Tweede Kamer besluit plusregio’s af te schaffen: gemeente Utrecht teleurgesteld over exit BRU | De Utrechtse Internet Courant Tweede Kamer besluit plusregio’s af te schaffen: gemeente Utrecht teleurgesteld over exit BRU | De Utrechtse Internet Courant

Tweede Kamer besluit plusregio’s af te schaffen: gemeente Utrecht teleurgesteld over exit BRU

Tweede Kamer besluit plusregio’s af te schaffen: gemeente Utrecht teleurgesteld over exit BRU

De Tweede Kamer heeft besloten om de plusregio’s (ook wel ‘Wgr+’ genoemd) af te schaffen en twee vervoerregio’s; Amsterdam- Almere en Rotterdam- Den Haag te vormen. De Tweede Kamer ontneemt de gemeente Utrecht hiermee haar zeggenschap over belangrijke besluiten op het gebied van verkeer en vervoer door deze over te hevelen naar de provincie. De instemming van de Tweede Kamer betekent een voorlopig besluit. In het najaar beslist de Eerste Kamer waarschijnlijk over het wetsvoorstel dat per 1 januari 2015 zou moeten ingaan.

Een plusregio is een regio rond een grote stad waarin gemeente gezamenlijk het openbaar vervoer wordt geregeld. In Utrecht wordt dit gedaan door Bestuur Regio Utrecht (BRU), dat de laatste weken meerdere malen negatief in het nieuws kwam. Het Utrechts college van B&W is teleurgesteld over het besluit om dit nu af te schaffen. Het college wil in overleg met de provincie afspraken maken over verkeerstaken en middelen. Na de zomer beslist de Eerste Kamer over het wetsvoorstel.

In de jaren negentig leefde de gedachte dat de samenwerking tussen gemeenten in stedelijke gebieden zou moeten leiden tot de vorming van stadsprovincies. Dat idee is op een bepaald moment losgelaten, maar in zeven stedelijke gebieden werken gemeenten nu wel verplicht samen in plusregio’s. Velen in de politiek beschouwen deze plusregio’s ondertussen als een onnodige en ondemocratische bestuurslaag die zorgt voor extra bestuurlijke drukte. Alle woordvoerders steunen dan ook de afschaffing. Waarom zijn we er ooit aan begonnen?, vraagt Tweede Kamer-lid Van Raak (SP) zich af.

‘Belangrijk om zelf te kunnen beslissen’

Wethouder Lot van Hooijdonk:”70% van de verkeer en vervoersbewegingen in de regio Utrecht vinden in en rond de stad plaats. Het is daarom belangrijk zelf te kunnen beslissen over investeringen om de bereikbaarheid en leefbaarheid van stad en regio voor onze bewoners, bezoekers en het bedrijfsleven te verbeteren.”

De gemeente Utrecht en de andere regiogemeenten willen zo snel mogelijk afspraken met de provincie Utrecht maken over verkeerstaken en middelen. Zodat de continuïteit van grote verkeersprojecten en de ontwikkeling van nieuwe projecten wordt gegarandeerd. Ten behoeve van de bereikbaarheid van de stad en regio en de kwaliteit van verkeer en vervoer.

BRU wil goede overdracht van takenpakket

Voor regiobestuurder Koos Janssen, portefeuillehouder Bestuur en Organisatie, komt het besluit niet als een verrassing: “We bereiden ons al langer voor op de eerder voorgestelde wetswijziging. We moeten nog afwachten wat de Eerste Kamer beslist en welke ingangsdatum de minister stelt, maar de stemming in de Tweede Kamer biedt meer duidelijkheid.”

BRU werkt al op bepaalde gebieden samen met de provincie. Nu het voorlopige besluit er ligt, zal de samenwerking verder worden geïntensiveerd. Janssen: “we spreken nog van een voorlopig besluit, maar in het belang van de mensen die wonen, werken, reizen en recreëren in de regio Utrecht hechten we aan een zorgvuldige overdracht.”

6 Reacties

Reageren
  1. bork

    Bij brevet van onvermogen snel ophoepelen zonder een zak geld mee te geven stelletjes prutsers. E hoeft niks overgedragen te worden want erger kan het niet.

  2. Kees van der Graaf

    Bork, je hebt gelijk, snel ophoepelen, een ondemocratisch geheel is het BRU, waar de nodige burgemeesters inzitten, die al de nodige brokken hebben gemaakt. Ik vind het heel goed nieuws dat het BRU eindelijk wordt opgeheven.

  3. Dave

    Van de regen in de drup. Nu alleen nog meer bobo’s die nog verder van de mensen afstaan en de regionale cultuur. Het concept van de BRU was op zich goed, alleen de uitvoering niet en door de verkeerde mensen.

  4. Luukupuuk

    Werd tijd, stond al in het regeerakkoord Rutte 1.Belangrijke infrastructurele projecten hangen nu niet meer af van wethouders met een waas voor hun ogen.

  5. Frank

    Meer taken voor het overbodig bestuursorgaan, dat provincie heet, in plaats van minder. De BRU voerde gemeentelijke taken uit. Die taken blijven, alleen gaat zich er nu nog een extra bestuurslaag mee bemoeien.

  6. Stads REGIO UTRECHT

    Belangrijk is dat wat de BRU niet goed lukt om een echt beter functionerende stads regio te bouwen, of aangrenzende gemeente te laten op gaan in een gemeente Utrecht van bijna 700.000 inwoners.
    Zeist/ Nieuwegein etc functioneren in feite namelijk niet los van Utrecht….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).