Twee Utrechtse vestigingen Eneco staan op lijst van grootste stikstofuitstoters van Nederland Twee Utrechtse vestigingen Eneco staan op lijst van grootste stikstofuitstoters van Nederland

Twee Utrechtse vestigingen Eneco staan op lijst van grootste stikstofuitstoters van Nederland

Twee Utrechtse vestigingen Eneco staan op lijst van grootste stikstofuitstoters van Nederland
Archieffoto Bron: Wikimedia / Joostik CC
Twee Utrechtse vestigingen van energiebedrijf Eneco staan op de lijst van bedrijven die het meeste stikstof uitstoten. Het gaat om de fabriek aan de Atoomweg op Lage Weide en de warmteproductie aan de Keulsekade.

Twee Utrechtse vestigingen van energiebedrijf Eneco staan op de lijst van bedrijven die het meeste stikstof uitstoten. Het gaat om de fabriek aan de Atoomweg op Lage Weide en de warmteproductie aan de Keulsekade.

Op verzoek van Laura Bromet, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, heeft minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof twee lijsten gepubliceerd. Op de ene lijst staan de 100 grootste uitstoters van stikstof en op de andere de grootste ammoniakuitstoters.

Op de lijst met de grootste stikstofuitstoters staat de fabriek van Eneco aan de Atoomweg op plek 40 en de warmteproductie aan de Keulsekade op plaats 44. Beide vestigingen liggen overigens op steenworpafstand van elkaar, allebei aan een andere zijde van het Amsterdam-Rijnkanaal.

Het bedrijf dat in Nederland de meeste stikstof uitstoot is Tata Steel. Op de tweede plek staat Schiphol en de derde is Dow Benelux, dat vlakbij de grens met België ligt. Op de lijst met de grootste ammoniakuitstoters staat geen bedrijf met een vestiging in Utrecht.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

18 Reacties

Reageren
  1. Tjeerd Blijstra

    Ontzettend duurzaam dus, dat warmtenet wat aan de Utrechtse burgers verkocht wordt als het duurzame alternatief om van het gas af te komen… En tegelijkertijd de burgers een monopolie in de maag splitsen waarmee ze met hoge kosten te maken krijgen.

    Goed bezig!

  2. Massegast

    Het klinkt heel stevig, maar de locatie Keulsekade ligt volgens mij grotendeels stil (reservecapaciteit). Onbegrijpelijk dat die locatie op die lijst komt. De locatie Lage Weide heeft de biomassacentrale en de hulpwarmtecentrale Leidsche Rijn (aardgas) voor warmteproductie. De warmte/kracht centrale Lage Weide werkt ook sporadisch.
    In de komende jaren komt bij de rioolwaterzuivering een grote warmtepomp om rioolwarmte in het stadsverwarmingsnet te brengen. 5 Warmtebuffers in Utrecht en Nieuwegein gaan het warmtenet efficiënter maken. Nou, wat mij betreft geen slechte prestatie. Er zijn geluiden om dat hele stadsverwarmingsnet af te schaffen, maar bedenk wel dat zoiets met een enorme kapitaalvernietiging gepaard gaat.

  3. DuicLezer

    @Tjeerd: als je duizenden kleine uitstoters door één uitstoter vervangt krijg je onvermijdelijk een grotere, maar die grotere uitstoter is niet noodzakelijk minder duurzaam dan de vele kleinere die hij vervangt.

  4. Lombokker

    Zo’n 40 jaar geleden, toen onze politici nog verder vooruit keken dan de volgende verkiezingen, hadden die voorzien dat onze gasvoorraad een keer op zou raken. Een oplossing daarvoor hadden ze ook: (meer) kernenergie!
    Helaas hadden we ook toen al wappies, die gezamenlijk met de roemruchte kraakbeweging ‘aksie’ gingen voeren bij en tegen kerncentrales. Toen in 1986 ook nog eens het kernongeval bij Tsjornobyl plaatsvond, is men in Nederland (en Duitsland) gestopt met de plannen voor nieuwe kerncentrales.
    En nu zitten we met de gebakken peren!

  5. Sander

    Thuisstook heeft – relatief gezien – een factor 100 meer emissies (stikstof, maar voornamelijk fijnstof). Ook absoluut gezien zijn de emissies van thuisstook hoger, aangezien we in NL meer verwarmen via eigen houtkachels dan via warmtenetten.
    Laten we daar dus eerst eens mee stoppen.

  6. Sylvia Knopper

    Daar wordt ook flink voor betaald door de afnemers, al jaren vond de toenmalige regerring dat de tarieven voor stadsverwarming absoluut hoog zijn omdat deze nou eenmaal zijn gekoppeld aan (hoe kan het ook anders) de gasprijs en daarvan weten we allemaal wat daarmee gebeurd is. Echter wordt het besluit om dit te ontkoppelen maar steeds vooruit geschoven. Dit resulteerde in een netto tariefsverhoging van 78% tov van vorig jaar en om het nog mooier te maken krijgen de afnemers geen enkele compensatie omdat er over stadsverwarming geen energiebelasting geheven wordt… Tel daarbij op dat iedereen in de provincie verplicht bij Eneco onder contract zit, is er hier ook nog eens sprake van een monopoliepositite.

  7. Scherpschutter

    @Sander 19/4/2022 – 20:10

    Nee. Dank u.

    Ik zal u uit uw droom helpen. Wie een houtkachel heeft begrijpt precies wat de werkelijke waarde daarvan is, zeker nu… Een houtkachel is een middel om je gezin warm te houden in iedere situatie zonder afhankelijk te zijn van derde partijen, zoals energieleveranciers of overheden. Een houtkachel werkt altijd en staat voor vrijheid, onafhankelijkheid en zekerheid. Daar kun je vandaag de dag nog een economisch argument aan toevoegen ook; het is verhoudingsgewijs spotgoedkoop.

    Wie bovendien de huidige geopolitieke ontwikkelingen volgt, gaat echt zijn houtkachel niet de deur uit doen om daarop compleet afhankelijk te worden van een overheid voor warmtevoorziening (socialisme heeft immers altijd en overal ter wereld totaal gefaald), en al helemaal niet om afhankelijk te worden van een overheid die tot overmaat van ramp ruzie zoekt met haar belangrijkste energieleverancier om een ongewenste energietransitie doorheen te kunnen rammen in eigen land, waarvan ieder mens met een half werkend brein begrijpt dat dit niet kan en zal leiden tot totale (energie)armoede, al helemaal in combinatie met een tegelijk explosief groeiende bevolking door migratie.

    Al stoot een houtkachel relatief gezien 10.000x zoveel uit in plaats van de door u (foutief) veronderstelde 100x; geen haar op het hoofd van de houtkachelbezitter die in de huidige situatie ook maar vaag overweegt om afscheid te nemen van vrijheid, onafhankelijkheid en zekerheid.

  8. woutvr

    WAAT? Wat krijgen we nu. Eindelijk eens een goede aktielijst van GL. En nu eens volgen wat Eneco er aan gaat doen.

  9. UTRECHTSE JANTJE

    Het is misschien ‘n leuk idee beste @ sander en Scherpschutter , als het kabinet besluit om hoge subsidies te gaan verstrekken aan mensen die hun houtkachel inleveren , en dan ‘n peletkachel aanschaffen , die zijn veel milieuvriendelijker dan de oude houtkachels …

  10. waldorff

    @Lombokker: je grijpt wel terug naar 1986-maar “vergeet” even de volgende kabinetten:
    1986-1989 Lubbers 2
    1989-1994 Lubbers 3
    1994-1998 Kok 1
    1998-202 Kok 2
    2002-2003 Balkenende 1
    2003-2006 Balkenende 2
    2006-2007 Balkenende 3
    2007-2010 Balkenende 4
    2010-2022 Rutte 1 t/m 4

    Kortom allemaal regeringen die toch grotendeels gekarakteriseerd kunnen worden als (centrum)rechts*. dus als 36 jaren hebben die ook verzuimd vooruit te denken en kerncentrales neer te zetten…
    Voor de energievoorziening zouden we er ongeveer 11 nodig hebben..
    * je zou nog kunnen dubben over de kabinetten Kok, maar daar hadden VVD/D66 en CDA ook een flinke vinger in de pap

  11. Scherpschutter

    @UTRECHTSE JANTJE 20/4/2022 – 12:06

    De subsidie op pelletkachels is net ingetrokken (2020).

  12. bureaulesswatts

    Het energetisch optimum bestand vóór de energietransitie van start ging met bijvoorbeeld warmtenetten, gevoed met warmte uit verbrande houtsnippers ( die eerst werden gedroogd met gas ) . Toen was ook de uitstoot van CO2 en schadelijke gassen relatief op het laagst mogelijke niveau aangekomen .

    @ Sylvia Knopper , loslaten van de koppeling van warmte en gas zou de rekening voor afnemers van warmte van het warmtenet nog verder doen exploderen , want dan zouden de werkelijke kosten doorberekend worden . Warmtenetten bestaan bij de gratie van enorme subsidies . Wel fijn dat Laura Bromet van Groen Links zelf de beerput opentrekt .

  13. Leon

    Ja, waar de meeste energie wordt gewonnen wordt de meeste stikstofdioxide uitgestoten. En dat moet ergens zijn.

  14. Nina

    Die warmte wordt geproduceerd voor……. inderdaad: de inwoners. Het is uiteraard niet zo dat Eneco voor de lol al die warmte produceert.

    We moeten dus inzetten op minder vraag van de inwoners.

    En over de uitstoot van Schiphol: ik hoorde Jesse Klaver van GL tijdens een debat zeggen dat hij liever vliegtaks betaald, dan dat hij minder gaat vliegen. Dat zal voor meer mensen gelden. Tja…..

  15. Nina

    @woutvr

    Laat je niet leiden door onderbuikgevoel.

    Uiteraard is er grote vraag naar warmte en is Eneco een grote leverancier. Logisch dus dat Eneco veel uitstoot.

    Beter is het te kijken naar de uitstoot afgezet tegen afname van warmte. Ik denk dat Eneco dan juist veel beter scoort, dan gemiddeld.

  16. UTRECHTSE JANTJE

    Bedankt @ Scherpschutter , dat wist ik niet !!! Groetjes hè …..laterrrr !

  17. Pee

    Laten we niet vergeten dat het groenlinks is die contracten met vattenfall getekend heeft waar ze niet onderuit kunnen komen voor die biomassacentrale .
    Hoe groen is groenlinks dan?

  18. Dennis

    Het was Caroline van der Plas van de BBB die om de lijst vroeg van grootste stikstofuitstoters.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).