De Tweede Kamer heeft woensdagavond een motie aangenomen over de polders Rijnenburg en Reijerscop in Utrecht. De Kamer wil dat minister Ollongren Utrecht een zogenoemde ‘proactieve aanwijzing’ geeft, waarmee de gemeente gedwongen wordt snel woningen te gaan bouwen.
Kamerleden Julius Terpstra en Daniel Koerhuis dienden de motie in vanwege het grote woningtekort in Nederland. Er zijn 331.000 woningen te weinig. De indieners willen daarom dat Utrecht in Rijnenburg en Reijerscop, waar minimaal 22.000 nieuwe huizen kunnen komen, zo snel mogelijk overgaat tot woningbouw. Dit terwijl de gemeente de komende decennia juist geen massale woningbouw wil in de polder.
Ollongren ontraadde de motie eerder, omdat de communicatie tussen de gemeente, de provincie en het Rijk goed verloopt en Utrecht wel van plan is in de toekomst woningen te gaan bouwen. De Tweede Kamer besloot woensdag echter anders en nam de motie aan.
Energielandschap
De gemeente Utrecht heeft in de toekomst wel woningen gepland in Rijnenburg, maar de bouw daarvan moet pas na 2035 beginnen. Als de minister de aangenomen motie uitvoert, wordt de gemeente dus gedwongen eerder met woningbouw te beginnen.
Uitvoering van de motie zou ook kunnen betekenen dat de plannen voor een energielandschap, zoals de gemeente Utrecht het nu voor zich ziet, niet door kunnen gaan. Of het zover komt, moet dus nog blijken.
Gekoppelde berichten
Utrechtse coalitiepartijen na geheim overleg: tot 2035 geen woningen in polder Rijnenburg
De Utrechtse coalitiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie hebben samen besloten dat er tot 2035 geen…
Er komen toch windmolens en zonnevelden in Utrechts poldergebied
De kogel is door de kerk, er komen toch windmolens en zonnevelden in het poldergebied…
Vijf vragen over polders Rijnenburg en Reijerscop
Er is stevige discussie ontstaan rond het poldergebied Rijnenburg en Reijerscop. De gemeente Utrecht wil…
29 Reacties
ReagerenUiteindelijk wel goed denk ik, die woningen zijn gewoon erg nodig. Alleen is het wel apart dat de landelijke overheid de woningbouwopgave bij gemeenten neerlegt, maar als die gemeenten dan hun eigen koers gaan varen, ze weer worden teruggefloten door diezelfde landelijke overheid omdat het niet in het landsbelang is. Dan moet de overheid deze taak, mijn inziens, weer zelf ter hand nemen.
@ Berk
Er is recent besloten dat de 2e kamer, landelijke overheid/ het Rijk weer in controle komen over de woningbouwopgave, omdat er te veel misgaat bij gemeentes en provincies. Denk bijv. aan projecten op gemeente- of provinciegrenzen die nu door gesteggel en ellenlange procedures blijven liggen, of projecten op diezelfde gemeente- en provinciegrenzen die door andere projecten in de andere gemeente of provincie (aanleg van windmolenparken, industrieterreinen, wegen) gehinderd worden. Er wordt dus ook te weinig samengewerkt door elkaar beconcurrerende gemeentes en provincies terwijl woningbouw een landelijke uitdaging en een landelijk probleem zijn. Kortzichtig concurrerend denken helpt ons niet verder.
Goed nieuws voor al die duizenden woningzoekers!
En persoonlijk denk ik dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten..
Alle woningen voorzien van zonnepanelen zal al een hoop energie opwekken.
Prima besluit!
Nu maar even kijken of min. Olongren, D66, het gaat uitvoeren!
Dat gelooft natuurlijk niemand van het college van B&W Utrecht!
Volgend jaar verkiezingen mensen!
Want………niets is zo definitief als tijdelijke besluiten!!! En de politiek, lees dit Utrechts college, weet dit als geen ander volgens mij!
Frappant dat twee kamerleden van politieke partijen, één van de VVD en de ander van het CDA, welke aan de basis van het woningafbraakbeleid staan, nu tot urgentie oproepen en willen gaan bepalen waar er gebouwd dient te worden. I.p.v. hun economischbeleid aan te passen zodat multinationals en vermogende partijen weer gewoon belasting gaan betalen, zodat er bij productiegroei weer loonstijging kan gaan ontstaat en daarmee de tweedeling in de maatschappij op de helling gaat. Dat bubbels gaan verdwijnen. Geld weer naar investeringen gaat. En verder vooral dat de verhuurdersheffing en de ATAD (anti tax avoidance directive) voor corporaties wordt afgeschaft. Huurders dragen ca. 4 maanden huur per jaar af aan Den Haag. Al ruim 40 jaar heeft het gewone volk te leiden van de achtereenvolgende kabinetten die denken dat alles via marktwerking geregeld moet worden.
@Berk: inderdaad, blijkbaar is de gemeente Utrecht niet in staat om beslissingen te nemen die nodig zijn voor een probleem dat ook buiten de gemeentegrenzen speelt. Dat energielandschap is sowieso een aanfluiting want windmolens renderen beter op zee en zonnepanelen kun je net zo goed op daken van woningen aanleggen. De recreatieve waarde is praktisch nul en het ligt vlakbij snelwegen en OV dus ik zou zeggen: bouwen maar. En dat bouwen gaat natuurlijk zo duurzaam mogelijk, klimaatadaptief, met zonnepanelen en ruimte voor groen en natuur. Dus niet zoals in de stad waar alle groene ruimte wordt volgebouwd.
Laten ze eerst eens rond kijken of er nog bestaande gebouwen aangepast kunnen worden tot woningen. Als ze in de polder gaan bouwen, zijn we deze ruimte voor altijd kwijt. Maar waar rook is is vuur. Het besluit zal al wel klaar liggen.
zet die windmolens maar in vijfheerenland, daar heeft men nog wat gemeentelijke onkosten te vereffenen…
En denken jullie nou echt dat minister Kajsa Ollongren haar D66 vriendjes en vriendinnetjes in de coalitie van zowel de Gemeente als de Provincie Utrecht in de steek laat? Ik hoop echt dat ze de motie uitvoert, maar ik ben bang dat ze hem gewoon naast zich neerlegt.
@ Cor Nelis
Ik mag wel hopen dat de democratie zijn beloop heeft in dit land, dus ja, minister Ollongren moet dit doen.
Lol. Told you so. Gemeente Utrecht piept als muis tegen de Rijksolifant.
Uiteindelijk luistert niemand naar het college. Niet over de A27, niet over woningbouw en niet over andere projecten waarbij het belang nationaal groter is dan dat van Nimby Utrecht.
De polder Rijnenburg is particulier eigendom van een aantal wakkere eigenaren. Wat ik mis in dit Haagse tumult is hoeveel uitkoopmiljoenen Utrecht moet ophoesten om de eigenaren ruimschoots schadeloos te stellen. Toepassing van de wet voorkeursrecht is m.i. onmogelijk omdat het eigendomsrecht zwaarder weegt. Gelukkig maar en als Utrecht dit pad, willens en wetens, toch kiest, kan het meerdere decennia procederen worden, gezien de ervaring met vele jaren vruchteloos procederen met Ovast BV van oud-raadslid Wim Oostveen. Van mij hoeft dit juridisch geweld allemaal niet en mag Rijnenburg van mij onverkort groen blijven, mede omdat Utrecht al 9e staat op de ranglijst van 355 gemeenten met 3812 Utrechters per vierkante kilometer wat natuurlijk hartstikke slecht is voor het leefmilieu van ons allemaal..
Ja, nee, laten we inderdaad slechte plannen gaan uitvoeren, dat is altijd een succes. Kansloos van de TK.
Wat een gekke situatie. De tweede kamer draagt de minister op om “Utrecht” op te dragen huizen te bouwen, maar komen niet met een plan. Er is 4 miljard nodig voor de bouw en de ontsluiting van het gebied. Waar is het geld?
Laten we beginnen met de afbraak van de sociale woningbouw te stoppen en dan een fatsoenlijk plan te maken voor de bouw van nieuwe woningen, voorzien van middelen om het uit te voeren.
Dit is een beetje goedkoop scoren voor Terpstra en Koene, leuk, maar dat gaat niks opleveren. Het zou me niks verbazen als de bouwlobby hier achter zit, die willen maar al te graag polders volbouwen. Hebben ze weer voor jaren werk. Al die kleine projectjes is te veel gedoe voor ze.
Utrecht bouwt op dit moment best veel woningen, ik geloof 3000 per jaar. Dat zijn er 30.000 in tien jaar. De ontwikkeling van Rijnenburg en Reijerscop gaat veel langer duren.
Prima plan, beter dan dat maffe plan om voor 15 jaar enorme windmolens te bouwen. Utrecht is te klein voor windmolens zet die maar in zee ofzo en zoek het verder in zonnepanelen, platte daken van loodsen, scholen e.d. genoeg.
Minder groen, meer huizen. Wat wil een mens nog meer?
Waarom zou je daar willen wonen? Dan zit je toch net zo ver af van waar het gebeurt als in Woerden of Gouda? Waarom bouwen we niet het Malieveld vol?
Ja hoor bouw alles maar vol. Dat eeuwige gezeur over betaalbaar wonen. Helaas kan niet iedereen wonen waar hij zij wil. Ik kan ook niet wonen op het kopje van Bloemendaal. Jammer dan. Er zijn alternatieven genoeg op relatief korte afstand. In Nieuwegein, Houten en IJselstein barst het van betaalbare woningen. En anders nog iets verder weg.
Huizen zijn enorm duur in Midden-Nederland. Er is schaarste en de rente is daarnaast enorm laag. Lage rente kunnen we niet veranderen. De schaarste deels wegnemen wel. We moeten wel gaan bouwen rond om de grote steden. De locatie lijkt me zo gek nog niet. Aftakking van de Sneltram lijkt mogelijk, snelwegen zijn aanwezig voor ontsluiting. Afstand tot Utrecht Centrum lijkt me ook prima. Verder is het een weidegebied met raaigras. Qua natuurwaarden lijkt het leed me in Rijnenburg dus ook te overzien. Bouwen maar! Natuurlijk wel met verplicht zonnepanelen op alle daken.
Het algemeen belang weegt in een democratie nu eenmaal zwaarder dan het tirannieke eigenbelang van de lokale politieke achterban. Dat is de les die de gemeente hier nu uit zou moeten trekken, maar al jaren verdomd om te leren.
Ollongren is er ook niet zo van gediend om te moeten doen wat haar wordt opgedragen, dat gedrag is de lokale D66 en GL wethouders hier ook niet vreemd.
De tijd zal het leren of er dit decennium uberhaupt daar een paal in de grond gaat die niets met windmolens heeft te maken maar alles met het algemeen belang.
@ Tom
Er is een groot woningtekort. Volgens mij heb je iets gemist?
We zitten inmiddels op 17,5 miljoen inwoners en groeien gestaag door naar 18 miljoen.
Deze bevolkingsgroei moet nu eenmaal gefaciliteerd worden met woningen en wegen (ook voor bevoorrading).
Uiteindelijk wonen we natuurlijk allemaal op een voormalig natuurgebied / weiland.
Liggen die polders niet in het Groene Hart?
De vastgoedvriendjes van Koerhuis (VVD) zullen hier veel geld mee verdienen!
@Tom, dan wordt er te weinig winst gemaakt op het vastgoed. Met goede contacten in en van de vastgoedwereld zijn Koerhuis en Terpstra zich hier uitermate bewust van.
Met het volbouwen van Rijnenburg kan de leefbaarheid langs snelwegen en het benodigd ov een flinke impuls krijgen.
Met het verdichten vd stad wordt feitelijk groen ingewisseld voor beton. Stel je voor: het Merwedepark……
Waanzin, laat het groen ! Of, om klimaatverandering te vertragen, een bos. Want Amelisweerd gaat eraan…
@Katja:
Uit nieuwsgierigheid:
Hoeveel vertraging gaat het bebossen van Rijnenburg en Reijerscop opleveren denk je? Iets concreets als “0,00000000000000001 promille” graag, niet een-alle-beetjes-helpen antwoord.
Inderdaad zo snel mogelijk bouwen daar, er zijn heel veel woningen nodig.
Die 220 meter hoge windmolens bouwen ze maar op zee, en die zonnepanelen kunnen op de daken, geen enkel probleem dus.
Wel gelijk de tram naar die wijk doortrekken voor een goede OV- verbinding.
Hopelijk lukt het de gemeente hiertoe te dwingen, het verstand moet zegevieren.
Nu plannen betekend überhaupt dat er pas over 5 jaar of later daadwerkelijk gebouwd kan worden. Daarom is het zo belangrijk nu echt te starten met plannen.
De oplopende huizen prijzen in Utrecht kunnen niet gecompenseerd worden door alleen binnenstedelijk bouwen, of de regio.
Willen we Utrecht juist als een stad als een inclusieve stad hebben met ook starters en gezinnen dan moet de productie ver omhoog !!
Dat betekend niet of of maar en binnenstedelijk en aan de randen.
Ik behoor niet tot die vele in Utrecht die zeggen ik heb al een woning, dus gun ik andere niet om hier te wonen….
Dat is niet Utrecht waardig, onze stad staat voor alle doelgroepen open.
Uiteraard is een tramlijn verbinding van Rijnenburg na Centraal via Papendorp erg belangrijk.
Sommige groen verdedigers zouden daar even moeten kijken.. het gaat om wat weilanden en sloten, veel meer is het niet !