Uitslag verkiezingen waterschappen: kijk hier wie de grootste is in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Uitslag verkiezingen waterschappen: kijk hier wie de grootste is in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Uitslag verkiezingen waterschappen: kijk hier wie de grootste is in Utrecht

Uitslag verkiezingen waterschappen: kijk hier wie de grootste is in Utrecht
De uitslag van de Waterschapverkiezingen van De Stichtse Rijnlanden is bekend: Water Natuurlijk is wederom de grootste partij in de gemeente Utrecht, gevolgd door Partij voor de Dieren en Partij van de Arbeid.  

De uitslag van de Waterschapverkiezingen van De Stichtse Rijnlanden is bekend: Water Natuurlijk is wederom de grootste partij in de gemeente Utrecht, gevolgd door Partij voor de Dieren en Partij van de Arbeid.  

Water Natuurlijk blijft de grootste partij in het algemeen bestuur van De Stichtse Rijnlanden. De partij behaalde in de gemeente Utrecht 38.550 stemmen. Partij voor de Dieren heeft 27.970 stemmen behaald en Partij van de Arbeid 22.644 stemmen.

De VVD heeft dit jaar minder stemmen (13.454) behaald ten opzichte van de verkiezingen in 2019, toen ze 17.979 stemmen behaalden. Ook de ChristenUnie, Waterschap@inwonersbelangen en 50PLUS hebben ten opzichte van de vorige waterschapsverkiezingen verlies geleden.

De partijen die vorige verkiezingen niet meededen, Ondernemend Water, De Groenen, Belang van Nederland, SGP en BBB, behaalden dit jaar allemaal stemmen.

Bekijk hieronder de uitslag van de Waterschapsverkiezing voor De Stichtse Rijnlanden van de gemeente Utrecht.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Een gedeelte van Utrecht stemde voor het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, het kleinste waterschap van de stad. Ook daar werd de partij Water Natuurlijk de grootste met wederom 29 stemmen, net zoals bij de verkiezingen in 2019. Gevolgd door nieuwkomer BBB met 27 stemmen. De VVD verloor 13 stemmen en komt daarmee nu op 14 stemmen in totaal. De Partij voor de Dieren heeft ook verlies geleden, ze gaan van 25 naar 15 stemmen. AWP en BVNL deden dit jaar voor het eerst mee aan de waterschapsverkiezingen en hebben allebei 6 stemmen behaald.

Bekijk hieronder de uitslag van de Waterschapsverkiezing voor Amstel, Gooi en Vecht van de gemeente Utrecht.

De Republikeinse Politieke Partij behaalde net zoals bij de vorige verkiezingen geen stemmen. Socialistische Waterschapsvereniging, Forum Duurzaam Effectief Waterschap en QEER deden dit jaar niet mee aan de waterschapsverkiezingen voor Amstel, Gooi en Vecht.

Hogere opkomstpercentages waterschappen

Utrecht telt 295.709 kiesgerechtigden voor het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en 231 voor Amstel, Gooi en Vechtstreek. De opkomstpercentages waren bij De Stichtse Rijnlanden 54,5% en bij Amstel, Gooi en Vechtstreek 59,7%. In 2019 was dat respectievelijk 53,7% en 55,0%.

9 Reacties

Reageren
 1. Wil

  Wauw! Weer een overweldigende linkse overwinning!

 2. Scherpschutter

  Hahaha, zelfs bij de Waterschapsverkiezingen een monsterwinst voor BBB…. Arme drommels die erop gestemd hebben, want die BBB staat uiteraard ook gewoon voor Build Back Better. Kartelpartij nummer zoveel. Het gaat een gigantische teleurstelling worden voor vele stemmers.

 3. S

  @ss: staafdiagrammen interpreteren is ook een vak…

 4. 'n utrechter

  Wat hebben de politieke partijen als d66,, PvdA,en andere in het bestuur van het waterschap te zoeken?
  Hier heb je waterdeskundigen nodig geen politieke draaideuren.

 5. Claire Obscur

  Prachtig Wil. Ook voor de Nimby’s aan de Weerdsingel met al die petities en spandoeken.
  Nu niet meer klagen over de Stoomwals van Lot over de singel dan.
  Jullie eigen door jullie gekozen All Stars nemen deze besluiten.
  Een fijn jaar verder.

 6. Wil

  @clair: lekker on topic reactie!
  Verhuis anders lekker naar bbb-land.

 7. Echte Utrechter

  @n utrechter: helemaal mee eens! Laten we dan doorpakken en ook de verkiezingen voor de tweede en eerste kamer opheffen. Technocraten kunnen ook prima een land besturen!

 8. Hans

  Ha die Scherpschutter.
  Ook hier gaat op: zij die onrealistische verwachtingen koesteren zullen doorgaans als teleurgestelde mensen door het leven gaan. Zij die er een wat reëler verwachtingspatroon op nahouden hebben daar minder last van.
  Persoonlijk vind ik – als linkse kiezer – de ‘monsterwinst’ van de BBB heel positief. Het schudt de Haagse boel goed op en er zal verandering op volgen i.z. het stikstofbeleid. Wat de BBB o.m. beoogt is dat er veel meer sprake moet zijn van ‘gelijke monniken gelijke kappen’. D.w.z. industrie, verkeer en luchtvaart moeten ook inleveren. Geen verbreding van de A27. Geen Lelystad Airport, forse krimp van het aantal vliegbewegingen rond Schiphol en vervuilende industrie moet flink ingeperkt worden. Boeren die willen stoppen royaal uitkopen. Anderen moeten hulp krijgen in het veranderen van hun bedrijfsvoering richting biologisch boeren. Da’s een deel van het realisme. En dat zijn verbluffend realistische en prima programmapunten van de BBB. En ander deel is de juridische kant waar Nederland binnen de Europese wet- en regelgeving tegenaan loopt. Daar kan de BBB niet omheen en als bepaalde stemmers dat wel verwacht hadden zullen zij inderdaad teleurgesteld raken. Niet de BBB stelt hen teleur overigens, het zijn hun eigen verwachtingspatronen die dat gevoel opleveren.
  Voor het overige ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie. En dat zal ook gebeuren, vroeg of laat.

 9. Katja

  @Claire, wat heeft dat er mee te maken ? Zijn geen gemeenteraadsverkiezingen hoor.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).