Uitslag is bekend na 1500 stemmers: Dit is de grootste fietsfrustratie in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Uitslag is bekend na 1500 stemmers: Dit is de grootste fietsfrustratie in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Uitslag is bekend na 1500 stemmers: Dit is de grootste fietsfrustratie in Utrecht

Uitslag is bekend na 1500 stemmers: Dit is de grootste fietsfrustratie in Utrecht
Ruim 1500 Utrechters hebben gestemd op hun grootste fietsfrustratie. Alle stemmen zijn geteld. Dat automobilisten er zich aan storen was al bekend, maar de frustratie is voor fietsers in Utrecht niet minder. Fietsfrustratie nummer één: de verkeerslichten, fietsers moeten er te lang voor wachten en ze zijn slecht afgesteld, ook zijn het er veel te veel.

Ruim 1500 Utrechters hebben gestemd op hun grootste fietsfrustratie. Alle stemmen zijn geteld. Dat automobilisten er zich aan storen was al bekend, maar de frustratie is voor fietsers in Utrecht niet minder. Fietsfrustratie nummer één: de verkeerslichten, fietsers moeten er te lang voor wachten en ze zijn slecht afgesteld, ook zijn het er veel te veel.

Een aantal weken geleden is het Utrechtse Springlab begonnen met The Happy Biking Project. Een project dat erop gericht is om het fietsen in Utrecht leuker te maken. Van de vier grote steden in Nederland, worden er in Utrecht de meeste meters met de fiets afgelegd en dat brengt vaak vele frustraties met zich mee.

Springlab heeft onderzoek gedaan naar de grootste fietsfrustraties en hier kwamen er vijf uit. Mensen konden vervolgens stemmen op hun grootste frustratie. Maar liefst 1500 mensen hebben hun stem uitgebracht en met 33% van de stemmen is het duidelijk dat de verkeerslichten in Utrecht voor de meeste frustraties zorgen. Hierbij kwam naar voren dat fietsers vinden dat er te veel verkeerslichten zijn, dat ze er te lang voor moeten wachten en dat de stoplichten slecht afgesteld zijn.

Uit de vele reacties die binnen kwamen, bleek dat fietsdrukte en bouwputten ook veel frustraties opleveren. Daarom heeft Springlab besloten om drie ontwerp uitdagingen samen te stellen die aangepakt gaan worden. De drie uitdagingen zijn; Hoe kunnen we de doorstroom bij stoplichten leuker maken voor fietsers? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat fietsdrukte meer plezier oplevert? Hoe kunnen we fietsomleidingen leuker maken?

Springlab gaat samen met de gemeente de frustraties proberen aan te pakken. De gemeente denkt en werkt actief mee aan het vinden van geschikte locaties en het uitproberen van oplossingen. Ze roepen echter ook Utrechters op om mee te denken. Ideeën kunnen hier gedeeld worden.

Op 26 januari is er ook een stadsgesprek, Utrecht fietst! Springlab is daar ook aanwezig om de Happy Biking ideeën te testen en verder uit te denken met de aanwezigen.

happybiking

25 Reacties

Reageren
 1. Ot

  Ook al moet je er vaak voor stoppen, de correcte naam voor “stoplicht” is verkeerslicht..

 2. Joep

  @Ot Interessante bijdrage aan de diskussie. Ambtenaar zeker ? Feit is dat stoplichten altijd langer op rood staan dan op groen.

 3. HJ

  Ik vind het op de fiets met dit weer veels te koud, misschien dat ze daar ook iets aan kunnen doen?

  Ik ben van mening dat iedereen niet zo moet zeiken

 4. Paul

  Ow dus ze gaan de symptomen bestrijden en het probleem laten we onberoerd? Ambtenaren ook he.

 5. ot

  @Joep: inderdaad ambtenaar! Dus..?!

 6. Utrechtse

  Dat andere fietsers voor 16% de grootste frustratie is en de 3e plek heeft behaald, wordt dan weer niets mee gedaan. Jammer, want het zou fijn zijn als iemand daar iets voor zou bedenken.

 7. Jan-Paul (Springlab)

  @Utrechtse, deze nemen we mee in de fietsdrukte. Dat heeft vaak met elkaar te maken. Daarom staat in de infographic ook het voorbeeld idee van The Social Light. Eigen ideeën om dit op te lossen kan je achterlaten op http://www.happybiking.nl.

 8. e.t.

  het meest ergelijke zijn fietsers zonder deuglijk licht. Kleine moeite, veel veiliger. Voor een ieder.

 9. chris

  Het verbaasd mij dat slechts 7% problemen heeft met de auto’s. Lijkt me interessant om te onderzoeken hoeveel procent van de automobilisten problemen hebben met de fietsers. Persoonlijk levert mij dit in de binnenstad 75% van de ergernissen. Fietsers die “stoplichten” negeren en dwars overal tussendeur en voor langs schieten.

 10. Maarten

  Andere fietsers zou met stip op 1 moeten staan.
  -Langzame fietsers die naast elkaar fietsen
  -Langzame fietsers die zich naar voren wurmen bij een verkeerslicht en u raadt het al vervolgens langzaam weg fietsen. (geldt ook voor links gaan staan) Deze twee redenen zorgen voor de meeste fietsdrukte.
  -Bellende/appende/ en whatever je nog meer kan op een smartphone fietsers. (Kun je echt niet even zonder, best triest eigenlijk. levensgevaarlijk ook) Ik begrijp automobilisten wel dat zij dit en geen lichtjes als grote ergernis kunnen hebben.
  -De niet achteromkijkende (bij inhalen, als je er net zelf aankomt) en niet handuitstekende fietsers (bij afslaan). Als je dat al niet kan, kun je beter binnen blijven. Sowieso; als je niet aan het verkeer kunt deelnemen, wat kun je verder dan wel 😛
  -verkeerslichten zijn dan weer geen probleem, mits een beetje correct afgesteld, die dingen zijn er niet voor niets.
  -Tot slot de meest persoonlijke ergernis is niet juist gestalde fietsen bij het station. Het moet altijd zo dichtbij mogelijk… (luiheid?) , terwijl er echt wel genoeg plek is op de daarvoor bestemde plaats)

 11. Ronald

  Er is een tijdje terug een project geweest, waarbij de stoplichten werden voorzien van een randje met LEDjes, die aftelden tot het groen werd. Een prima manier om geduld te kweken, maar ik zie ze meestal niet werken.
  Als ze die nou eens wat meer zouden toepassen. En dan niet alleen installeren en weer vergeten na de feestelijke opening, maar ook onderhouden.

 12. Jos Bours

  Ik begrijp het fiets-gedoe in verband met de verbouwingswoede rond het station. We zijn soepel. Maar wat er aan ellende tussen het NH Hotel en de Sijpesteintunnel is gecreëerd aan hobbels, kuilen, onduidelijkheid welke richting je moet volgen en opstaande stoepranden (dat wordt lachen als het gaat vriezen) tart elke beschrijving. Komop, dat kan toch anders!

 13. Langeveld!

  ikmrij ook met de auto door de stad en zie fietsers zonder licht pas op het laatste moment.

 14. Jacquelien

  Raar dat niemand het over die vermaledijde scooters en brommers heeft welks ellendige dampen ik al fietsend steeds moet inademen. Wanneer komen nou de scooters met uitlaat aan de voorkant op de markt? Kunnen ze zelf de ergste walmen afvangen voor degenen achter hen.

 15. rutger

  ik denk dat frustratie 3 (andere fietsers) voor een heel groot deel is op te lossen door mobiele telefonie ook voor fietsers te verbieden. Zij zwalken vaak heel erg naar links en rechts en vergeten de hele wereld om zich heen.

 16. Johan Heine

  Als de fietsers nu eens beginnen om hun eigen gedrag onder de loep te nemen en te verbeteren in plaats van met de vinger naar anderen te wijzen!:-)

 17. Max

  Het zijn inderdaad de verkeerslichten die bij een rode golf ervoor zorgen dat ik ruim 10 MINUTEN langer erover doe om in de stad te komen. Een gezellig idee om het wachten aangenamer te maken doet het niet voor mij. Laat de gemeente een oplossing vinden, ik betaal toch niet voor niets belasting? Wordt dit project hiervan bekostigd overigens? En het is werkelijk belachelijk hoe inderdaad de situatie is bij de Sijpesteintunnel en het NH hotel bij het station. Dit gaat trouwens helemaal tot aan Vredenburg door. Een route waar 25% van Utrecht langs moet iedere dag. Onbegrijpelijk!

 18. Rinus Gerlofsma

  De nr 3, andere fietsers, is mijn grootste ergernis en dan vooral het niet aangeven van richting. Voor Happy Biking (Vrolijke Fietser in plat NL) een slogan: Doe niet zo flauw, steek uit die klauw.

 19. Aniwe

  Het gedrag van fietsers zowel in het verkeer als bij het parkeren is bijzonder slecht… Ga eens op een zaterdag door de stad lopen: overal Kris kras neergezette fietsen terwijl een GRATIS fietsenstalling nog geen 5 meter verder is! Als voetganger wordt je gedwongen van de stoep af te gaan waar je vervolgens door telefonerende fietsers van je sokken wordt gereden. Ik ben voor het opnieuw invoeren van het fietsplaatje: een jaarlijkse belasting voor fietsers die hiermee herkenbaar zijn bij onwelvoeglijk gedrag en parkeren. de opbrengst kan gebruikt gaan worden om bijvoorbeeld alle goede voorstellen mogelijk te maken en nog meer gratis fietsenstallingen mogelijk te maken……

 20. Arnoud

  Ruim de helft van alle fietsers in de binnenstad rijdt in donker zonder licht. Als het ook nog eens regent zijn deze fietsers voor automobilisten heel slecht te zien.
  Hun onverschilligheid, mèt die van de gemeente/politie, kan niet anders dan tot ongelukken leiden. En wie heeft het dan gedaan?
  🙁

 21. Koen

  Zoals altijd op DUIC wanneer het woord ‘fietser’ valt, buitelen alle reageerders over elkaar heen om hun afkeer van al die verdraaide fietsers duidelijk te maken. Algemene teneur; “Alle fietsers zijn rotzakken! Allemaal! Met hun stomme fietsen! Boe!!!1!”
  Zelfs in dit topic, waar bericht wordt over ergernissen onder fietsers, verzandt het al gauw in ergernissen over fietsers. En daar erger ik me dan weer aan.
  Als ik zijn er dagelijks nog 90.000 (!)(http://www.utrecht.nl/?id=13974) andere mensen die door de binnenstad van Utrecht fietsen. Ne-gen-tig-dui-zend! Laat dat getal eens op jullie inwerken, geërgerde reageerders, voordat jullie nog eens iedereen op een hoop gooien. En bedenk daarna ook eens hoe Utrecht eruit zou zien zonder die 90.000 fietsers.

 22. Richard

  Halloooooo reageerders, wat zitten jullie nou allemaal te zeuren?

  We gaan er met zijn allen toch juist iets moois van maken? Daar is dit project toch ook voor? Schouders er onder en oplossen die frustraties? Da’s toch hartstikke mooi & leuk?

  Ik zeg: Happy Bikers unite!

 23. Jan-Paul (Springlab)

  Dank iedereen voor de reacties! Ook goed om jullie andere frustraties te lezen. Waar we met het Happy Biking Project vooral naar toe willen is oplossingen realiseren voor deze frustraties. Wij pakken er nu 3 aan. Maar dat wil niet zeggen dat de rest onderbelicht blijft. Ik zou daarom graag willen oproepen om in de comments juist ook met ideeën en oplossingen te komen. En laat daarbij vooral je creativiteit de vrije loop, want dat kan de stad zeker gebruiken. Thanks allemaal en een goed weekend! Geniet van dit heerlijke fietsweer..

 24. Anne

  De foto bij dit atikel is nou eens écht een illustratie: happy biking tegen het verkeer in!

 25. EL

  ideeën:
  1. nieuwe verkeersregel introduceren, rechtsafslaande fietsers mogen door rood rijden
  2. radio bij verkeerslichten, het nieuws of een lekker nummer, geen muzak, 3FM
  3. Sponsor zoeken voor gratis fietslampjes en of batterijen
  4. Gratis je fiets laten maken terwijl je wacht op rood
  5. Tijdelijke fiets graffiti, door te fietsen door een plas verf, bij de bouwputten, laat je een spoor achter, maakt een mooi Utrechts patroon; of een fietsband met profiel met teksten ontwikkelen
  6. De dichters van de straatnieuws live laten dichten maken
  7. Etc,etc,etc wie haakt aan?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).