Uitkomsten drugsonderzoek rioolwater Utrecht zijn bekend Uitkomsten drugsonderzoek rioolwater Utrecht zijn bekend

Uitkomsten drugsonderzoek rioolwater Utrecht zijn bekend

Uitkomsten drugsonderzoek rioolwater Utrecht zijn bekend
Het riool is een ‘spiegel van de samenleving’, en zodoende kan er in het rioolwater ook goed gezien worden hoeveel drugs er ergens wordt gebruikt. De nieuwste resultaten zijn bekend, waarbij onder andere te zien is dat MDMA hoog blijft scoren in Utrecht en er een toename is te zien van cocaïne.

Het riool is een ‘spiegel van de samenleving’, en zodoende kan er in het rioolwater ook goed gezien worden hoeveel drugs er ergens wordt gebruikt. De nieuwste resultaten zijn bekend, waarbij onder andere te zien is dat MDMA hoog blijft scoren in Utrecht en er een toename is te zien van cocaïne.

Het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving controleert al jarenlang het rioolwater in tal van Europese steden om zo te zien hoe het zit met het drugsgebruik. In Nederland werken ze daarvoor onder meer samen met KWR. Voor het veertiende jaar op rij zijn de resultaten bekendgemaakt.

KWR schrijft daarover: “Het riool is een ‘spiegel van de samenleving’. In deze spiegel zien bestuurders hoe het drugsgebruik in hun stad zich ontwikkelt.” 88 steden in 24 landen doen mee aan het onderzoek.

Wat laten de resultaten zien? We kunnen er kort over zijn; Nederlandse steden scoren vaak hoog. Zo staat Utrecht op nummer 4 van de 88 steden qua MDMA in het riool, alleen in Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen werd meer aangetroffen. Qua cannabis staat Utrecht op de tiende plek en wat cocaïne betreft is Utrecht veertiende. Bij de meeste drugssoorten scoren Nederlandse steden hoog. Het aandeel cocaïne in het rioolwater is in Utrecht de afgelopen jaren ook flink toegenomen, die stijging is minder zichtbaar bij cannabis en MDMA.

Zelf in de cijfers duiken van de verschillende steden en drugssoorten? Dat kan hier.

7 Reacties

Reageren
 1. Toine Goossens

  Ook Utrecht in de toptien van drugsgebruik in Europese steden. Nu begrijp ik ook waarom Groen66 hier zo goed scoort. En dat zo’n besluit als het sluiten van tabakszaken in een roes genomen is.
  Nieuw verband in Utrecht. Hoe meer politieke walhalla besluiten, hoe hoger Utrecht eindigt op de drugstest lijsten.

 2. Rob H.

  @Redactie: Jammer dat dhr. Goosens ongefundeerd en valselijke beweringen mag doen en dat reacties daarop niet geplaatst worden.

 3. Koel Hoofd

  De Utrechtse droombubbel is hiermee wel verklaard.

 4. de Kreek

  Vandaar dat vooral links gerelateerde partijen de drugs handel wil legaliseren, zoals Femke Halsema laatst nog opperde, roken mag niet meer, maar drugs dat moet kunnen. Wel vreemd dat in steden waar de meerderheid op links partijen stemt, dat die boven aan de lijst staan.

 5. Massegast

  Een deel van de maatschappij moet naar de voedselbank en stoeit met de bestaanszekerheid, terwijl een ander deel de terrassen en restaurants vult en de cocaïne-koerier laat komen om even los te komen van dit verschrikkelijke land. Kortom niet alleen in het persoonlijke leven gaat de pendule heen en weer tussen ellende en verveling, maar ook in de maatschappij at large. Mijn reflectie op dit bericht, op deze grijze maartmiddag.

 6. binnenstadbewoner

  Leuk dat iedereen over elkaar heen klautert om te beweren dat drugsgebruik een uitsluitend door de linkse danwel rechtse medemensen veroorzaakt probleem is. Dat terwijl al zo vaak is aangetoond dat onder drugsgebruikers een vrij mooie doorsnede van de maatschappij te zien is. Van rijk tot arm, en hoog tot laag opgeleid, van links tot rechts, overal wordt drugs gebruikt hoor, mensen.

  En je kan je ook afvragen wat het daarin daadwerkelijke probleem is. Vallen er zoveel drugsslachtoffers dat de SEH overal vol ligt met drugsgebruikers? Nee. Blijkbaar wordt er inderdaad enorm veel gebruikt en valt de directe impact op de volksgezondheid dus best mee.
  De meeste problemen worden veroorzaakt door de criminaliteit rondom het drugsgebruik. De ‘war on drugs’ is een idiote bezigheid waar men zich hier in heeft laten luizen op basis van wanstaltige, racistische en opportune politieke strategieen van amerikaanse origine (look it up). Legaliseren en reguleren is de enige oplossing. Dan wordt het voor de gebruikers een stuk veiliger, en wordt het voor de ciminele elementen een stuk minder aantrekkelijk gemaakt. Dat is al bewezen in landen waar drugs gelegaliseerd zijn. En zelfs hier in NL met de aanpak voor methadonverstrekking zijn bijna alle heroinejunks van de straat verdwenen.

  Maarja politiek is dat natuurlijk moeilijk te verkopen aan Uncle Sam, de war on drugs blijft daar een handig middel voor onderdrukking en makkelijk om politieke punten mee te scoren. En zelfs voor NL, en onze EU bondgenoten, is dat wellicht nog een te verleidelijk zwart schaap om zomaar de deur uit te doen. Maar dat ze de ‘war on drugs’ voeren voor de volksgezondheid is een wassen neus.

 7. Léon

  Hear hear, binnenstadbewoner!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).