Tweetakt: ‘Bomen op Neude betekent waarschijnlijk einde van ons festival’ | De Utrechtse Internet Courant Tweetakt: ‘Bomen op Neude betekent waarschijnlijk einde van ons festival’ | De Utrechtse Internet Courant

Tweetakt: ‘Bomen op Neude betekent waarschijnlijk einde van ons festival’

Tweetakt: ‘Bomen op Neude betekent waarschijnlijk einde van ons festival’
Foto: Charlotte van den Arend
Het Utrechtse festival Tweetakt zegt dat de locatie op de Neude niet meer zal kunnen worden gebruikt als er meer bomen worden geplant. Vanaf volgend jaar gaat de gemeente extra bomen aanplanten op het plein, maar dat zou volgens de organisatie vervelende gevolgen hebben.

Het Utrechtse festival Tweetakt zegt dat de locatie op de Neude niet meer zal kunnen worden gebruikt als er meer bomen worden geplant. Vanaf volgend jaar gaat de gemeente extra bomen aanplanten op het plein, maar dat zou volgens de organisatie vervelende gevolgen hebben.

De gemeenteraad besloot vorige maand unaniem om meer bomen te planten op het plein na een voorstel van de Partij voor de Dieren. De motie heeft echter vervelende gevolgen volgens de festivalorganisatie van Tweetakt.

“Als de huidige plannen van de gemeente om zestien nieuwe bomen op de Neude te planten doorgaan, past ons festivalcentrum er namelijk niet meer op een verantwoorde en veilige manier bij”, schrijft Tweetakt. “En dat zou waarschijnlijk het einde van Festival Tweetakt betekenen, want wat moeten we zonder een mooie centrale plek tussen de Stadsschouwburg, Theater Kikker, het Akademietheater en de andere culturele instellingen in de binnenstad?”

De organisatie van het festival heeft daarom, ook namens SPRING en het Nederlands Film Festival, deze week de gemeenteraad per brief dringend verzocht om de Neude vooral te behouden ‘als ons enige echte stadsplein en locatie voor festivals en andere evenementen’. “De huidige plannen voor de boombeplanting maken de Neude naar onze mening vrijwel onbruikbaar als evenementenlocatie”, is te lezen in de open brief. De volledige brief is hier te lezen.

69 Reacties

Reageren
 1. Harry

  Liever de bomen.
  Ga maar lekker buiten de stad tweetakten met je festival.

 2. katja

  Nou, prima toch ?

 3. Binnenstadsbewoners

  Liever meer bomen op de neude en stadhuisplein,,,ga maar herrie maken buiten de stad

 4. S.

  Ehm…dat centrum dan iets kleiner maken misschien? Beetje omgekeerde wereld dit: geen bomen willen vanwege een eenmalig evenement.

 5. Gerard Brugmans

  De schaamteloze arrogantie van deze evenement organisator laat goed zien hoe zij over het gebruik van de publieke ruimte denken. Als die bomen de tsunami aan festivals in de binnenstad een beetje kan inperken lijkt me dat dus een doorslaggevend argument om ze juist wel te gaan aanplanten!

 6. Rob H.

  Dan maar geen bomen. De Neude is geen bos immers. Dit stuk cultuur in de binnenstad mag niet verl9oren gaan.

 7. Herman

  Dan is het einde van twee-takt nabij, aan dit soort chantage nooit toegeven, daar hebben we slechte ervaringen mee in de jaren 60/70.

  Zo’n festival wil liever niet flexibel zijn, maar als je wilt overleven moet je je kunnen aanpassen aan gewijzigde omstandigheden.

  Maar wat een domme reactie, daarmee roept de organisatie een brevet van onvermogen over zichzelf af!

 8. Luuk Upuuk

  Fantasties, bomen ! Het Janskerkhof is toch een heerlijke oase met al dat groen? Zet maar vol met bomen. Ik herinner me nog de jaren 80 toen het vol stond met autoos….

  Kunnen ze voor al die kunstenmakers niet een plein creëeren bij het station ofzo, of in Amsterdam?

 9. e.giljam

  Wat zullen ze blij zijn in Leidse Rijn met een festival als 2-takt!
  Ruimte zonder bomen, Parkeerplaatsen (ook voor mensen “van buiten”)
  Dat zal het culturele leven daar (ook op lange termijn) zeker ten goede komen.

  Het culturele leven van-en in (het centrum) van de stad Utrecht zal -zeker op lange termijn- alleen maar ingrijpend positieve gevolgen ondervinden van de geplande aanplant.

  Eindelijk ook een binnenstad-plein voor binnenstad-bewoners.

 10. sander

  Een van de weinig pleinen waar je lekker in de zon op een terras kunt zitten…. kon zitten, straks zit je in de schaduw van bomen.

  Utrecht heeft zeer weinig pleinen waar iets te beleven valt, dit helpt niet.
  Met andere woorden een leuk sympathiek idee, maar er is niet genoeg nagedacht over de impact van de bomen op andere gebruikers van het plein.

 11. Wim

  Wat een onbeschaamdheid van die tweetakers. Gemeenteraad: laat er nog maar wat extra bomen planten!

 12. Johan

  @ Sander

  Slecht voor je huidcelletjes hoor, die zon. Enne, niets te beleven? Er is elk weekend wel ergens een festival in de binnenstad vanaf de lente. Teveel om op te noemen, teveel om fijn te zijn.

 13. Tinus

  Hoe brutaal en egoïstisch kan je zijn? Een eenmalig super klein festivalletje prevaleert haar eigen belang boven dat van het algemene ( niet commerciële ) belang: groen, bomen, zuurstof, aangezicht, genot, beeldbepalendheid etc etc.

  Ik zeg nog meer bomen!

 14. Yvonne

  Ik snap dat Tweetakt voor zichzelf opkomt. Maar één festivalletje moet natuurlijk geen reden te zijn om er geen bomen te plaatsen. Tweetakt kan ook prima naar andere pleinen in de stad gaan, of Leidsche Rijn.

 15. Linlin

  Wat een goed nieuws! En hoezo is dat het einde van TweeTakt? Dat houten ding op de Neude is toch niet meer dan een soort van horecagelegenheid?
  Arrogantie ten top van de organisatie. Laat ze lekker uitwijken naar het Jaarbeursplein. Niet alles hoeft in het centrum.

 16. Brigitte

  Mijn dubbele dank aan de PvdD!!
  En nu komt het er nog op aan dat de unaniem ingestemde raad haar poot stijf gaat houden.

 17. Jelle

  Hebben we volgend jaar niet een schitterende evenementenplein? Het Jaarbeursplein? Volgens mij geen boom te zien daar en vlak in t centrum.

 18. Tristan

  Inderdaad Jaarbeursplein. Dat is er voor aangelegd. Heerlijk

 19. D.

  Er stonden vroeger veel meer bomen dan nu. Als die er nog gestaan hadden, hadden ze nooit op Neude hun festival kunnen houden…

  Gewoon lekker ieder weekend terassen op het Neude tussen het groen en niet ieder weekend een of ander festival dat het plein ontsiert.

 20. wollie

  het festival kan ook geheel naar fort ruigenhoek verkassen, of naar het griftpark

 21. Marco Knol

  Mooi zo. Opgerot staat netjes. Ik erger me al jaren aan die festivalschuttingen die om de haverklap een mooi stadsplein aan het zicht onttrekken en waar je dan vervolgens ofwel toegang moet betalen ofwel idioot veel moet betalen voor een biertje. Ga maar lekker naar het Berlijn-plein, of nog beter, Berlijn zelf.

 22. Fred

  Lijkt me een prima idee om die bomen neer te zetten en geen houten schuttingen om het plein, krijgen terrasbezoekers weer wat uitzicht. 🙂

 23. Trudy

  Die reageerders hier zijn wel droeftoeters zeg! Het festival is al jaren in deze vorm op de neude en een genot voor mensen met kinderen!! Wat meer compassie zou op zijn plaats zijn natuurlijk maken ze bezwaar pffffff

 24. Lisan

  Blijkt maar weer dat mensen te snel reageren zonder er echt bij stil te staan wat een cultureel festival betekent voor een stad als Utrecht. En een festivalLETJE.. het duurt van maart tot juni.

  Mee eens dat er ook andere plekken zijn waar festivals kunnen staan in de stad. Er is vast wel een oplossing

 25. Floor Tuijn

  Mensen die hier zeggen dat het festival wel kan verhuizen (desnoods naar Leidsche Rijn) hebben het festivalhart op de Neude waarschijnlijk nooit bezocht. Dit festival is uniek in zijn soort, mede door het centrum op de Neude, iets wat nooit geëvenaard zal worden op Janskerkhof, Jaarbeursplein of Leidsche Rijn.

  @S., Tweetakt is geen eenmalig evenement. Daarnaast is deze brandbrief ook ondertekend door Nederlands Film Festival en Spring.
  @ Yvonne, het gaat dus niet om één “festivalletje”
  @ Linlin, dat “houten ding” is zoveel meer dan alleen horeca. Ga er eens langs voordat je een oordeel hebt!
  @Wollie, het mooie aan Tweetakt is juist dat ze zowel ín de stad als op het Fort aanwezig zijn.

 26. Peter

  Dan bouw je toch een leuke andere festivallokatie TUSSEN die bomen?
  10 dagen (of weet ik veel) festival en verder een kaal plein voor de rest van het jaar, of een veel aantrekkelijker plein met meer groen? Als die bomen een beetje strategisch geplaatst worden is er weinig aan de hand lijkt me.

  Tweetakt laat zich hier van haar minst creatieve kant zien zeg…

 27. Jolanda

  Heel gauw die Neude volzetten met bomen!
  Ga lekker op een industrieterrein je festival vieren.

 28. Bert

  Tweetakt, georganiseerd door Stichting Storm heeft voor de periode 2017-2020 zo’n E 780.415,- subsidie aangevraagd en nu willen ze ook nog de Neude claimen.

  Zegt genoeg over die stichting hoe ze denken over andermans spullen.

 29. Bernhard

  Dan gaan ze toch naar een andere stad. Geen hond die het mist.

 30. Arjan Verhoeven

  Ik heb de brief gelezen, maar dan nog begrijp niet hoe 16 bomen Tweetakt onverantwoord of onveilig zou maken. Bv, waarom zou je geen verzwaarde vloer meer kunnen leggen voor de bouwwerken? Er heeft jarenlang een superveilige poffertjestent op de Neude gestaan. Tweetakt is gewoon 5 poffertjestenten met een schutting eromheen. Dat het minder handig is, wellicht wat duurder, ook voor NFF en Spring geloof ik best, maar de meeste tijd van het jaar is het een kaal plein. Als het aan mij zou liggen zou er een prachtige fontein in het midden worden gebouwd, zoiets als je overal in Frankrijk ziet, en dat zou het nog lastiger maken.

  Sowieso neem ik van de hele brief geen woord serieus en dat komt door deze zin: “En want wat moeten we zonder een mooie centrale plek tussen de Stadsschouwburg, Theater Kikker, het Akademietheater”

  Als de nabijheid van Theater Kikker van levensbelang is voor je festival, en al helemaal als het dat niet is maar je dat wel zegt, dan zou ik de boel uit pure schaamte opheffen.

  Nog zoiets: “Alleen in de huidige opzet kan de delicate balans tussen subsidie en eigen inkomsten worden behouden. Verlies van de Neude als festivalhart leidt voor Tweetakt (en daarmee voor de gemeente Utrecht als belangrijkste subsidiegever) tot een zeer grote kostenpost.”

  Dit onverholen dreigement gericht aan de gemeente, ik zou het niet pikken overigens maar Tweetakt doet er niet moeilijk over, is eenvoudig op te lossen met het woord “Toedeledoki”.

  Er is vast iemand anders te vinden. Iemand die gewoon huur betaalt voor het plein zoals elke kermisexploitant die een zweefmolen exploiteert, en er voor de sier zang en dans en interactieve installaties aan toevoegt, maar eigenlijk gewoon vooral bier en rose verkoopt. “We moeten naar Tweetakt, ze hebben interactieve installaties!” – niemand, nooit.

  “Ja belasting is wel vervelend, maar daar krijg je wel singer-song writers voor terug!” – nog niemander, nog nooiter.

 31. W.

  Graag meer bomen en minder festival!

 32. Dirk

  Ik zie vooral onwil bij de organisatie om het concept van de festivallocatie op Neude aan te passen. Niet de creatieve energie daarin willen stoppen en daar niet in willen investeren is geen excuus voor het niet planten van nieuwe bomen.

 33. Willem

  doei tweetakt, wij willen meer takken.

 34. Stephan

  Prachtig dat een “creatieve” organisatie niet creatief genoeg is om een nieuwe opzet te bedenken waarbij de te planten bomen geïntegreerd worden in hun “decor”.

 35. Cico

  Zat weilanden rond Utrecht waar je een leuk festival kunt houden. Dat Berlijnplein zal er ook wel om springen. Tweetakt doet net alsof hun eigen (commerciele) belang een Utrechts belang is

 36. w

  ALLE pleinfestivals graag naar het sfeervolle jaarbeursplein ipv Neude, Janskerkhof, Lepelenburg, Domplein enz enz

 37. Yoshua

  Twee takt krijgt bijna 8 ton subsidie.
  Dan kunnen ze best wel naar LR gaan om daar dat geld te verbrassen.
  Kunnen ze van die 8 ton gratis bussen inzetten voor de Utrechter die naar dat festival wil komen in LR.
  Is Utrecht die anti bomen club kwijt en hebben ze in LR een feestje.

 38. Joris

  Geachte roeptoeters, een stad is geen natuurreservaat. Stelletje NIMBYS

 39. Maria

  Ik vind dit geklaag van die festivals van een onbeschaamdheid en brutaliteit zonder weerga.
  Graag MEER bomen in de binnenstad. Er zijn er al genoeg verdwenen langs de grachten en langs de singels.

 40. Bernd

  Graag BOMEN !!!

 41. isabelle

  Onverwachte, fantastische bijvangst!! Plant dat hele plein dan maar vol met bomen.

 42. Tim

  Beetje denken in oplossingen mag wel, beste organisatie van Tweetakt. Niet gelijk de moed opgeven!
  Zoals al eerder genoemd, kunnen jullie ook prima naar Jaarbeursplein of Berlijnplein, dat zijn nu prima plekken voor festivals. Beide goed bereikbaar en ruimte zat voor alles wat jullie maar willen.

 43. Bert

  100 meter verderop is het Stadhuisplein, ook een prima optie én dichtbij Theater Kikker. Daarnaast lukt het de Parade ook elk jaar om een prachtig festival neer te zetten tussen de bomen van het Moreelsepark. Wat een gebrek aan aanpassingsvermogen.

 44. Jan

  Ik denk dat de gemeente daarmee de horeca de nek wil omdraaien, want er is toch niets lekkerder dan een koud biertje in de zon op de Neude. Straks zitten we allemaal in de schaduw en er zijn zat andere plekken waar wat bomen geplaatst kunnen worden en dat doen ze niet.

 45. bee

  men is toch van plan om tweetakt (brommers/scooters) te weren uit de binnenstad .
  met het plaatsen van bomen is de eerste stap gezet en de eerste tweetakt al verbannen.
  gooi dat festival maar ergens op een industrieterrein daar komt het beter tot zijn recht.

 46. Willem

  Weg met de festivals en weg met bomen!!!

 47. Marc

  Waarom Tweetakt niet in het Julianapark? Daar heb je ook bomen, maar ook ruimte voor een festival.

 48. Herman

  Twee-takt zal inmiddels wel spoed beraad hebben….
  Deze oproep is niet echt lekker gevallen, of zal het een kunstzinnige oproep tot discussie zijn?

 49. Barend

  In het verleden was het Neude veel groener dan tegenwoordig. Door ziekte, herinrichting en wangedrag zijn in de loop der jaren helaas veel bomen verdwenen. Heel goed dat de Gemeenteraad het initiatief genomen heeft tot herplant over te gaan.
  Die festivals passen zich maar aan en anders zijn er genoeg alternatieve locaties.

 50. blm

  Tweetakt en De Parade gewoon samenvoegen. Moreelse Park, prima locatie voor 2 weken. Best veel subsidie overigens…. hoe is de verhouding eigen inkomsten/subsidie? Sowieso wel levensvatbaar of eigenlijk niet?

 51. Henk

  Die enkeling die hierboven niet erg positief reageert op de terugkomst van bomen, omdat dit zou zorgen voor schaduw op het terras… Knap dat het jullie om daar in de zon te zitten. Je moet altijd je best doen als je daar zit, om niet in de schaduw van die pislelijk Neudeflat te zitten. Dus schaduw van die paar extra bomen zal ook geen kwaad kunnen.

 52. daan

  Grappig.
  Als er bij Amelisweerd met dubieuze argumenten een stuk asfalt wordt aangelegd ten koste van cultuurhistorisch landgoed, miljoenen euro’s en een hoop luchtvervuiling voor de stad, staat een groot deel van de reaguurders hier te juichen, maar nu zijn er opeens niet genoeg bomen in de stad en moet een van de grootste jaarlijkese (niet eenmalig dus) evenementen van de stad het veld ruimen. Als je’die festivals’ liever kwijt dan rijk bent zou ik zeggen: ga lekker in Drenthe wonen: veel bomen, veel wegen waar je hard kan rijden en niks te doen!

 53. Jeroen

  Liever bomen op het Neude dan die herrie in de binnenstad. Wat een arrogantie.
  Ga lekker buiten de stad je geluidsoverlast produceren.

 54. Maria

  Toch wel bizar dat er hierboven nog steeds types opduiken die het nut van bomen in de stad ter discussie stellen.

 55. Willow

  Hello bomen. Bye Tweetakt.

  @Daan. Utrecht is tegen verbreding A27. De Rijk en wegenbouwers willen het. Misschien moet je naar Amsterdam verhuizen.

 56. Peet

  Neeeeen ook niet op stadhuisplein,,,,,daar willen wij geen herrie festivals meer,,,met megaboxen op woonkamers omwonenden
  Naar het jaarbeursplein metdat herrie gedoe

 57. Willem

  @barend: en nog veel vroeger was de Neude een moeras…

 58. bee

  winstgevend is dat “tweetakt” ook niet anders vraag je niet om subsidie.

 59. Hans

  Bomen!

 60. WHL

  @daan: wel het volledige verhaal vertellen he. Al die bomen worden elders gecompenseerd. En het is geen oerbos ofzo dat gekapt gaat worden.

 61. Rob H.

  Uit de reacties blijkt maar weer eens: Utrecht is een stad waar cultuur niet aan besteed is.

 62. waldorff

  @ Rob H-Utrecht is zeker wel een stad waar veel cultuur is, alleen de enorm arrogante opstelling van de festival organisatie zorgt ervoor dat mensen zo reageren…

 63. Meer bomen,,minder herrie

  Krijgt tweetakt voordie flauwekul 8 ton subsidie?
  En dan ook nog pleinen op eisen
  Alle openlucht festivals de stad uit
  Bomen bomen

 64. Inez

  @WHL; Het protest tegen verbreding van de A27 gaat niet alleen om de bomen, maar ook tegen extra herrie en luchtvervuiling voor de omwonenden. Van luchtvervuiling kun je longkanker krijgen.

 65. WHL

  @Inez : welke omwonenden? Van stilstaande auto’s in de file elke dag heb je meer last dan van doorrijdende op stil affalt. En met de uitstoot van de huidige auto valt het reuze mee. Daar ga je echt geen longkanker van krijgen. Of heb je voorbeelden (bronnen dus) die longkanker hebben gekregen van autoverkeer.

  @Rob H-Utrecht: Nee er is voldoende “cultuur” in Utrecht, maar bomen maken een stad nu eenmaal een stukje prettiger. Dat Fesitival gaat maar elders staan. Krokodillentranen

 66. waldorff

  @ WHL over de gevolgen van fijnstof:
  https://www.rivm.nl/fijn-stof/effecten
  https://www.rivm.nl/fijn-stof
  http://www.gezondheidenmilieu.be/nl/subthemas/fijn_stof-438.html
  https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/de-gevolgen-van-fijnstof-in-europa-428-000-doden-per-jaar

  Als er meer ‘schonere’ auto’s over hetzelfde traject gaan-dan heft dat natuurlijk het effect van het ‘schoner’ zijn natuurlijk op-tenzij het gaat er 100% electrieke auto’s-maar dan is de vervuiling elders…

  On topic: kom maar op met die bomen! Ook langs het stuk singel bij Tivoli-Vredenburg!

 67. wollie

  ik hou ook van bomen!

  ❤️ bomen ❤️

 68. Julia

  Ik zou graag een weiland met ezels hebben

 69. Bas

  Tweetakt kan zich aanpassen..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).