Tweede rechtszaak: demonstranten eisen dat ze voor Waku Waku mogen blijven staan Tweede rechtszaak: demonstranten eisen dat ze voor Waku Waku mogen blijven staan

Tweede rechtszaak: demonstranten eisen dat ze voor Waku Waku mogen blijven staan

Tweede rechtszaak: demonstranten eisen dat ze voor Waku Waku mogen blijven staan
Deze week moet de rechter in Utrecht zich voor een tweede keer buigen over de situatie bij Waku Waku. Draait de rechtszaak op donderdag om de rechtmatigheid van de coronapas en de sluiting, vrijdag gaat het over de locatie van demonstreren.

Deze week moet de rechter in Utrecht zich voor een tweede keer buigen over de situatie bij Waku Waku. Draait de rechtszaak op donderdag om de rechtmatigheid van de coronapas en de sluiting, vrijdag gaat het over de locatie van demonstreren.

Burgemeester Sharon Dijksma besloot woensdagmiddag dat demonstranten niet meer welkom zijn voor de deur van Waku Waku op het Vredenburg. De impact op de omgeving zou te groot zijn. Woensdagavond werden 101 mensen gearresteerd die toch nabij het restaurant aanwezig waren. Volgens de politie waren ze daar om te demonstreren.

Het Jaarbeursplein is door de burgemeester als alternatieve locatie voor demonstraties aangewezen. Ook zijn er voorschriften opgelegd waaraan de demonstranten zich moeten houden. Er zijn demonstranten die het hier niet mee eens zijn. Ze stappen naar de rechter zodat ze weer op het Vredenburg bij Waku Waku kunnen staan.

De gemeente besloot maandag om Waku Waku te sluiten omdat de eigenaren geen coronapassen willen controleren. Het restaurant is sindsdien het toneel geworden van verzet tegen de coronapas en andere coronamaatregelen. Sinds maandag staat dagelijks een groep sympathisanten voor de deur van het restaurant om steun te betuigen.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Piet

  Demonstreren is een grondrecht maar waarom je dat nu op het drukste puntje van Utrecht moet verboden worden. Ga aan het werk en sta een ander niet in de weg anders ga lekker op het jaarbeursplein of liever nog verder weg het Berlijnplein staan.

 2. Knuppel

  Als deze rechtszaak verloren wordt, wil ik er NIKS meer over horen. En zeker niet dat de rechter het niet begrijpt of het een handpop van de overheid is o.i.d. Als je niet snapt hoe een democratie werkt, heb ik nog een mooi lijstje van landen waar je terecht kunt. Bij sommige begint toevallig net de lente, dat komt uit!

 3. Nina

  Deze eis is kansloos, want in de wet staat dat uit veiligheidsoverwegingen en overlastgeving besloten mag worden een ander plek aan te wijzen om te demonstreren.

 4. Speak Up

  Kosten van rechtszaak voor demonstranten?

  Want deze gaan ze hoe dan ook verliezen.

  Men heeft immers een AAA+ locatie toegewezen gekregen om te mogen demonstreren. En al 2 dagen voor de deur van Waku Waku mogen demonstreren. Het punt is al gemaakt. De rechtszaak al gevoerd. De rechter beslist volgens toetsing aan wet, de grondwet en Europees recht. Wat willen de demonstranten nog meer? Koste wat kost hun zin? Zo werkt dat niet in een rechtsstaat en democratie.

 5. Scherpschutter

  Het gegeven dat je zelfs niet kunt staan waar je wil zegt alles over dit Nederland. Afgegleden tot een dictatuur. Bizar. Ronduit bizar.

 6. Koel Hoofd

  Nou ja!
  Iedereen demonstreert op het jaarbeursplein, extreem rechts, extreem links en alles in elke vorm of kleur wat er tussenin hangt. Daar is dat plein voor gemaakt, nog onder de neus van het stadskantoor ook.
  Maar deze karikaturen willen geen gelijke behandeling zoals alle andere activisten, ze gaan naar de rechter om een aparte behandeling eisen….

 7. Martin

  Kom op zeg. De demonstranten hebben hun punt kunnen maken. Ze hebben twee dagen hinder kunnen veroorzaken. Nu mogen ze op het jaarbeursplein verder. Nu is het genoeg geweest.

 8. Toine Goossens

  Verstoring van de openbare orde en belemmering van verkeer en fietsers op het Vredenburg. Naastliggende ondernemers wordt het ondernemen onmogelijk gemaakt.

  Veganistisch Nederland bekeert zich tot rechts extremisme. Willem Waku voorop. Die is overal waar reuring is. Zijn vader exploiteerde Oranje Vrijstaat in Brabant. Daar is uiteindelijk met grof geweld door de Nederlandse rechtsstaat een einde aan gemaakt.

  Scherpie staat juichend aan de zijlijn. Alle middelen van de rechtsstaat tegen inzetten, en zonder pardon. Onze burgemeester staat voor die rechtsstaat. Hulde.

 9. UtrechtvoorUtrecht

  @SS Dus je mag niet drie dagen op een busstrook staan. En dat is raar?

  Ik mag ook niet bij u in huis staan. Sterker nog, ik mag niet eens binnen BBQ’en bij u. En nóg erger, u heeft niet eens de biertjes koud staan die ik wil drinken. Dictatuur inderdaad dat ik niet kan gaan en staan waar ik wil. En niet eens drinken wat ik wil. Die linkse Rutte en z’n klakkeloos linkse volgens hebben het wel erg bont gemaakt.

 10. Binnenstadbewoner

  Deze kansloze zaak is alleen maar bedoeld is voor media-aandacht en om nog meer wappies op te trommelen. Opzouten met die wapppies. Laat hardwerkende ondernemers met rust.

 11. Wim

  Misbruik van procesrecht dit.
  En die crowdfunders maar doneren aan die wappies.

 12. Paul

  Gaat het hier werkelijk om een restaurant of het brandpunt van polarisatie protesten ?
  Als je de kreten op sommige borden leest dan zijn die echt extreem te noemen.
  Voor politieke protesten hebben we het Jaarbeursplein als geschikte plek.
  Laat waku wakku daar maar een eet kraampje tijdelijk open, en dan kunnen protesteren daar al etend terecht !

 13. cas

  Snap dat je op de plek wilt demonstreren waar het zich afspeelt, maar de ruimte is daar wel erg beperkt… Bij teveel mensen heb je daar al snel hinder van.

 14. Joris

  @Scherpschutter Zouden de naburige ondernemers er net zo over denken?

 15. BdV

  Wat een onzinnige en belachelijke eis. Dit zegt iets over de denkwereld van de demonstranten.

 16. Scherpschutter

  @Utrechtvoorutrecht

  U mist het punt volledig en dat is niet voor het eerst, zou ik daar graag aan toe willen voegen. Dit is de overheid die u verbiedt bij mij te komen BBQ’en op prive terrein, waar dit van mij wel mag….Een schande.

 17. W.

  @Scherpschutter: Toen Extinction Rebellion wegen blokkeerde, konden die “oproerkraaiers” volgens jou niet hard genoeg aangepakt worden. En nu dan ineens huilie doen dat je niet eens een busbaan en fietspad mag blokkeren? Dat soort selectieve verontwaardiging zou vanuit de overheid meer naar het dictatoriale neigen dan een gemeente die de openbare orde tracht te handhaven, het openbaar vervoer beschikbaar wil houden en nota bene een A-locatie als alternatief aanwijst om naar hartelust te demonstreren.

  Daarnaast nogal wrang dat ze met een boodschap over medische toegankelijkheid en niet willen discrimineren wel de busbaan blokkeren, terwijl vele ouderen en/of mensen met een fysieke beperking afhankelijk zijn van de bus om van A naar B te komen.

 18. Hans

  De rechter lastigvallen met dit soort flauwekulzaken.
  Dat is wat er hier gaande is.

 19. Moniek

  Hebt u wel eens een dictatuur bezocht, Scherpschutter? Ik denk het niet, want dan zou u over het verwende zootje Nederland wel iets anders schrijven.

 20. Kanaleneilander

  @SS
  Nee, dit is de overheid die de openbare orde op de openbare weg handhaaft. Deze demonstranten stonden niet op privéterrein hè?

  En dictatuur? Bizar inderdaad, u hebt blijkbaar geen idee wat dat betekent, of u bent aan het trollen. En dat is ook niet voor het eerst, zou ik daar graag aan toe willen voegen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).