Twee Utrechters en een Amsterdamse hoeven een deel van hun persoonsgebonden budget (pgb) niet terug te betalen. Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland. Per persoon gaat het om een bedrag van tussen de 36.000 en 74.000 euro.
Omdat de drie pgb-houders het downsyndroom hebben, krijgen ze hulp van een familielid bij het pgb en de administratie daaromheen. De familieleden kochten de zorg voor de pgb-houders in bij thuiszorgverlener Dolia. Bij dit bedrijf werd in 2017 op grote schaal gefraudeerd. De fraude bestond onder andere uit het niet leveren van zorg waar wel voor betaald is.
Ook in de zaken van deze drie pgb-houders is het dus niet goed gegaan. Zilveren Kruis betaalde pgb-geld aan Dolia dat niet aan de zorg voor de pgb-houders is besteed. Zilveren Kruis vindt dat de pgb-houders zelf geen fouten hebben gemaakt, maar de besluiten om het pgb-geld terug te vorderen zijn wel aan hen gericht. Dat is het geval omdat Dolia inmiddels failliet is. Zilveren Kruis is daarnaast van plan om een civielrechtelijke procedure te starten tegen de familieleden, omdat zij de administratie niet goed zouden hebben bijgehouden.
Kwetsbaarheid
Het oordeel was dus aan de rechter. De hoogste bestuursrechter had in eerdere zaken besloten dat de kwetsbaarheid van de pgb-houder niet mag meewegen in een besluit. Dat zou in dit geval dus betekenen dat het niet uitmaakt voor de beslissing dat de drie pgb-houders downsyndroom hebben.
De voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, zei eerder al dat daar een zwakke plek in het rechtssysteem kan zitten. Hij wilde de beslissing over eventuele aanpassingen echter overlaten aan het nieuwe kabinet.
De rechtbank wil daar in deze zaak echter niet over wachten. Volgens de rechtbank moet de groep pgb-houders die afhankelijk is van hulp nu al duidelijkheid krijgen. “Voor hen hangt in de lucht dat ze een groot geldbedrag terug moeten betalen, met alle stress en onzekerheid die daarbij hoort.”
Besluiten ingetrokken
De rechtbank oordeelt dan ook dat de Utrechtse en Amsterdamse pgb-houders het geld niet zelf hoeven terug te betalen. Zilveren Kruis kan wel de familieleden die hen helpen direct aanspreken, door middel van een civiele procedure. Of dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.
Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.
Gekoppelde berichten

4 jaar cel en beroepsverbod voor Utrechtse broers na miljoenenfraude met zorggeld
Drie mannen uit Utrecht hebben van de rechter celstraffen van 4 en 3,5 jaar opgelegd…

Vijf jaar cel geëist voor Utrechtse broers voor miljoenenfraude met zorggeld
Drie Utrechtse broers stonden dinsdag voor de rechter omdat ze miljoenenfraude zouden hebben gepleegd met…

Schriftelijke vragen na miljoenenfraude met PGB in Utrecht
Cees Bos van Stadsbelang Utrecht en Fred Dekkers van GroenLinks Utrecht hebben schriftelijke vragen gesteld…
4 Reacties
ReagerenVoor degenen die nu roepen “Wat een rotstreek van Zilveren Kruis om mensen met Down voor de rechter te slepen” hier een uitleg.
Mensen met een Downsyndroom hebben vrijwel altijd een mentor, bewindvoerder of curator die hun financiën beheerd. Dat is meestal een familielid. In dit geval hebben die personen willens en wetens de boel belazerd. De opbrengst van de fraude werd gedeeld met het zorgbedrijf (Dolia).
Dat de zorgverzekeraar het onterecht betaalde geld nu terugvordert vind ik niet meer dan terecht. Omdat dat geld juridisch gezien aan de PGB-houder zelf is uitbetaald zullen ze dat bij de betreffende persoon zelf moeten doen, ook al heeft iemand anders de handtekening gezet.
Met deze (terechte) uitspraak van de rechter is het voor de zorgverzekeraar nu mogelijk om langs civiel rechterlijke weg de schade te gaan verhalen op de betreffende familieleden. Wat mij betreft wordt het tot de laatste cent terugbetaald, zodat andere mensen die daar verzekerd zijn er niet voor op hoeven te draaien. De zorgpremie is al hoog genoeg.
Tenslotte nog; wat ben je dan een min figuur als je kwetsbare mensen, nota bene je eigen familieleden, misbruikt om de boel op te lichten. Bah!
Tijd om af te rekenen met mensen die misbruik maken van ons zorgstelsel …..
@Redactie
Ik begrijp niet waarom mijn reactie niet geplaatst wordt.
@Lombokker, Bromsnor dankt u voor de heldere toelichting! PBG is een zegen voor de hulpbehoevende mensheid hier in Nederland. Misbruikers ondermijnen het systeem. Bromsnor vind dat moedwillige misbruikers van het pgb systeem keihard moeten worden aangepakt (de frauderende familieleden dus en niet de onmondige ontvangers). Het PGB systeem staat onder druk, maar dat moet juist toegankelijk blijven.