Politie heeft twee kraakpanden aan de Biltstraat in Utrecht ontruimd Politie heeft twee kraakpanden aan de Biltstraat in Utrecht ontruimd

Politie heeft twee kraakpanden aan de Biltstraat in Utrecht ontruimd

Politie heeft twee kraakpanden aan de Biltstraat in Utrecht ontruimd
De Mobiele Eenheid heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee kraakpanden aan de Biltstraat in Utrecht ontruimd. Er zijn vijf personen gearresteerd.

De Mobiele Eenheid heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee kraakpanden aan de Biltstraat in Utrecht ontruimd. Er zijn vijf personen gearresteerd.

De actievoerders maakten zaterdag rond 16.00 uur – toen de demonstratieve optocht Rave voor de Rafelranden door de stad trok – bekend dat ze de panden hadden gekraakt. De gebouwen zouden al op een eerder moment gekraakt zijn, maar wanneer precies is niet bekend.

De actievoerders lieten weten met de kraak aandacht te vragen voor leegstand in de stad, ook is de actie een protest tegen het kraakverbod. “In heel Utrecht staan meerdere panden en terreinen jarenlang leeg terwijl er een enorme tekort is aan woonruimte en ruimte voor zelforganisatie.”

De krakers maakten bekend dat ze de twee panden bewonen toen de honderden deelnemers van de Rave voor de Rafelranden langskwamen. Deze demonstratie optocht met muziekwagens trok zaterdagmiddag door Utrecht om aandacht te vragen voor het belang van culturele vrijplaatsen. Volgens de initiatiefnemers van de demonstratie is het belangrijk dat er in een stad permanent plekken beschikbaar blijven waar kunst en cultuur van onderop kan ontstaan en opgebouwd kan worden.

Een woordvoerders van de krakers liet weten dat de kraakactie geen onderdeel was van de demonstratieve optocht, maar dat er wel bewust gekozen was voor het moment.

In de loop van zaterdagavond leek het erop dat de krakers voorlopig kondig blijven wonen in de gebouwen. De politie trok zich terug en de actievoerders lieten weten dat er geen ontruiming ging plaatsvinden. De Mobiele Eenheid kwam echter in de nacht toch in actie. De panden werden rond 01.00 uur binnengevallen en ontruimd. Er zijn vijf arrestaties verricht.

 

 

20 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Gemeente, geef die zielige kinderen nou maar snel een gratis permanent rafelrandje met elektriciteit, stromend water en riolering. (En vergeet de rubber tegels niet, daar zijn ze ook erg aan gehecht). Haast is geboden, want anders worden daar straks gratis huizen voor zielige krakers op gebouwd, en dan hebben we de poppen aan het dansen!

 2. Moi ik

  Een schreeuw voor….echt?

  Verder geen moeite met dit soort acties en aankaarten van leegstand

 3. S

  O grappig, hier heeft de politie wel tijd voor, maar een illegaal feest beëindigen waar de hele stad last van had, heeft geen prio. Duidelijk..

 4. Floris

  mooi. Hopelijk is er nog niet veel gesloopt daarbinnen.

 5. Marcel

  Wat een kabaal en ellende. Werkelijk helemaal niks. Aandacht vragen? Weerstand opwekken noem je dat. Werken voor een inkomen? Lijkt er niet op. Vraag een gesprek aan in de raad. Probeer bestuurders te overtuigen dat je iets wilt. Zamel zelf geld in en laat zien dat het serieus is. Doe zelf is wat. Vraag niet altijd aan anderen om iets voor jou te doen. Kraken is verboden. Niet ingrijpen is werkelijk een toonbeeld van het polderen. Hou is op. Toon respect voor andermans bezit.

 6. Claire Obscur

  Dan was het met die leegstand op de Biltstraat tóch een stuk rustiger. In ieder geval is het weer opgelost. Fijne zondag mensen.

 7. Boogschutter

  De anti-kraakwet bestaat en dus doet de politie haar werk.
  Maar de ene wet is de andere niet. Sommige wetten deugen minder dan andere.
  Kraken is een symptoom van de al decennialang voortdurende woningnood. Daar gaat pas wat aan veranderen als we weer een behoorlijk functionerend Ministerie voor Volkshuisvesting hebben wat voortvarend haar zorgplicht op zich neemt zodat de woningnood opgelost gaat worden.
  Het fenomeen kraken houdt onze falende overheid in dit opzicht een spiegel voor.

 8. BInnenstadbewoner

  Het blijft opmerkelijk dat krakers graag in de binnenstad en omliggende dure wijken kraken. In bijv ondiep, Sterrenwijk, Kanaleneiland e.d. kraken ze nooit.

 9. Koel Hoofd

  Pluim voor de handhavers van de wet.

  @binnenstadbewoner
  Is mij ook opgevallen, gevalletjes gratis op de eerste rang willen zitten.
  Stel je voor dat je moe wordt van een dag werken…

 10. Jan Willem

  @binnenstadbewoner; Onzin. In zowel Ondiep, Sterrenwijk als Kanaleneiland zijn genoeg kraakpandjes geweest in het verleden. Tot panden aan toe die jaren en jaren waren gekraakt.
  Wel is het zo dat woning speculatie zich vaak(er) voor doet in dure wijken. Dus ja daar staat vaak wel een villa of herenhuis te verkrotten.

 11. Lil

  In de jaren ‘60 was er op de begane grond een restaurant. Wij woonden op de eerste en tweede verdieping. Ik was nog heel jong maar weet nog precies hoe het er toen uitzag. Toen wij eind jaren zestig verhuisden werd het een hotel. Heel bijzonder om het pand op deze manier in het nieuws te zien verschijnen.

 12. Massegast

  From the river to the sea. Te beginnen op de Biltstraat. Maar Palestina is een deurtje verder hoor.

 13. Binnenstadbewoner

  @ jan willem u loopt achter. Recente kraakpogingen zijn steeds gedaan in de binnenstad en omliggende wijken. Leegstand daar voor zover van toepassing, heeft helemaal niet met speculatie te maken maar met goede redenen zoals in afwachting van een vergunning, verbouwing die op stapel staat, renovatie etc.. Door aangepaste belastingregels (box 3) is heel erg kostbaar geworden om een villa of herenhuis leeg te laten staan dus gebeurt niet meer.

 14. Boogschutter

  @ Koel Hoofd
  “ Is mij ook opgevallen, gevalletjes gratis op de eerste rang willen zitten.
  Stel je voor dat je moe wordt van een dag werken…”

  Sorry, maar wat een stom cliché is dit.

  Kraken betekent tegenwoordig het aan de kaak stellen van de misstand die woningnood heet. Krakers zijn strategisch denkende actievoerders die heel goed weten dat de panden die zij kraken niet door hen bewoond zullen gaan worden. Ze kennen de wetgeving op dit vlak. Het is hun doel om de aandacht te vestigen op de schande van leegstand en speculatie, het is m.a.w. een politiek drukmiddel om onze luie overheid aan te zetten tot het bouwen van betaalbare huisvesting voor allen die nu buiten de boot vallen door een totaal verziekte huizenmarkt met zijn exorbitante prijzen.

 15. Bart

  @ Binnenstadbewoner. Volgens mij heb jij een selectief beeld van waar er gekraakt wordt. Als ik DUIC “gekraakt” zoek dan komen daar achtereenvolgens de volgende plekken tegen in Utrecht en die liggen zeker niet allemaal in de binnenstad:
  – de helling
  – hoek catharijnesingel/bleekstraat
  – lage weide (waterzuivering)
  – befu-terrein hooggraven
  – hoek potterstraat/oudegracht
  – croeselaan
  – archimedeslaan
  – lage weide

 16. Lisa

  @Binnestadbewoner

  U verspreidt fake news en desinformatie. Leegstand in binnenstad en omgeving heeft wel degelijk met speculatie te maken. Duurste grond die met de minuut meer waard wordt. Zeker wanneer de vraag het aanbod ruimschoots overtreft. Daarnaast lopen pandjesbazen de gemeente te sarren, om zo hun zin te krijgen en onder wetgeving en reglgeving uit te kunnen komen, zie de panden aan de Reigerstraat die nu al meer dan 10 jaar expres leeg blijven en die de pandjeseigenaar expres laat verkrotten, alleen maar, omdat hij zijn zin niet krijgt.

  Alsof hij boven de wet staat. Ik heb geen zin meer in huilie huilie van pandjesbazen over regelgeving. Zij hebben vaak tientallen tot honderden panden in bezit en lopen al decennia over de ruggen van anderen giga binnen. Worden slapend rijk. Iedere keer als de overheid probeert in dienst van de burgers te handelen, zij het slechts mondjesmaat, dan gaan de toch al giga vermogenden dwars liggen. Zie je ook bij de agro industrie. In de tussentijd mogen de burgers ook daar het onderspit delven. Lekker parkinson krijgen en kanker, door alle bestrijdingsmiddelen die men al decennia lang in de landbouw gebruikt bijv.. Gewoon profit over people dus. En daar is van alles mis mee.

 17. Jan Willem

  @Binnenstadbewoner; helaas, ik kan niet achter lopen. Ik ben ervarings deskundige, ik woon al jaren gekraakt in Utrecht. Ik heb toevallig nog nooit in de Binnenstad gewoond…. Altijd in de ‘armere’ wijken waar jij over spreekt want de Utrechtse woningbouw verenigingen laten daar voldoende verkrotten.

 18. eric

  Tegen het woningtekort protesteren is een goed idee.

  Misschien eens naar ter Apel gaan om al die immigranten duidelijk te maken dat heel veel Nederlanders graag een woning of appartement willen hebben, die zei nu met voorrang gaan krijgen! Maar dat doen deze linkse activisten niet.

  Oh ja…wederom er een zooitje van gemaakt, en als klap op de vuurpijl werd een “kraker” midden op straat, oraal bevredigd door een mede “kraakster”.

  En dan symphatie proberen op te wekken? tuig is het!

 19. Marco

  Goede acties! Zo’n rave voor de rafelrandjes maakt me vrolijk en kraken is hoognodig. Jammer en wat mij betreft onrechtvaardig van die arrestaties.

 20. Lisa

  @eric

  Niemand uit Ter Apel krijgt met voorrang een woning in Nederland. Niemand. Ter Apel is namelijk het aanmeldcentrum. Er moet daar nog bepaald worden of je asielaanvraag überhaupt in behandeling wordt genomen. Vluchtelingen worden daar gescheiden van veilige landers. Veilige landers komen nergens voor in aanmerking.

  Mocht je na onderzoekswerk als vluchteling aangemerkt worden, dan kom je in de boeken als statushouder (daar gaat wel een jaartje of 2 overheen in sommige gevallen). Dan kom je terecht in AZC’s. Statushouders worden soms jarenlang van het ene AZC naar het andere overgeplaatst, soms wel 7x, voordat er bepaald wordt in welke stad men zich mag vestigen in Nederland. In sommige gevallen zijn we dan al 10 jaar verder.

  Deze groep komt dus na 10 jaar op de woningmarkt terecht (gelijk aan een wachttijd van 10 jaar) en alleen indien men in de categorie sociale woningbouw zit kan men voorrang krijgen, net als andere mensen die in de categorie urgentie terecht komen> gescheiden ouders met kinderen bijvoorbeeld of mensen die vanwege ernstige situaties snel een andere woning moeten hebben (je weet wel welke dat kunnen zijn denk ik). Er zijn dus meerdere mensen in Nederland, buiten echte vluchtelingen, die in aanmerking kunnen komen voor urgentie. Let wel> deze mensen kunnen ook al jaren op een wachtlijst staan, zelfs als ze in een urgente situatie zitten.

  Je moet eens leren niet zo vatbaar te zijn voor de retoriek vanuit Rechts en Zeer Rechts, ze liegen je namelijk voor.

  De reden voor tekorten op woningmarkt zijn juist die markt en het rechts economische beleid. Daarom heb jij geen huis of kunnen jongeren geen huis krijgen> logisch ook met een gemiddelde marktprijs van rond de 450.000/ 500.000 euro voor een huis. Gemiddeld dus. Geen starter die hier aan komt. Ook tweeverdieners niet. Alleen de elitekinderen kunnen iets, of wanneer je een erefenis hebt geha dof vermogen hebt.

  Sociale woningbouw is herbestemd als probleemdoelgroepenhuisvesting. Minder vermogenden (onder modaal en modaal die niet de vrije markt op kunnen) vissen dus achter het net. Daar is niks voor te vinden.

  Er wordt gebouwd voor vermogenden groepen (economische vraag) en niet naar maatschappelijke behoefte (maatschappelijke vraag) en woningbouwverenigingen gedragen zich ook als marktpartijen, die hebben een deel van woningvoorraad verkocht, om hun bankrekening (goed voor de onderneming) te spekken. Daar kunnen ze zich vervolgens zelf voor belonen en bonussen toekennen. Daar loopt men als bestuurder op binnen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).