Tweehonderd bomen moeten veld ruimen voor Park Groenewoud, maar worden ‘ruimschoots’ gecompenseerd Tweehonderd bomen moeten veld ruimen voor Park Groenewoud, maar worden ‘ruimschoots’ gecompenseerd

Tweehonderd bomen moeten veld ruimen voor Park Groenewoud, maar worden ‘ruimschoots’ gecompenseerd

Tweehonderd bomen moeten veld ruimen voor Park Groenewoud, maar worden ‘ruimschoots’ gecompenseerd
De wijk Park Groenewoud. Beeld: gemeente Utrecht
Tweehonderd bomen die in het gebied staan waar straks de nieuwe stadswijk Park Groenewoud verrijst, moeten worden gekapt. Dit is volgens de gemeente Utrecht nodig omdat ze in vervuilde grond staan. Op den duur komen er ongeveer 800 nieuwe bomen terug in het gebied.

Tweehonderd bomen die in het gebied staan waar straks de nieuwe stadswijk Park Groenewoud verrijst, moeten worden gekapt. Dit is volgens de gemeente Utrecht nodig omdat ze in vervuilde grond staan. Op den duur komen er ongeveer 800 nieuwe bomen terug in het gebied.

Park Groenewoud komt op de plek van de asfaltcentrale Utrecht langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Vorig jaar werden de plannen bekendgemaakt en op een aantal punten zijn veranderingen doorgevoerd. Zo is het idee om tiny houses te bouwen geschrapt. Ook is met SSH gesproken over de eventuele bouw van studentenwoningen, maar de corporatie heeft het aanbod van de ontwikkelaar afgewezen.

Huizen

Eerder werd gezegd dat er naast de twee parken, een basisschool en horeca zo’n 1.500 woningen zouden komen in Park Groenewoud. Nu schrijft het college van burgemeester en wethouders dat er in het bestemmingsplan al ruimte is voor 1.650 huizen en dat de ontwikkelaar aan het onderzoeken is of dat aantal nog eens opgeschroefd kan worden naar 1.800. Als dit wordt besloten moet het bestemmingsplan wel worden aangepast.

“Door het toevoegen van meer woningen op deze plek zal de verdeling van sociaal, midden en vrijesectorwoningen niet ten koste gaan van het afgesproken percentage sociaal (30 procent) en middenhuur (17 procent)”, schrijft het college.

Bomen

Tot slot schrijft de gemeente de ambitie te hebben zoveel mogelijk bomen in het gebied te behouden. Desalniettemin moeten 200 exemplaren het veld ruimen omdat deze bomen in vervuilde grond staan. “De grond in dit gebied moet gesaneerd worden door de jarenlange aanwezigheid van de asfaltcentrale.”

Deze bomen worden echter ‘ruimschoots’ gecompenseerd. Er worden namelijk zo’n 800 nieuwe bomen geplant in de stadswijk. “Het assortiment aan nieuwe bomen wordt zo gevarieerd mogelijk gemaakt ten behoeve van het vergroten van de biodiversiteit en beperking van schade bij uitval”, aldus het college.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
  1. Adriaan (de groenman)

    Een boom groeit meestal prima in zwaar vervuilde grond en kan best blijven staan. Beetje voorzichtig omheen graven gaat vaak prima.
    Zijn ze niet overdreven groot dan is dit een uitgelezen kans om deze bomen rondom vrij te graven, paar rijplaten er onder te drukken en naar een plek op het terrein te slepen en ze daar op te slaan. Uiteraard automatisch daar een sproeier op zetten.
    Waar geen wil is, komt nooit een weg……

    Mag ik even in herinnering brengen dat de platanen langs de Catharijnebak ook niet verplantbaar zouden zijn? De ene adviseur is de andere niet en werden toch verplant. Die doen het op hun nieuwe plek niet verkeerd…..

  2. Herman

    Het wordt een park genoemd.
    Maar lijkt meer op wen propvolle woonwijk waar uit compensatie een paar honderd bomen worden geplant op plekken waar ze geen huizen kwijt kunnen.

  3. cas

    Het wordt wel een erg geïsoleerd stukje bebouwing op die plek….. Niet echt aantrekkelijk

  4. Pragmatist

    Ik vraag me af hoe de natuur het heeft gedaan voor miljoenen jaren. Schimmels en hun symbiose met planten waaronder bomen bestaan niet voor niets.

  5. Katja

    Compenseren bestaat niet. Die bomen bestaan al. Waarom kappen _ Partij voor de Dieren. lees je mee ?

  6. Katja

    Oh ja, Voor Groenewoud kappen we bomen. Wie verzint zoiets…

  7. Baliekluiver

    800 sprietjes is geen compensatie!

  8. JdV

    Bomen weg voor een park. Ben ik de enige die de ironie daarvan ziet?

  9. Bill

    1800 woningen? Gaat de goede kant op, maar nog steeds een gemiste kans om er niet gelijk op die plek (redelijk centraal in de stad) niet veel meer te bouwen! Ga voor de Zijdebalen-variant, maak een goede connectie met het water en er ontstaat een geweldig stedelijke wijk. Er komt ook een HOV-lijn langs het gebied te liggen, dus pak die kans!

  10. Kloek

    @ Billie

    Altijd maar die “stedelijke” concepten……Saaaaaaai!

    Ik ben eigenlijk meer van de good old tuindorpen/ tuinsteden

  11. Rob H.

    Een hoop mensen die er geen bezwaar tegen hebben, om hun kinderen op vervuilde grond te laten spelen.

  12. Wim

    @ kloek

    Dat wezenloze eindeloze suburbia, genoemd Leidsche Rijn, bedoel je?

  13. Luuk

    Waarom niet de stelregel van minimaal 1 nieuwe boom per nieuwe woning? Dat schiet tenminste een beetje op. 800 nieuwe boompjes vallen in het niet ten opzichte van 1800 woningen + voorzieningen.

    Als men wilt vergroenen moet je wel ambities hebben.

  14. Pierre

    1800? Het zullen de nodige kippenhokken worden zeg. Tweeverdieners op 40 vierkante meter. Alleen D66 vindt deze Hong Kong praktijken normaal.

  15. Kloek

    @ Wim

    Nee, dat bedoel ik niet. Leidsche Rijn heeft weinig, maar dan ook heel weinig met het idee Tuindorpen of Tuinsteden te maken.

  16. S

    @jdv: ja denk van wel. Beetje simplistisch om te denken park = bomen.
    Dus ironie… neuh… jammer

  17. Mark

    @Pierre, houd je er rekening mee dat niet iedereen geld heeft voor een groot huis? Er is echt een gigantische vraag naar dit soort ‘kippenhokken’ dicht bij de binnenstad.

  18. Koel Hoofd

    Vervuilde grond door de asfaltcentrale?
    Asfalt bestaat uit aggregaat (grind/steenslag), zand, vulstof en bitumen (zware fractie aardolie). Dat gaat in een molen waarbij de bitumen wordt verwarmd (max. 180C) , de grondstoffen gemengd tot asfalt wat wordt vervoerd naar de locatie waar het wordt platgewalst tot een weg. Niets wereldschokkend maar een zeer geliefd goedje. GroenLinks kan er ook geen genoeg van krijgen om maar zoveel mogelijk asfalt uit te rollen vanwege het ultieme fietscomfort.

    Wat zit er nu in de grond volgens de gemeente?
    – minerale olien (i.e. gelekte diesel)
    – zware metalen (deze zijn nergens gespecificeerd en zitten ook niet in asfalt, dus korreltje zout gehalte?)
    – PAK (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) = organische die ontstaan door onvolledige verbranding (BBQ, openhaard, roken). je krijgt ze binnen via eten/drinken, inhaleren, klein deel komt via de huid.
    PAKs zijn echt niet goed, het is intussen ook wel algemeen bekend dat je kanker krijgt van grote hoeveelheden verkoold vlees, aangebrande toast/pizza’s e.d. en/of roken.

    Maar die PAKs zijn het ergste en deze zouden dan tijdens het bereiden van het asfalt de lucht in worden gestoten om vervolgens ergens neer te dalen.
    Cumulatief effect over vele decennia?
    Echter, het betreft helemaal geen ernstige bodemverontreiniging type gifpark, enkel de toplaag (max. 1 metertje diep) moet worden verwijderd. Meer uit voorzorg dan noodzaak omdat er in de toekomst kleine kindertjes buiten gaan spelen. Maar bodemsanering sloopt wel de boomwortels, dus die bomen gaan eraan.

    Er is een keurig bomenrapport opgesteld. zie link
    https://utrecht.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Item/ba284d85-0994-4b57-8dc8-4dd3c7c9c947

    Maar eigenlijk valt er tussen de regels door te lezen dat al die bomen, waarvan het gros in redelijk/goede staat is, moeten opzouten vanwege de politieke ambities om zoveel mogelijk mensen op Utrechts (maar ook Nederlands) grondgebied te proppen.

    Gelukkig beweert de gemeente die bomen te compenseren met 800 nieuwe boompjes in een totaal versteende nieuwe stadswijk. Minstens 1800 woningen met 800 boompjes = 0.4 boom per woning.
    Als je dat gaat vertalen naar ‘groen per vierkante meter woning komt het neer op een paar kleine potplantjes in een woning.
    En daar is duurzaam links groen dan nog trots op ook….
    Het is de groene kluit’duurzaam belazeren want Utrecht is de meest versteende stad van heel Nederland en ze doen er ook helemaal niets aan om het te vergroenen. Het tegendeel is eerder waar…

  19. Le coq sportif

    @Kloek hoe bedoel je precies: ruimte, rust, groen, frisse lucht, dat is waar tuinsteden voor staan toch? Helemaal als je het vergelijkt met de rest vsn Utrecht is dat precies waar Leidsche Rijn voor staat

  20. Marco

    800 boompjes op 1800 woningen en dat noemen we “park”. Het is hoogstens de naam park waard als in ‘park’eerplaats.
    Het is vaker genoemd hier, maar waarom hanteert Utrecht niet het credo: huisje, boompje, beestje? Met voor elke woning een boom, plus nestkast (voor vogels en vleermuizen) of insectenhotel.

  21. Woningnood voor onze jongeren !

    @ Herman en anderen.. het wordt juist helemaal geen propvolle wijk! Er kan hier aan het ADM kanaal juist veel beter meer gebouwd worden. Kijk naar Mewede kwartier. Wat vele denken dat het om groen KWANTEIT gaat, terwijl KWALITATIEF groen veel belangrijker is. Dat is ook wat men nu in Overvecht begint te begrijpen…
    Zo dicht bij het centrum alleen laag bouwen alleen is zonde !

  22. Nina

    Maar liefst 200 = tweehonderd (…) bomen.

    Dat zet alle aandacht voor 15 bomen (excl. de struiken en dunne boompjes) bij Amelisweerd voor de verbreding van de A27 toch in een ander daglicht.

  23. Pernardo

    @Koel Hoofd: bij de westelijke stadsboulevard zie ik toch daadwerkelijk vergroening in de versteende stad. Maar daar ben je natuurlijk óók weer tegen.

  24. Niels

    Dit kan wel, maar die paar bomen in de Amelisweerd… Jonge bomen groeien sneller en nemen sneller CO2 op, maar oudere bomen hebben een dichtere massa en kunnen dus meer CO2 opslaan. Wanneer klimaatverandering een probleem zou zijn in de ogen van de gemeente, zou de wijk worden aangepast aan de bestaande structuur.

  25. Rietje

    Hou op met dat eindeloze kappen overal

  26. Koel Hoofd

    @Pernardo
    Noem jij dat vergroening?
    Een paar miezerige boompjes tussen het asfalt die minstens 30 jaar nodig hebben voordat ze een de omgeving enigszins opleuken en beetje verkoeling kunnen geven…mits je er direct onder staat? Prachtig voorbeeld daarvan is de Vleutenseweg, compleet heringericht in 2001 incl nieuwe bomen, maar die bomen geven nog steeds geen verkoeling waar het nodig is…
    Ik vind dat een zeer beschamende en diep trieste vertoning.
    Maar kennelijk heb je echt geen idee hoeveel stedelijk groen van het weinige wat we al hebben er de afgelopen jaren(intussen al 3 decennia) systematisch wordt vernietigd om beton de ruimte te geven zodat de intensieve plofmensenhouderij lekker rendeert. Immers, elke inwoner is een geldmelkkoetje voor de overheid waar elke boom/struik/graspol een onkostenpost is.
    Waarom denk je anders dat het onkruid tegenwoordig 2 meter hoog staat, voor de bloemetjes en bijtjes? Dat is nou het groenwassen van een ordinaire bezuiniging. Straks staat op de westelijke boulevard dat onkruid ook 2 meter hoog, voor de bijtjes die dan al zijn uitgestorven.

  27. Ted Danson

    @Koel Hoofd: wat een behoefte aan verkoeling ineens. Is je naam achterhaald?

    Je snapt volgens mij het idee van een stad gewoon niet. Minder groen dan een dorp of een bos, veel mensen en huizen en wegen dus inderdaad best wat beton. Koel Hoofd was today years old toen hij leerde dat het in een stad niet zo groen is als buiten een stad. En dat bomen niet zo hard groeien als hij zou willen…

    En dan dat aloude ‘kennelijk heb je geen idee’ zonder één statistiek te noemen, kansloos geroeptoeter.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).