Twee Utrechtse bouwwerken in de race voor Beste Gebouw van het Jaar Twee Utrechtse bouwwerken in de race voor Beste Gebouw van het Jaar

Twee Utrechtse bouwwerken in de race voor Beste Gebouw van het Jaar

Twee Utrechtse bouwwerken in de race voor Beste Gebouw van het Jaar
De Kwekerij. Foto's: Isis Bartels.
Bij de landelijke wedstrijd voor het Beste Gebouw van het Jaar zijn twee Utrechtse panden genomineerd. Het gaat om een pand in het gebied De Kwekerij en het onderwijsgebouw van mbo-vakschool Nimeto. De gebouwen maken kans op zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs.

Bij de landelijke wedstrijd voor het Beste Gebouw van het Jaar zijn twee Utrechtse panden genomineerd. Het gaat om een pand in het gebied De Kwekerij en het onderwijsgebouw van mbo-vakschool Nimeto. De gebouwen maken kans op zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs.

Genomineerde gebouwen moeten zijn opgeleverd in het jaar waar de wedstrijd op dat moment om draait. Het nieuwe gebouw van mbo-vakschool Nimeto is in de zomer van 2023 opgeleverd. De Kwekerij bestond al deels, maar in 2023 werden er nieuwe woningen gerealiseerd in het gebied.

‘De kunst van transformatie’

Van de bijna honderd inzendingen zijn er uiteindelijk elf overgebleven. Volgens jurylid Marcia Luyten is er dit jaar een duidelijke trend te zien.

“Het blijkt hoezeer architectuur is verweven met de grote opdrachten van onze tijd: verduurzaming, circulariteit – het opnieuw gebruiken van gebouwen en materialen, en het bevorderen van sociale cohesie”, zegt Marcia. “Architectuur wordt zo steeds meer ook de kunst van transformatie.”

Nimeto aan de Smijerslaan volgde die ontwikkeling ook. Het schoolgebouw oogt modern, maar is in de kern nog steeds het gebouw van de jaren zestig uit de vorige eeuw. Ze zijn duurzaam te werk gegaan met wat er al aanwezig was in het gebouw. Door slim om te gaan met de ruimte binnen het pand, viel de verbouwing van de onderwijsinstelling ook nog eens goedkoop uit.

Tekst loopt door onder de foto

Nimeto Utrecht

Ook De Kwekerij focust op duurzaamheid, klimaatadaptie en energiebesparing. Er is onder andere een regenwateropvang en lokale energieopwekking.

De Kwekerij is genomineerd in de categorie ‘beste woonbeleving’ en Nimeto in de categorie ‘Stimulerende omgeving’. Om in de prijzen te vallen, is alleen goeie architectuur niet voldoende. “Ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking worden meegewogen”, schrijft de organisator van de wedstrijd, de Branche Nederlandse Architectenbureau’s. “Het is dus meer dan mooi of goed.”

Tekst loopt door onder de foto

Vorig jaar werd de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg genomineerd. Het gebouw viel toen niet in de prijzen. Stemmen voor de publieksprijs kan tot 7 mei. De prijsuitreiking van de wedstrijd is op 23 mei in de Bunkertoren in Eindhoven. Dat pand viel vorig jaar in de prijzen bij de categorie Identiteit en Icoonwaarde.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. M.

  De ene kwaliteit is kennelijk de andere niet: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3553577/lekkende-flats-in-utrecht-voorlopig-nog-niet-bewoonbaar-het-is-superfrustrerend.

 2. Miny Scholtes

  @m SSH staat bekend om zijn zeer slecht onderhouden woningen. Het zijn regelrechte afbraakhuizen. Dat weet iedereen. Ze hebben woekerwinsten en hebben bijna hun hele sociale woningvoorraad verkocht. Ook de ouderenwoningen in Ondiep. Het is een schandalige organisatie vanuit mijn optiek. Klachten reageren ze nauwelijks op hoor ik van mijn zoon. Die woont in een huis aan de Biltstraat waar ze elkaar nog net niet kunnen horen ademen. Maar zelfs het neerzetten van een glas op tafel, of het schrapen van de keel, of het neerzetten van een bord op het aanrecht. een normaal gesprek kunnen de bewoners daar van elkaar horen. Als ze er wat van zeggen worden ze geïntimideerd door de medewerkers van deze organisaties. Heerst blijkbaar ook een angstcultuur binnen die corporatie.

 3. Jopie

  Huh de Kwekerij is toch een groot drama met lekke muren?

 4. Blaag

  En even het andere nieuws van vandaag: Het USC (corps) heeft zich heel handig weten om te turnen totyslachtoffer in de bangalijst affaire, door nu net te doen alsof ze zich om vrouwelijke studenten te bekommeren en of er anderen zijn die het USC zwart willen maken.

  https://nos.nl/artikel/2514663-politie-onderzoekt-nieuwe-bangalijst-utrechts-corps-ontkent-betrokkenheid-leden

  Goed lesje framing gekregen van media experts dus. Zelf aangifte doen tegen anonieme mensen.

  Het USC (corps) stinkt gewoon en het is zo doorzichtig als wat, wat men hier probeert te doen

 5. Ton

  Blaag was even verdwaald.

 6. M.

  @Mini Scholtes: reden te over dus om de studentenpopulatie in Utrecht grondig in te dammen en de Universiteit Utrecht te dwingen om te zorgen voor goede huisvesting voor de overblijvenden. Maar ik vrees dat het er niet van zal komen. Te veel verkeerde prikkels aan alle kanten, zal ik maar zeggen.

 7. Uuutje

  Huh, blaag, alles wel goed met je joh. Je lijkt de weg nogal kwijt, want je gezeur heeft niets, maar dan ook helemaal niets met dit onderwerp te maken.

 8. De count

  Haha blaag, wat een sneu commentaar. Ben je soms ooit afgehaakt tijdens de groentijd?

 9. Ton

  @ De Count
  We dwalen nu wel erg af van ‘Het Beste Gebouw van Nederland’.
  Maar als Blaag inderdaad is afgehaakt tijdens de ‘groentijd’ dan was dat in ieder geval “De Beste Keuze van zijn Leven’.

 10. Blaag

  @ Uuutje

  Ik heb dit geplaatst, ver voordat DUIC hier daadwerkelijk zelf middels een nieuwsartikel aandacht aan besteede.

  We mogen USC niet weg laten komen met het laten overwaaien van het zoveelste incident waar USC bij betrokken is.

 11. De count

  Ton, je hebt helemaal gelijk, excuus. En don’t feed the trolls.

  On topic: raar dat een lekkend gebouw een nominatie krijgt. Nog los van het esthetische aspect. Maar daar kan je over twisten (of niet)

 12. Uuutje

  @ Blaag

  Ach man, moralist, “we mogen USC niet weg laten komen”, onder een onderwerp dat niets te maken heeft met het USC. Blaag: de aanklager en rechter ineen. Bij nagenoeg elk onderwerp overigens dat op deze site langskomt.

 13. Bromsnor

  Bromsnor loopt geregeld langs het vernieuwde NIMETO gebouw. De transformatie is wonderbaarlijk, van een donker en hokkering gebouw naar een fris, licht en ruimtelijk bouwwerk, waar je echte even bij staat te kijken. Prachting gedaan.

 14. Rutger

  Ook al lekten de panden eerst, het is wel een mooi buurtje geworden met die vrolijke panden

 15. Betweter

  @M. Als je want onderneemt kan er ook wel eens wat misgaan. Volgens mij is het allemaal verholpen en staan er nu een paar mooie gebouwen met een functie die we hard nodig hebben. Daar zouden er meer van moeten komen. Jammer dat dit met de IBB en een aantal andere locaties niet lukt. Utrecht heeft baat bij een aantal partijen die er de schouders onder willen zetten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).