat gemeenteraad besloten heeft dat het aantal bomen op de Neude naar negentien (19!) uitgebreid moet worden…
  En hoeveel bomen staan er nu..? Herplant hahaha.

 16. Erin

  @johan: ja prachtig die lege boomloze plekken!
  Komen de mooie grachtenpanden beter tot hun recht, de bewoners wat meer licht binnen en blijven de werven onbeschadigd. Om nog maar te zwijgen van onveilige situaties. Bomen kunnen in de stad niet lekker wortelen nml.

 17. Nina

  Bomen planten onder een volledig dicht gelegd oppervlak……

  Bomen hebben zuurstof en water nodig dat bij de boomwortels kan komen en dus: wil je daar bomen, leg dan een park aan met bijv. grastegels.

  Verder word ik moe van het selectieve boomgeknuffel.

  Hele Estlandse oerbossen verdwijnen in onze biomassacentrales, de waterlinieweg heeft nieuwe vangrails met tientallen/honderden boomstammen erop geschroefd, er worden enorm veel houten gebouwen gebouwd in Amsterdam (met hout van bomen dus) en ondertussen wordt boomklimles gegeven op Amelisweerd om een strookje bos van 15 x 250 meter te behouden.

  Het onderbuikgevoel regeert en de realiteitszin is uit het raam gevlogen, lijkt het.

  Laat er geen misverstand over bestaan: ik ben voor bomen. Na de verbreding van de bak bij Amelisweerd komt er meer natuur terug dan er nu is o.a. door de overkapping en het aanplanten van bomen; een geweldig onderhandelingsresultaat. Er zijn nu dus inmiddels grotere doelen te behalen; bijv. in Estland.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).