Het college van burgemeester en wethouders heeft donderdag een brief gestuurd aan de gemeenteraad met twee scenario’s voor een nieuwe invulling van het pand aan de Domplein 4-5. Naast het behoud van amateurkunsteducatie liggen er ook plannen voor onder andere horeca met een inpandige fietsenstalling op tafel.
Het gebouw, dat de afgelopen jaren een roerige tijd doormaakte, wordt nu tijdelijk beheerd door de gemeente. Dit gebeurde na het faillissement van hoofdhuurder DOMUS en de Utrechtse Muziekschool (DUMS) in de zomer van 2024. DOMunder, dat ook in het pand zit, huurde al van de gemeente en kon al die tijd blijven.
Voorstel
Donderdag kwam het college van burgemeester en wethouders met een voorstel voor een nieuwe invulling. Uit de brief die het college naar de raad stuurde blijkt dat na intern onderzoek naar de financiële haalbaarheid van verschillende wensen heeft geleid tot twee opties.
In het eerste scenario blijft het hele pand – dat gaat om circa 3.600 vierkante meter – beschikbaar voor amateurkunsteducatie. Er vindt dan alleen een beperkte verbouwing plaats, waardoor functiemenging volgens de raad nauwelijks mogelijk is. Wel is er ruimte voor aanvullende horeca. De kostprijsdekkende huur en de exploitatiekosten blijven vrijwel gelijk aan de huidige situatie.
Cultureel centrum met horeca en fietsenstalling
In het tweede scenario wordt maximaal 42 procent van het pand – dat gaat om circa 1.500 vierkante meter – gereserveerd voor amateurkunsteducatie. In de rest van de ruimte komt horeca en een openbare inpandige fietsenstalling. Het deel dat overblijft kan worden verhuurd aan commerciële partijen. Als er voor deze invulling wordt gekozen wil de gemeente de fietsenrekken voor het pand op het Domplein weghalen, waardoor ruimte ontstaat voor een terras aan de voorzijde van het gebouw.
Voor het cultureel centrum rekent de gemeenteraad op een begroting van een half miljoen euro. Dat is in vergelijking met de miljoen voor het volledige behoud van cultuureducatie een aanzienlijk goedkopere optie.
Het college hoopt voor het einde van dit jaar een besluit te nemen over de invulling van het pand.
Behoud van kunst
Het college streefde er vanaf de overname van het pand al naar om het te behouden voor amateurkunsteducatie. Tot nu toe konden muziekdocenten of andere organisaties na de zomer van 2024 ruimtes huren via de website van de gemeente. Daar ontstond vanuit de gemeenteraad nog ophef over, omdat zij de voorgestelde tarieven voor lesruimtes te hoog vond.
Gekoppelde berichten

Gemeente Utrecht gaat gebouw Domplein 4-5 tijdelijk zelf beheren
De gemeente Utrecht gaat het gebouw Domplein 4-5 de komende anderhalf tot twee jaar zelf…

Reconstructie: Hoe dromen aan het Domplein 4-5 in twee jaar tijd uitmonden in juridische procedures
Het is 31 december 2021. Terwijl er een lockdown en algeheel vuurwerkverbod geldt maakt Utrecht…

Hogere lesprijzen voor kunsteducatie op het Domplein in Utrecht; gemeenteraad maakt zich zorgen
De gemeenteraad maakt zich zorgen over de hoge prijzen voor lesruimtes op het Domplein 4-5.…
21 Reacties
ReagerenEr is in Utrecht altijd een keuze mogelijk, namelijk horeca!
Oh ja, horeca, dat ontbrak nog in de stad.
Ongetwijfeld heb ik iets gemist, maar er zou toch o.l.v. Ciske Oosterhout een doorstart gemaakt worden van de muziekschool…?
Wat een makkelijke keuze. Er zijn maar 2 groepen in Utrecht die altijd voorrang krijgen boven de burgers. Dat zijn fietsers en de horeca van D66 en S&S. Dus hiermee slaan je 2 vliegen in 1 klap. Burgers geschoffeerd en weer wat gratis geld voor fietsers en horeca. Dat daar nog over moet worden nagedacht. Belachelijk.
… afgezien van een stuk romeinse muur, laat middeleeuwse piscina op de verdieping, en een bunker uit WO2 vind ik alles best. Van Giffen zou zich -wederom- in z’n graf omdraaien…
Er is woningnood en een overschot aan horeca- en wat gaat het worden? Geef de m2 liever aan mensen dan aan fietsenstallingen
Als er maar een peperduur detonerend neon-gevelstuk op komt, betaald van gemeenschapsgeld. Iets ernaast zit al een authentiek Utrechtse sushitoko. Aan de andere kant een berg terrassen geïnspireerd op het Terschellinger Wrakkenmuseum, compleet met oliedrums en andere aangespoelde items. Benieuwd wat dit Borrelcollege van B&W nog meer voor moois kan bewerkstelligen. Toch jammer dat Lot weg is.
Het Domplein is niet zo maar een plein. De bakermat van onze stad. Er is al genoeg horeca. Als er horeca zou komen, is de kans groot dat dit voor de meesten onbetaalbare horeca wordt. Dit pand daarom behouden als cultuurcentrum. Het zou niet moeilijk moeten zijn om dit pand via voorstellingen, uitvoeringen, films, exposities etc. in elk geval kostendekkend te krijgen, en daarna winstgevend.
woningen!
Ik zou er horeca in zetten, met een lekker groot terras. Wat kunstonderwijs hebben we overal in de binnenstad al, ik wordt er stapelgek van!
Meer horeca graag! Wel eens geprobeerd om op de bonnefooi naar een restaurant te gaan!? Alles zit vol…
Dus a.u.b. meer restaurants en café’s!
(Het geld klots blijkbaar tegen de plinten bij de inwoners van Utrecht. Fijn!)
Een oud plan: een Utrechts stadsmuseum (zoals in alle oude grote en middelgrote steden) en zo een culturele Utrechtse ontmoetingsplek.
Er zijn daar in de omgeving terrassen zat ,die zelfs voor meer problemen zorgen aan overlast voor voetgangers en fietsers dan auto’s.
Amateurkunst is maar voor een zeer beperkte groep mensen interessant. Ik zou voor een breder publiek gaan; horeca met een muziekschool bijvoorbeeld.
Verplaats de nagenoeg onvindbare VVV naar dit pand, dan combineer je dat met de toegang naar de Middeleeuwse kelders van DOMunder. Met jaarlijks 50.000 bezoekers is DOMunder hoogwaardige culturele bestemming voor bezoekers van de stad.
En vervuil het Domplein met niet nog meer terrassen.
Ik sluit me aan bij veel meningen hierboven: niet nóg meer horeca! Wat een fantasieloos voorstel!
Fietsers en horeca, zal eens niet zo zijn.
Maart 2026, nieuwe ronde nieuwe kansen.
Misschien -een beetje- off topic, maar waarom niet eens een fietsenstalling in de omgeving van de Twijnstraat (en nee, die bij het Vaartsche Rijn station is niet genoeg).
Ik sluit me bij Jos Stelling aan, maar ik ben bang dat het Centraal Museum, dat de historische collectie beheert, daar geen geld in wil steken. Dat historisch stadsmuseum had er natuurlijk gewoon moeten blijven, maar heeft al onder Sjarel Ex zijn einde gevonden. Sindsdien komt de zo boeiende Utrechtse geschiedenis er bekaaid vanaf.
Een gemengde functie zou mooi zijn.
Louter een culturele, educatieve òf horeca-functie zou niet haalbaar of wenselijk zijn.
Mensen die over “al die horeca” mopperen en liever woonruimte eisen, zouden zich moeten realiseren wat ze zelf wellicht verlangen als ze op reis zijn. Dus horeca is een toenemende behoefte in een interessante, hartelijke en populaire stad als Utrecht.
Het pand is een prachtige locatie om iedereen met allerlei wensen en doelen welkom te heten. Het is een magnifieke entree tot de roots, het verleden en het huidige hart van Utrecht.
Zelfs een fietsenstalling hoort daarbij…
Als je het voor de AKE beschikbaar wil houden zal de gemeente echt iets moeten doen aan de huurprijs of de subsidies verhogen voor de hurende partijen. Voor de theaterschool of de dansschool was het niet op te brengen in tegenstelling tot de winstgedreven muziekschool. Die uiteindelijk aan wanbeleid failliet ging. Het is mooi als je zo’n pand een gemeenschappelijke functie kan geven maar geen fietsenstalling ofzo ofschoon in de originele plannen van DOMUS natuurlijk ook een beperkte horecafunctie stond ingetekend. Daarbij moet je als gemeente wel een keuze maken hoeveel zoiets mag kosten en niet die partijen welke afhankelijk zijn van veel vrijwilligers en betalende leden een poot uitdraaien.