Tweede groep van 50 vluchtelingen uit Ter Apel opgevangen in de Jaarbeurs in Utrecht Tweede groep van 50 vluchtelingen uit Ter Apel opgevangen in de Jaarbeurs in Utrecht

Tweede groep van 50 vluchtelingen uit Ter Apel opgevangen in de Jaarbeurs in Utrecht

Tweede groep van 50 vluchtelingen uit Ter Apel opgevangen in de Jaarbeurs in Utrecht
Archieffoto opvang Jaarbeurs - situatie kan nu anders zijn
Er komt donderdag een tweede groep vluchtelingen uit Ter Apel aan in de Jaarbeurs in Utrecht. Woensdag werd al bekend dat er 75 mensen opgevangen zouden worden in het hallencomplex, zojuist is bekend geworden dat er donderdagavond nog 50 vluchtelingen bijkomen.

Er komt donderdag een tweede groep vluchtelingen uit Ter Apel aan in de Jaarbeurs in Utrecht. Woensdag werd al bekend dat er 75 mensen opgevangen zouden worden in het hallencomplex, zojuist is bekend geworden dat er donderdagavond nog 50 vluchtelingen bijkomen.

Utrecht heeft besloten om extra vluchtelingen op te vangen na een ‘klemmende’ oproep van het COA om te voorkomen dat ‘deze vluchtelingen in Ter Apel onder mensonwaardige omstandigheden moet verblijven.’

Woensdag kwam een groep van 75 vluchtelingen aan in de Jaarbeurs. Daar komen donderdagavond dus nog 50 mensen bij. Er wordt gezocht naar plekken waar deze vluchtelingen langer kunnen verblijven.

Overvol

Tot nu toe werden alleen vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in de Jaarbeurs, die vanaf daar werden verspreid naar andere opvangplekken in Nederland. Voor sommige groepen Oekraïense vluchtelingen zijn de deuren van de Jaarbeurs sinds februari gesloten omdat het te vol werd. Dit was weer het gevolg van het gebrek aan reguliere opvangplekken in het land.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
  1. Antoinette Boudoir

    dr’kan nog meer bij jou. er zijn nu al zo’n 400.000 woningen tekort.

  2. Boogschutter

    Beste mevrouw @ Antoinette die misschien wel over een. ‘boudoir’ beschikt.
    Moge God het verhoeden dat u ooit te slapen moet worden gelegd in een hallencomplex.
    Meer woorden wil ik niet vuil maken aan uw geborneerde opmerkingen over de ongelukkigen in bovenstaand artikel.

  3. Ton

    @ Antoinette
    Dat is waarom deze mensen(!) op een stretcherbedje wonen in een beurshal.

  4. Kloek

    @ Antoinette

    Dat tekort van 400.000 woningen is VOLLEDIG te wijten aan het marktdenken van met name CDA en VVD, die ons land al decennia in de uitverkoop hebben gedaan aan de “markt”, lees de vermogenden, de bezitters. Voor degenen die het nog niet doorhebben: PVV = VVD en BBB en NSC zijn CDA.

    Vluchtelingen en ook statushouders reizen van plek naar plek en worden steeds vaker slechts tijdelijk opgevangen. Ik ben het niet eens met het in 1x toewijzen van veel sociale woningbouw woningen aan statushouders, zoals Utrecht doet, maar de tekorten worden niet door hen veroorzaakt, maar door de rijke stinkers in de wereld die profiteren van bewust gecreëerde tekorten en prijsopdrijvingen aan en van woningen plus speculatie en marktspelletjes.

  5. Koel Hoofd

    Gaat Utrecht nu de dagelijkse overspil van Ter Apel opvangen zodat het COA geen boetes voor capaciteitoverschrijding aan gemeente Ter Apel hoeft te betalen? Dan kunnen ze nog wel een jaarbeurshal gaan klaarmaken want die instroom wordt niet gestopt, in tegendeel.
    De huidige spreidingswet is de prelude op de inkwartieringswet welke al in 2022 preventief van stal is gehaald en proactief in de startblokken van de toekomst geparkeerd. Reken maar dat we die nodig gaan hebben want intussen slaat zelfs de NATO na 2 jaar angstvallig manoevreren krasse oorlogstaal uit.

    @Boogschutter, hoeveel ongelukkigen ga jij in huis nemen?
    Denk je dat we dan nog kunnen kiezen?

  6. Pee

    De beloning die er te wachten staat voor een aantal nachten in een hal is levensonderhoud plus woning met alle denkbare toeslagen , en je mag je familie over laten komen.
    Wat gaat de toekomst ons brengen als we hier mee doorgaan, niet veel goeds.

  7. Jeroen

    Ik denk dat we op dit moment meer dan voldoende vluchtelingen hebben opgevangen. We kunnen niet het halve Midden oosten hier opvangen, dat is gewoon niet mogelijk. Financieel niet, sociaal niet, en ruimtelijk niet. Straks heeft elke stad een AZC, maar de instroom stop niet. En dan? Elke stad dwingen een 2e AZC te bouwen? Een derde? Zeg het maar…

  8. Boogschutter

    @ Koel Hoofd
    Altijd weer dat lulverhaal van ‘hoeveel ga jij er in je huis opnemen?’
    Opvang van vluchtelingen moet netjes collectief geregeld worden, uit de middelen van de overheid. En ja! Ik betaal daar graag belasting voor. Zoals ik ook netjes en graag m’n verplichte ziektekostenverzekering betaal hoewel ik al jarenlang geen dag ziek geweest ben. En als meneer Koel Hoofd ooit eens een bypass-operatie nodig heeft dan heb ik er met plezier aan bijgedragen om zulks voor hem financieel mogelijk te maken. Dat is het solidariteitsbeginsel. Dat kennen we gelukkig in West Europa. Snap dat nou eens.

  9. Rob H.

    @Koelhoofd: “hoeveel ongelukkigen ga jij in huis nemen?”

    twee. Maar pas vanf het moment dat jij persoonlijk een kilometer A27 gaat leggen en onderhouden

  10. Nick

    Heb ontzettend te doen met deze mensen. Ik wens hen alle goeds toe en hoop dat zij snel op een plek terecht komen waar ze tot rust kunnen komen en zich geborgen voelen.

    ✌🏽

  11. Utrechter2

    @Kloek: Rijnenburg, Urgenda en open grenzen EN de verzelfstandiging van woningcorporaties en de EU die jarenlang woningbouw voor de middenklasse over wilde laten aan de markt, want anders staatssteun.

    Links maakt er een valse tegenstelling van, zelfkritisch als ze altijd zijn, maar gelukkig zijn er nieuwe partijen die gewoon zeggen dat het een het ander niet uitsluit 😉

  12. Utrechter2

    @Koelhoofd:

    Uitstekende vraag. Maar wat je eigenlijk bedoeld is, mag het de mensen die de graag een stad als Delft jaarlijks willen opvangen wat kosten.

    Dus de vraag is niet of ze de huidige belasting graag willen betalen, maar of ze extra belasting willen betalen voor de extra vluchtelingen.
    En als ze geen extra belasting willen betalen, kun je de vraag stellen of de overheid de extra kosten voor extra vluchtelingen cq migranten etc etc mag bezuinigingen op bijvoorbeeld cultuur of gemeenteambtenarensalarissen.

  13. Nelleke

    @Kloek
    Het toewijzen van (90 % van) de vrijgekomen woningen aan statushouders wat Utrecht gedaan heeft in de zomer van 2022 was tijdelijk. Utrecht had zijn taakstelling nog lang niet gehaald, en met die tijdelijke maatregel was het in 5 weken voor elkaar.

  14. Berend

    Een kleine stad per jaar, ideeen om texel hierop in te richten stranden keer op keer. De ABC eilanden hebben een tekort aan handjes en denkkracht.

  15. Nina

    @ Nelleke
    Met de nieuwe spreidingswet en gemiddeld 1.000 nieuwe aanmeldingen per week in Ter Apel blijft het uiteraard niet bij die ene keer.

    Ik sprak een aantal weken geleden een jonge werknemer die vertelde dat hij en al zijn vrienden er vanuit gaan dat zij nog minimaal 10 jaar bij hun ouders moeten blijven wonen vanwege de woningcrisis.

    Er zijn geen woningen genoeg voor de eigen bevolking en dat is ongrondwettelijk.

  16. Boogschutter

    @ Nina
    Er is geen enkel causaal verband tussen het fatsoenlijk opvangen van vluchtelingen en de huidige, al sinds de jaren ‘50 heersende woningnood die nu op zijn hoogtepunt – dieptepunt zo je wilt – is. Vluchtelingen zijn van alle tijden, soms meer soms minder. In de 17e eeuw was met name Amsterdam een toevlucht voor talloze Joden die gevlucht waren voor de inquisitie die huishield in Spanje en Portugal. En nu zijn mensen op de vlucht voor oorlogen in tal van landen rond Europa. De woningnood is een verschijnsel wat rechtstreeks voortvloeit uit het neoliberale denken over zoiets als een eerste levensbehoefte als een dak boven je hoofd. De schaarste, die gecreëerd wordt, wordt schandelijk uitgebaat door speculanten, projectontwikkelaars en doodgewone huisjesmelkers.
    In de jaren zestig waren het overigens de arbeidsmigranten uit landen als Marokko en Turkije die onze naoorlogse moderen flatwijken uit de grond stampten.

  17. Utrechter2

    @Boogschutter, Nina. Links zal er van alles bijslepen zolang het maar niet over de Spreidingswet en over Rijnenburg gaat.

    Ze willen het over de Tweedewereldoorlog hebben, de zg echte oorzaak van de lange wachtlijsten.
    Ze willen het hebben over het kwaadaardige liberalisme, maar nooit over de Spreidingswet en Rijnenburg want dan moeten ze 1) de hand in eigen boezem steken en 2) hun twee stokpaardjes: het klimaat en immigratie komen dan ter discussie te staan, terwijl ze het buiten de discussie proberen te plaatsen.

  18. Boogschutter

    @ Utrechter2

    @ Utrechter 2
    * Huh? De ‘Tweedewereldoorlog’ (sic) als oorzaak van ‘de lange wachtlijsten’? Waar vind u dat terug in mijn betoogje?
    * Spreidingswet = links? Sinds wanneer is de VVD een linkse partij?

    Tip: vraag het bedrijfsleven in Nederland even naar hun opvattingen over migratie. Lees het hier in de Telegraaf:

    ‘Zonder toestroom arbeidsmigranten moeten Nederlanders óf meer werken óf later in AOW ‘

    https://www.telegraaf.nl/watuzegt/1096792172/zonder-toestroom-arbeidsmigranten-moeten-nederlanders-of-meer-werken-of-later-in-aow

  19. Utrechter2

    Telegraafartikel zit achter een Paywall dus wat waren de argumenten? Tenzij u als linksprogressief persoon erop aanstuurt dat ik lid wordt van de Telegraaf 😉

  20. Boogschutter

    ‘Waar vind (?!??) u dat terug’ etc. etc.

    Vindt is in dit geval met dt.

    Sorry Utrechter2, u heeft recht op die t.
    U bent immers het onderwerp.

    Bij deze rechtgezet.
    Ik wil niemand iets onthouden.
    Ook u heeft recht op uw t.
    En op uw mening, voor wat die waard is.

  21. Boogschutter

    @Utrechter2
    Vooruit, dan maar via een wat “linksere” bron naar de essentie van het verhaal over het belang van arbeidsmigranten voor onze economie. Het Parool deelt haar verhaal gratis met u, in grote lijnen is dit ook waar de Telegraaf over schrijft.

    https://www.parool.nl/amsterdam/niet-alleen-de-techsector-heel-nederland-kan-volgens-randstad-niet-zonder-arbeidsmigranten-en-kenniswerkers~bcf1188a/?referrer=https://www.google.com/

  22. Utrechter2

    Het enige wat je bewijst met het artikel is dat ook het Parool zich totaal niet druk maakt om de koopkracht, als de loonstijging beneden het inflatiepijl is worden woningen, vervoer, energierekening medische facturen en ook de wekelijkse boodschappen steeds meer onbetaalbaar.

    Ik heb ook een tekort aan mensen die gratis voor me willen werken. Zo heb ik ook een tekort aan mensen die voor de salarissen van 2010 voor me willen werken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).