UIT-week voor nieuwe studenten in Utrecht gaat door, maar er zijn beperkingen UIT-week voor nieuwe studenten in Utrecht gaat door, maar er zijn beperkingen

UIT-week voor nieuwe studenten in Utrecht gaat door, maar er zijn beperkingen

UIT-week voor nieuwe studenten in Utrecht gaat door, maar er zijn beperkingen
Een parade tijdens de introductieweek in 2019. Foto: Robert Oosterbroek
De jaarlijkse Utrechtse Introductie Tijd voor nieuwe studenten in de stad kan dit jaar ondanks corona doorgaan, maar er zijn wel beperkingen. Van zondag 15 tot en met vrijdag 20 augustus trekken ongeveer 3.500 studenten door Utrecht om de stad te ontdekken en elkaar te leren kennen.

De jaarlijkse Utrechtse Introductie Tijd voor nieuwe studenten in de stad kan dit jaar ondanks corona doorgaan, maar er zijn wel beperkingen. Van zondag 15 tot en met vrijdag 20 augustus trekken ongeveer 3.500 studenten door Utrecht om de stad te ontdekken en elkaar te leren kennen.

De studenten kunnen in het Griftpark een bezoek brengen aan de informatiemarkt, waar ze informatie kunnen krijgen over wat Utrecht te bieden heeft op onder meer het gebied van cultuur, sport en verenigingen. Verder is er een stadstour die de studenten met hun mentorgroepje kunnen volgen en in de avonden zijn er muzikale en culturele activiteiten.

De gemeente heeft alle aanvragen voor evenementen en activiteiten samen met de GGD en politie besproken en beoordeeld. Net als vorig jaar is een deel van de activiteiten online, maar er kunnen dit jaar, in tegenstelling tot 2020, ook fysieke evenementen plaatsvinden.

Toegangsbewijs

Evenementen moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen om plaats te kunnen vinden. Zo moeten activiteiten die buiten zijn en geen vaste zitplaatsen hebben een coronatoegangsbewijs (in de vorm van een vaccinatiebewijs, herstelbewijs van maximaal zes maanden oud of testbewijs van minder dan 24 uur oud) vragen.

Op die evenementen mogen maximaal 750 bezoekers komen. Onder die voorwaarden kunnen bijvoorbeeld de informatiemarkt in het Griftpark en activiteiten van studenten- en studieverenigingen plaatsvinden.

De beperkingen betekenen ook dat er een aantal activiteiten niet kan doorgaan. Het gaat dan onder meer om de openluchtdisco op dinsdag en het muziekfestival op donderdag. Voor kleinschalige activiteiten, zoals de stadstour in kleine groepjes en de informatiestands met workshops, gelden naast de basisregels geen andere beperkingen.

Zelftest

De gemeente gaat de studenten en organisatoren er op wijzen dat het belangrijk is om dagelijks een zelftest te doen. “De bereidheid bij organisatie en verenigingen om zelftesten te promoten is groot en de verwachting is dat de aankomende studenten daaraan gehoor zullen geven”, aldus de gemeente. 

De Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, GGD en gemeente hebben gezorgd voor 40.000 zelftests die tijdens de UIT gebruikt kunnen worden. De GGD zorgt ook voor extra mogelijkheden voor studenten om zich te laten testen en er komen locaties waar studenten zich kunnen laten vaccineren.

11 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  De politie krijgt het óók weer druk met meldingen van overlast. In ieder geval houden we ze bij ons in de straat kort.

 2. UtrechtvoorUtrecht

  Goed zo, Esrin. Het gaat tenslotte om jou!

 3. Baliekluiver

  Eerst feestvieren aan de costa’s en dan meteen door naar de (illegale) UIT feesten. En zo stroomt de verse delta uit het hele land dus onze stad binnen. Maar dat vinden we allemaal weer goed want studenten zijn zielig en kunnen niet omgaan met teleurstellingen.

 4. Koel Hoofd

  @UtrechtvoorUtrecht
  Niet alleen voor hem, voor mij ook!
  Het lijkt net of de nieuwe lichting per jaar minder is opgevoed.
  En een vrouwenoverschot helpt ook niet want die meiden verheffen hun stem in hun onderlinge concurrentie om die paar echte jongetjes….

 5. Bernhard

  @Baliekluiver: Mooi toch? Hoop dat ze een mooie UIT-week beleven met z’n allen, zonder veel coronageneuzel.

 6. Esrin W.

  Niémand komt aan mijn slaap UtrechtnietvoorUtrecht, hoe hárd anderen en jij ook blijven brullen dat dat gewoon wél moet kunnen. We zijn bij ons in de straat best tevreden over de aanrijdtijden van de politie, meestal zijn ze er binnen het kwartier al.

 7. Lexus

  De ervaring van vorig jaar heeft geleerd dat de studenten zich niet of nauwelijks aan de coronaregels houden. Het is onvermijdelijk dat samen met de terugkerende vakantiegangers en het weer toestaan van onder meer tamelijk volle voetbalstadions het aantal besmettingen weer gaat toenemen. Of dit zal leiden tot toename van ziekenhuisopnames is nog niet duidelijk. Maar ik zou het onverdraaglijk vinden als dit weer gaat leiden tot grotere achterstanden in de reguliere gezondheidszorg. Je zult maar met pijn en ander omgemak op een hoognodige behandeling moeten wachten, omdat een flink aantal mensen zich onverantwoordelijk gedraagt.

 8. Martijn

  @UtrechtvoorUtrecht

  Je vergeet te zeggen dat Esrin er zelf voor heeft gekozen om in de stad te wonen en dat hij daarom niet moet zeuren. Misschien moeten we het eens omdraaien en zeggen dat de mensen die niet in staat zijn om een beetje rekening te houden met anderen maar in een hutje op de hei moeten gaan wonen. Kunnen ze daar alle herrie maken die ze willen, de hele nacht door. Want in een steeds drukkere stad met steeds meer mensen op een kleine oppervlakte komen we er niet onder uit om een beetje rekening te houden met elkaar. En dat betekent helaas dat je niet alles op elk moment maar kunt doen omdat jij daar toevallig zin in hebt als je daarmee anderen schaadt. Nachtrust is niet iets triviaals, vraag het de gezondheidswetenschappers aan de Universiteit Utrecht maar.

 9. Lexus

  Mijn vorige reactie betrof de gevaren voor nieuwe verspreiding van het coronavirus met alle gevolgen vandien. Maar ik wil me ook graag aansluiten bij degenen die de overlast in de stad willen beperken. In een andere draad op dit forum heb ik ervoor gepleit om overlastgevende activiteiten te laten plaatsvinden in de Rijnenburgpolder, waar overlast voor anderen nagenoeg onbestaanbaar is. De kosten voor het hiervoor te organiseren vervoeren betekenen weinig tot niets in verhouding tot wat jongeren gewoon zijn aan hun evenementen — toegangsprijzen, drank en drugs — uit te geven. Het zou een zegen zijn voor de inwoners die in rust willen leven.

 10. Esrin W.

  Mooie update zondagochtend 04.30: tot drie keer toe de politie gebeld voor wat overlastpanden in de buurt en eveneens tot drie keer toe is daar door de politie erg goed op gehandeld. De agenten zélf gaven aan alléén maar bezig te zijn met overlast meldingen en dit zal de komende week nog wel even zo blijven. Wat de mensen wíllen.

 11. Esrin W.

  Ook in de nacht van maandag op dinsdag zéér tevreden over de responstijd van de politie, dit keer maar één keer hoeven te bellen en de boodschap was duidelijk. #wedoenhetsámen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).