Uithoflijn gaat zaterdag rijden: iedereen mag gratis instappen Uithoflijn gaat zaterdag rijden: iedereen mag gratis instappen

Uithoflijn gaat zaterdag rijden: iedereen mag gratis instappen

Uithoflijn gaat zaterdag rijden: iedereen mag gratis instappen
Foto: Robert Oosterbroek
Na jaren van werkzaamheden en miljoenenoverschrijdingen kan zaterdag iedereen meerijden met de trams op de Uithoflijn. Passagiers kunnen bij alle haltes in- en uitstappen en het is gelijk een goede test voor het trambedrijf. Maandag is de eerste echte dag van tram 22.

Na jaren van werkzaamheden en miljoenenoverschrijdingen kan zaterdag iedereen meerijden met de trams op de Uithoflijn. Passagiers kunnen bij alle haltes in- en uitstappen en het is gelijk een goede test voor het trambedrijf. Maandag is de eerste echte dag van tram 22.

De gloednieuwe Spaanse trams rijden al enkele maanden over de rails van de Uithoflijn maar hebben nog maar weinig passagiers gezien. Op enkele dagen na waren de meeste proefritten zonder forenzen. Het proefrijden is nu klaar en het echte werk gaat beginnen.

Feestelijke ritten

Maandag 16 december gaan de trams met betalende passagiers rijden. Dan neemt tram 22 het stokje over van buslijn 12 die na 50 jaar stopt. De Uithoflijn wordt dan het belangrijkste vervoersmiddel tussen station Utrecht Centraal en Utrecht Science Park.

Om te vieren dat de tram maandag voor het eerst echt passagiers gaat vervoeren kan aanstaande zaterdag iedereen al gratis meerijden. Deze dag rijden de trams tussen 14.30 en 17.30 uur elke tien minuten per rijrichting.

Het worden feestelijke ritten want er rijden ook meerdere bandjes mee. Passagiers kunnen zaterdag bij elk van de negen haltes in- en uitstappen.

Reistijd

Vanaf maandag rijden de trams elke zes minuten per rijrichting. Er gaat niet in weekenden gereden worden. Een ritje van het centraal station naar Utrecht Science Park duurt 19 minuten. In de toekomst wil het trambedrijf 12 keer per uur per richting gaan rijden en de reistijd verkorten tot 17 minuten.

In 2011 werd al begonnen met voorbereidende werkzaamheden voor de Uithoflijn. Het ging toen vooral om de ondergrond. In 2016 is er echt begonnen met de aanleg van de traminfrastructuur.  Het project heeft flinke vertraging opgelopen en is een stuk duurder uitgevallen.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
  1. SR

    Even een snelle rekensom:
    Nu rijdt lijn 12 elke 2 minuten (in de spits), dus pak ‘m beet 30x per uur.
    Volgens het filmpje passen er in elke tram 2 keer zoveel passagiers dan in een bus.
    Lijn 22 gaat 16x per uur rijden (ook volgens het filmpje), ongeveer de helft zo vaak als lijn 12 nu.
    Dat is dus half keer zoveel trams met 2 keer de capaciteit.
    Conclusie: per saldo is het dus in elke tram net zo druk als in de bussen nu. Top!

  2. Willemradio

    In DRIE uur mag iedereen gratis mee, dat wordt dan meer proppen dan in lijn 12.

  3. Jasper

    Volgens moet dat de Utrecht Science Park-lijn zijn.

  4. bertha

    Er gaat niet in weekenden gereden worden. ???

  5. Willemradio

    @ Bertha Klopt en ook ‘s avonds na 21:20 niet meer. Als je dan naar de Uithof wilt mag je lijn 28 pakken, die door het centrum rijd.

  6. berend

    de bedoeling was max 17 minuten, wat is er met dat doel gebeurd en hoeveel kosten heeft het bespaard dit niet te halen?

  7. Hans

    Er valt van alles te bekritiseren – uiteraard, op de totstandkoming van deze tramlijn, op de gigantische kostenoverschrijding die het met zich meebracht, een raadslid die de verantwoordelijkheid ontdook etc. Terechte kritiek. Maar nu ie er eenmaal is; laten we op zijn minst 1 aspect er positief uitlichten: de luchtvervuilende bussen van lijn 22 die met een enorme frequentie reden, op bepaalde tijdstippen zowat zelfs halfleeg – zijn nu ‘uit de vaart’ genomen en dat zal voor veel omwonenden langs die route per saldo schonere lucht opleveren. Op weg naar volledig uitstootloos, elektrisch O.V. zou ik zeggen!
    En ja: in het weekend kunnen die paar studenten die dan nog naar het ‘park’ moeten (wat een rotnaam, ‘park’ voor een verzameling gebouwen) een keer de fiets pakken. Goed voor de conditie.

  8. Ramon

    In het weekend niet nee, maar dan rijd lijn 12 ook niet.

    In het weekend kan je met lijn 28 naar de Uithof. Net als nu

  9. Wim

    Ja Hans, dat is zo. En het is goed dat ons college stuurt op schonere lucht. Erg jammer is het dat dit beperkt blijft tot verkeersmaatregelen en zich niet uitstrekt tot maatregelen om die vieze houtstookkachels aan te pakken. Een uurtje houtstook opsnuiven van je buren staat gelijk aan de dieselwalm inademen van een vrachtwagen die een uur voor je neus staat te draaien. De echte winst voor schonere lucht is te bereiken door het aanpakken van die kacheltjes.

  10. Marcel 59

    @ SR: Dat er op lijn 12 maximaal 30 bussen per uur zouden rijden is een fabeltje. De tekst “iedere 2 tot 5 minuten een bus” uit het dienstregelingsboekje suggereert dat alleen maar. Hiervoor heeft zijn domweg te weinig dubbelgelede bussen. In het verleden had de GVU 27 dubbelgelede bussen; die zijn in 2014 vervangen door slechts 17 exemplaren bij U-OV, met de tram in het vooruitzicht.
    In de praktijk zijn rijden er nooit meer dan 20 bussen per uur op lijn 12. Dat klopt ook met een recent bericht, waarin wordt gesproken over capaciteit van 4000 passagiers per uur; in een volgepropte dubbelgelede bus passen ongeveer 200 personen.
    In een dubbel tramstel is officieel plaats voor 432 (2×216) personen. Bij 10 ritten per uur komt dat uit op 4320 personen. Die 8% meer is een zeer schamele winst. Dat het voorlopig proppen blijft, daar heb je zeker gelijk in.
    In de toekomst is het de bedoeling, dat er 16 ritten per uur gaan rijden. Als er dan ook nog verlengde trams komen kunnen er formeel 493 (216+277) personen per rit mee. Dan loopt de capaciteit op tot tegen de 8000 per uur.

  11. Walter

    Mag mijn fiets ook mee de tram in,voor het geval dat er weer een storing is?

  12. cas

    @ Wim, ga eerst maar eens bij die nieuwe gesubsidieerde biomassa centrales staan voordat je een zuur vingertje opsteekt.

  13. GVU

    Maar, het is niet zo dat de dubbelgelede van Hool’s uit 2014 nu verdwijnen. Die worden ingezet op die andere (lange) drukke buslijn in Utrecht, lijn 28 en die rijdt ook door het centrum.
    Dus of de uitstoot echt zoveel af zal nemen, hangt af van de dienstregeling die op die lijn wordt gereden.

  14. Hans

    Hallo Wim.
    Gelijk heb je, het zijn klotekacheltjes. Romantiek ten koste van de buren.
    Kan niet meer in een grote, dichtbevolkte stad. Het ‘vingertje’ van Wim waar Cas over schrijft is niet zuur maar raakt een zeer plekje. Dat snap ik. Houtvuur is ook leuk.
    Hoe meer maatregelen er genomen worden om de luchtkwaliteit te bevorderen, hoe beter. Dat is noodzakelijk tot en met. En ja, dan komen er ook meer regeltjes en dat is soms ook benauwend maar helaas, daar valt voorlopig, in dichtbevolkte conglomeraties niet aan te ontkomen.

  15. JdV

    @Hans: En uiteraard had dat doel niet bereikt kunnen worden door de aanschaf van elektrische bussen in plaats van diesels? Het moest een > 100 miljoen kostende tramlijn worden met globaal dezelfde capaciteit tegen het tienvoudige van de kosten?

  16. Scherpschutter

    @Hans 12:25

    Hans, er bestaat niet zoiets als uitstootloos elektrisch vervoer. Trap toch niet in die goedkope propaganda. Elektrisch vervoer verbruikt elektriciteit en het opwekken van elektriciteit gaat gepaard met uitstoot.

    Er vind geen noemenswaardige uitstootvermindering plaats, slechts uitstootverplaatsing. En dat is misschien goed nieuws voor de paar inwoners langs deze busroute, maar tegelijk ook enorm slecht nieuws voor anderen die ‘gezegend’ zijn met bijvoorbeeld een biomassacentrale in de achtertuin…Want met ieder fossiel voertuig dat verdwijnt, spuwt die centrale enorme bergen rotzooi de lucht in waar hele bossen verdwijnen.

    Elektrisch is de directe toekomst, alleen is en blijft de bron van elektriciteit nogal vervuilend, of dat nu om kernenergie (afval), kolencentrales of biomassacentrales gaat. Windmolens en zonnepanelen zijn flauwekul en niet serieus te nemen, omdat ons energienetwerk geen buffer en opslagcapaciteit (vervuilende giga accu’s) heeft.

    Ons energievraagstuk zal halverwege 2030-2040 pas worden oogelost. Kernfusie. Dat is de toekomst. Sterren scheppen…op aarde. Nul kernafval, nul uitstoot, nul vervuiling.

    Al het geld dat nu stukgegooid op achterhaalde holbewonertechnologie (basic thermodynamica van iets in de fik steken en de hitte gebruiken voor energieopwekking) is een totale verspilling van menselijke energie, want laten we niet vergeten dat het geld eerst door burgers verdiend moet worden alvorens een overheid het in een biomassacentrale kan verbranden voor niets om niets.

    De enige logische kortetermijnoplossing (komende 10 jaar) is gewoon lekker doorgaan zoals we deden! We’re fine! De lucht is in decennia niet zo schoon geweest als nu. Geduldig wachten we op dat ene revolutionaire ding dat de wereld werkelijk op z’n kop zal zetten en een nieuw tijdperk van ongelimiteerde spoedgoedkope energie zql lanceren is het devies. Kernfusie gaat de wereld veranderen op manieren die we nauwelijks voor mogelijk kunnen houden.

    Wat we nu aan het doen zijn is in essentie gewoon volslagen onzinnig in ieder opzicht…

  17. Hans

    @JdV
    Helemaal eens. Het doel – bij mijn weten – was ook nooit om zonder uitstoot een O.V.-lijn te exploiteren. Het is doodordinaire bijvangst. En electrische bussen; dat was een uitstekende milieutechnische oplossing geweest. En vele malen goedkoper. Maar ja, nu ligt dit prestigelijntje er nu eenmaal en laat ons blij & verheugd zijn over de schone lucht die dat nu oplevert. Nu nog alle bussen, taxibusjes etc. elektrisch en we schieten weer een eindje verder op.

  18. Johannes

    @ Wim

    Het is off-topic maar inderdaad wel een waarheid als een koe. Ons groene gemeentebestuur maakt zich sterk voor schone lucht. Maar de grootste vervuilers blijven helaas buiten spel. Ik las laatst zelfs een interview met een heer van een of andere stichting die streeft naar verbetering van de luchtkwaliteit. Deze heer bekende schoorvoetend dat hijzelf op hout stookt. Bizar. Weg met de auto, maar blijf van onze kacheltjes af lijkt welhaast het Groenlinkse credo.

  19. JM

    @ Wim

    Nuance: dat is slechts het geval voor de schoonste houtkachels die optimaal gestookt worden. De gemiddelde houtkachel behoort niet tot die categorie en wordt vaak niet optimaal gestookt. Volgens studies stoot de gemiddelde houtkachel net zoveel fijnstof uit als zes (!!) rijdende vrachtauto’s. Bron: Volkskrant, 23 november 2018.

  20. Ton

    Kan iemand mij vertellen waarom er ‘s avonds en in het weekeinde geen trams gaan rijden ? En is dat dan tijdelijk ? Er moet toch over nagedacht zijn. ( Het UMC is toch een 24-uurs bedrijf. )

  21. Ramon

    @ton

    De tram vervangt bus lijn 12, ook bus lijn 12 rijd niet in de avond en het weekend. Is al.jaren zo. Op die tijden gaat bus 28 naar de Uithof , net als een aantal streekbussen.

    De provincie is wel voornemens de treindienst uit te breiden naar jet weekend zodra er in het weekend meer reizigers die kant op moeten. Zeker de zaterdag zou er wel eens snel bij kunnen komen

  22. M.

    @Ton: ik kan dat ook niet vertellen. Het betekent ook dat bewoners van de binnenstad-zuid en het zuidelijk deel van Utrecht-Oost in de weekeinden grote omwegen moeten maken om bijvoorbeeld met het openbaar vervoer het Universitair Medisch Centrum, het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum te kunnen bereiken, vooral voor ouderen van groot belang. De gemakkelijkste oplossing was geweest om de nieuwe lijn 6 van Galgenwaard door te laten rijden naar de genoemde instellingen. Dat had overigens ook al met de nu afgeschafte buslijn 12 kunnen gebeuren. Maar ziekenbezoek heeft kennelijk geen enkele prioriteit bij onze vervoerders…

  23. Cohen

    Toch wel erg jammer dat de duurste tramlijn van Europa niet in het weekend rijdt. Je vraagt je toch af of er niet een tracé gekozen kon worden vest wel rendabel is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).