Twee van de vier klimaatactivisten die op zaterdagmiddag demonstreerden in het Utrechtse ING-kantoor aan de Lange Viestraat, zijn meegenomen door de politie. De demonstranten van Extinction Rebellion gingen in protest tegen de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie.
De demonstratie in het ING-kantoor in Utrecht begon om 13.30 uur. Vier demonstranten gingen het kantoor binnen om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Ook in negentien andere steden demonstreerden klimaatactivisten in 23 ING-kantoren. Onder meer in Amsterdam en Nijmegen zouden rebellen zich willen vastketenen of -lijmen.
Tekst gaat verder onder de foto
Eenmaal in de kantoren bliezen de activisten op fluitjes en plakten zij leuzen achter de ramen. De politie vroeg daarop de activisten te vertrekken, maar twee van hen gaven daaraan geen gehoor. Zij zijn door de agenten meegenomen.
Dit is de achtste keer dat Extinction Rebellion dit jaar actie voert tegen het beleid van ING, dat gebeurde met name bij het ING-hoofdkantoor in Amsterdam Zuidoost. Daar werd onder meer de lobby tot twee keer toe bezet en legden rebellen de aandeelhoudersvergadering tijdelijk stil met een lawaaiprotest. Bij die acties werden de rebellen elke keer gearresteerd wegens lokaalvredebreuk.
Gekoppelde berichten

Gemeente Utrecht wilde een gesprek met klimaatactivist Rozemarijn: ‘Zien ze mij als potentiële terrorist?’
Twaalf keer is de Utrechtse Rozemarijn van ’t Einde afgelopen jaar opgepakt tijdens verschillende klimaatdemonstraties.…

Drie arrestaties nadat klimaatactivisten teksten spuiten op gevel van Rabobank in Utrecht
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben maandag tijdens een onaangekondigde actie in Utrecht teksten op de…

Meerdere arrestaties in Utrecht bij wegblokkades door klimaatactivisten
Op verschillende plekken in Utrecht blokkeerden actievoerders van Extinction Rebellion dinsdagochtend het verkeer. Er zijn…
16 Reacties
ReagerenIemand afvoeren in een rolstoel. Applaus hoor. Volgende keer maar met een trekker komen, krijg je veel privileges van de politie.
Dom van ze-als ze met een tractor waren gekomen hadden ze daar dagenlang ongestraft kunnen staan-niemand had ze dan durfen aanpakken…
Was de politie bij de boeren maar net zo doortastend!!
Een rolstoel is geen vrijbrief om zomaar alles te doen wat een ander ook niet mag. Voor sommigen blijft het lastig die echte wereld als ie iets te dichtbij komt.
Dat krijg je als je geen trekker hebt, Boeren hebben eens een deur van een provinciehuis eruit geramd. Vervolging ? welnee…
Een electrische trekker?
Waarom wordt iemand in een rolstoel meegenomen en iemand in een tractor niet? Pure discrimimatie als je het mij vraagt
Als ze zo met het klimaat bezig zijn moeten ze naar Brazilië gaan om het kappen van bomen tegen te houden en niet hier acties gaan houden die toch geen nut hebben.
Ik vind het ongepast om deze activisten te vergelijken met protesterende boeren.
De boeren protesteren tegen door de regering voorgenomen maatregelen waar zij direct de gevolgen van ondervinden, dat is bij de klimaatactivisten absoluut niet het geval.
Het betreft hier een handjevol mensen, bij de boeren gaat het om honderden, zo niet duizenden mensen, waar ook nog eens een heel gezin bij hoort.
Precies Pee, of laat ze naar Delhi in India gaan en daar een keer in de avondspits gaan staan met een kartonnen bordje.
“Als ze zo met het klimaat bezig zijn moeten ze naar Brazilië gaan . . . ”
“Precies Pee, of laat ze naar Delhi in India gaan . . .”
Bij veel demonstraties heb je mensen die demonstranten vertellen dat ze actie voeren tegen de verkeerde misstand of op de verkeerde plek. Tegen die mensen zeg ik: als je dat zo nodig vindt die je dat maar zelf.
Ben toch wel erg benieuwd waarom zoiets kleinschaligs (4 demonstranten..) in de krant moet komen.
@Lombokker: Van het vernaderende klimaat gaan we niks merken?
@ Realist
Ben toch wel benieuwd hoe 12 traktoren dan een snelweg kunnen blokkeren zonder dat de politie optreed en mensen arresteert en verwijdert; en een paar boze boeren al 3 weken het nieuws domineren.
Het klimaatprobleem gaat alle burgers raken. Het overgrote deel van de boeren daarentegen moet alleen hun bedrijfsmodel veranderen. Zij produceren 75% voor de export en voor hun eigen bankrekening. Niet voor ons. Zij leggen het land plat voor hun eigen belang. Extinction Rebelion doet publieksvriendelijke acties (het bankpersoneel kon de bank in en uit) en wordt meegenomen door de politie. Rara? En zij demonstreren voor de toekomst van ons. Geen eigen belang.
Aparte reactie van ‘Lombokker’: dus je mag alleen protesteren als je als individu ergens last van hebt, zoals nimby’s, en niet in het algemeen belang? Wat een wereldbeeld.
Overigens heb ik ook wel begrip voor boeren, omdat de banken, overheid en voedselindustrie jarenlang intensivering, vlees- en zuivelconsumptie, export en schaalvergroting hebben bevorderd en ze nu opeens te horen krijgen dat het allemaal anders moet, zonder dat de overheid alternatieven echt aantrekkelijk maakt, afgezien van de afkoopsommen dan.
En ‘Pee’ vindt dat we naar Brazilië moeten om daar het kappen van bomen tegen te houden. Welnu, een belangrijke reden voor de bomenkap daar, of het platbranden van bossen, is de productie van soja… voor Nederlands vee! Financiële instellingen aanspreken op foute investeringen kan op den duur weleens een veel effectiever actiemiddel zijn dan zomaar ergens voor een houthakker te gaan staan.
Uit de foto’s blijkt niet duidelijk of de rolstoeler tot de arrestanten behoort. Er waren immers meer actievoerders, die het gebouw op last van de politie verlieten. Afgaande op de eerste foto zou dat ook voor haar kunnen gelden, maar op de tweede foto lijkt ze naast een politieman naar het bureau aan het Paardenveld te rollen. Gezien de commotie hier, kan de auteur of iemand anders die erbij was opheldering verschaffen?
Al hebben degenen die zeggen dat gehandicapen niet boven de wet staan, natuurlijk gelijk. Voor deze activisten is arrestatie ook een ingecalculeerd risico.
Het lijkt er trouwens op dat het niet om een kantoor ging waar ING-medewerkers bezig zijn met administratie, maar om het semi-openbare ING-filiaal aan de Lange Viestraat, waar iedereen in en uit kan lopen. En dat noemen ze dan ‘lokaalvredebreuk’. Het is dus helemaal niet vreemd om dit te vergelijken met andere acties: hoeveel tijd kregen ze om hun punt te maken, in vergelijking met bijvoorbeeld veehouders die bedrijven of wegen blokkeren?