Uitwerkingsgroep die plannen voor windmolens in Rijnenburg Reijerscop maakte opgeheven | De Utrechtse Internet Courant Uitwerkingsgroep die plannen voor windmolens in Rijnenburg Reijerscop maakte opgeheven | De Utrechtse Internet Courant

Uitwerkingsgroep die plannen voor windmolens in Rijnenburg Reijerscop maakte opgeheven

Uitwerkingsgroep die plannen voor windmolens in Rijnenburg Reijerscop maakte opgeheven
Beeld: Wikipedia CC / Rodeleeuw
De uitwerkingsgroep die werd betrokken bij de plannen van de gemeente Utrecht voor een groot windmolenpark in Rijnenburg en Reijerscop is opgeheven. Nadat een deel van de leden uit de werkgroep stapte, ziet de gemeente er geen heil in om met een kleinere groep door te gaan.

De uitwerkingsgroep die werd betrokken bij de plannen van de gemeente Utrecht voor een groot windmolenpark in Rijnenburg en Reijerscop is opgeheven. Nadat een deel van de leden uit de werkgroep stapte, ziet de gemeente er geen heil in om met een kleinere groep door te gaan.

In de polder, Rijnenburg en Reijerscop, aan de rand van de gemeente Utrecht moet een duurzaam energiepark komen met windmolens en zonnepanelen. Bewoners uit Nieuwegein, IJsselstein en Utrecht werden gevraagd om mee te denken over de invulling van het gebied.

De uitwerkingsgroep is nu echter opgeheven. Wethouder Lot van Hooijdonk stelt in een raadsbrief dat het aanvullen van de groep het probleem niet gaat oplossen. Nieuwe leden zouden teveel kennis missen. “Bovendien willen enkele huidige leden simpelweg geen verantwoordelijkheid nemen voor de gemaakte plannen”, stelt Van Hooijdonk.

Ergernis

In tegenstelling tot de professionals en initiatiefnemers zou de uitwerkingsgroep te weinig bij elkaar zijn gekomen, waardoor de groep moeizaam functioneerde en kennis miste. Ook voelden ze dat ze te weinig invloed hadden op proces en dat zij inhoudelijk onvoldoende werden geïnformeerd. Hierdoor waren ze te laat, of niet, op de hoogte. Dit zorgde volgens de wethouder voor ergernis, omdat de werkgroep bij gewijzigde plannen vaak verrast werd.

Verder kregen ze het gevoel dat er soms niets met de suggesties van de groep werd gedaan. “Gaandeweg kon zo het gevoel ontstaan, dat de uitwerkingsgroep zich gebruikt voelde als legitimatie voor een vooropgezette koers”, schrijft de wethouder.

Eigen belang

De wethouder stelt dat de uitwerkingsgroep uit het gebied komt en hierdoor vooral het eigenbelang dient. Zo wilde de groep uitgaan van een geluidsoverlast van windmolens die maximaal draaien, terwijl de gemeente uit wil gaan de wettelijke overlast die gaat over een gemiddelde draaisnelheid van de windmolens.

De werkgroep zou ‘een groeiend ongemak voelen om mee te werken aan iets wat een aantal mensen fundamenteel niet willen, namelijk windenergie’. De gemeente benadrukt dat zij dit spanningsveld vaak meemaken; het algemeen belang – in dit geval windenergie – schuurt met belangen en opvattingen van buurtbewoners.

Nieuwe rol gemeente

“De gemeente stond te veel op afstand om goed regie te kunnen voeren en heeft te weinig meegekregen van wat er speelt in de uitwerkingsgroep om op tijd de ernst van signalen te onderkennen”, schrijft Van Hooijdonk. De gemeente wil nu – terwijl de wens van de raad was om als gemeente elke suggestie van sturing in het proces te vermijden – nu toch een leidende rol gaan nemen in het proces.

7 Reacties

Reageren
  1. Herman

    Die molens moeten er komen, door nu al veel chaos te creëren wordt die kans groter en groter.
    Nu snapt al bijna niemand meer wat er speelt en dit soort vage verhalen maken dat er niet beter op.

    Als die dingen er straks staan en het rendement tegenvalt en het uitzicht verpest is gaan we ons afvragen hoe het zover is gekomen en wordt de conclusie getrokken dat die molens niet nodig zijn.

    Waarom die molens er toch komen??? Omdat de Eneco eraan verdiend en de wethouder ermee scoort.

    Gooi al die platte daken van loodsen, scholen en kantoren toch vol met zonnepanelen! Rendement is hoger, er is ruimte zat en de schaarse open ruimte blijft leeg.

  2. Fred

    De wethouder schreef “Gaandeweg kon zo het gevoel ontstaan, dat de uitwerkingsgroep zich gebruikt voelde als legitimatie voor een vooropgezette koers”. Volgens mij is dat gevoel helemaal raak, de uitwerkingsgroep mocht zich voor het karretje van de wethouder laten spannen en braaf ja en amen knikken.

  3. Fred

    Dat gebied is hard nodig voor de grote vraag naar extra woningen, en daarvoor was het eigenlijk ook bestemd.
    Nu is het plan dan een duurzaam energiepark tot 2030, en daarna zouden er dan woningen komen, maar dat gaat dan natuurlijk nooit gebeuren als al die windmolens er staan.
    Het is veel beter om een combinatie te maken van woningen met zonnepanelen op de daken, en die windmolens achterwege te laten (zet die op zee, daar is ook veel meer wind).
    het meest krankzinnige is nog, in Utrecht geldt die sentimentele hoogtelimiet van niet hoger bouwen dan de dom (OK, in LR centrum mag het dan eventueel 140 meter, maar hoger niet helaas).
    Wat ik begreep zijn die idiote windmolens meer dan 200 meter hoog.
    Kunnen we die gemeenteraad van Utrecht (met name GL) wel serieus nemen ?

  4. cas

    @ Fred, heel makkelijk, nee.

  5. Theo

    Je denkt als je dit gaat lezen: Ha. dat windmolenplan is van de baan.
    Maar nee hoor, alleen de suggestie van inspraak is van de baan.

  6. Theo

    Utrecht behoort in Nederland tot de gebieden met de minste wind; daarom wordt er de meeste subsidie per kWu voor gegeven.
    Niet zo gek dat Eneco daar brood in ziet.
    En de wethouder zit daar niet mee; die subsidie komt uit de elektriciteitstarieven.

  7. Harry

    LES 1: Molens plaats je waar het het meeste waait. Op zee dus
    LES 2: Plaats een Thorium centrale in Rijnenburg. Voorkomt stroomuitval.
    LES 3: Stoppen met subsidies. De markt kan het makkelijk zelf af.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).