Utrechtse Ulu-moskee doet aangifte tegen lijsttrekker PVV | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse Ulu-moskee doet aangifte tegen lijsttrekker PVV | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse Ulu-moskee doet aangifte tegen lijsttrekker PVV

Utrechtse Ulu-moskee doet aangifte tegen lijsttrekker PVV
Het Westplein met de Ulu-moskee. Archiefbeeld / DUIC
Voorzitter van de Utrechtse Ulu-moskee Yacel Aydemir heeft aangifte gedaan tegen de lijsttrekker van PVV Utrecht Henk van Deún. Aydemir doet aangifte van aanzetten tot haat, discriminatie en/of geweld.

Voorzitter van de Utrechtse Ulu-moskee Yacel Aydemir heeft aangifte gedaan tegen de lijsttrekker van PVV Utrecht Henk van Deún. Aydemir doet aangifte van aanzetten tot haat, discriminatie en/of geweld.

Begin januari zei Van Deún in een uitzending van BingoFM dat hij de Ulu-moskee in Lombok bij wijze van spreken liever ziet afbranden. Hij zei verder: “Wij zijn echt tegen moskeeën in dit land. Wij erkennen de islam niet als een godsdienst. Het is een ideologie, net als nazisme.”

Ondanks herhaaldelijk aandringen van de radiopresentator wilde Van Deún zijn woorden niet terugnemen. Hij deed dit later wel en beloofde ook persoonlijk excuses te maken aan de moskee, dit is volgens de moskee-voorzitter niet gebeurd.

Angst

In een interview met de Volkskrant vertelt Aydemir waarom hij aangifte doet: “Deze uitspraken hebben een enorme impact, mensen zijn bang. Zij vroegen mij of ze beveiligd waren tijdens het bidden, of de deur van de moskee dan op slot gaat.” Hij zei ook dat sommige ouders hun kinderen niet meer naar de moskee durven te sturen. Aydemir stelt dat de uitspraken van Van Deún te ver gingen ‘zeker in een tijd dat er geweld en bedreigingen plaatsvinden van moslims en moskeeën’.

Van Deún deed zijn uitspraak in het radioprogramma BingoFM. Bij het radioprogramma waren drie nieuwe lijsttrekkers van partijen aanwezig die voor eerst meedoen aan de verkiezingen in Utrecht. Van Deún reageerde op een uitspraak van Mahmut Sungur, lijsttrekker van Denk Utrecht. Sungur zei te hopen dat de Ulu-moskee een gebouw kon worden waar Utrechters trots op konden zijn – zoals de Domtoren.

Er was direct felle kritiek vanuit andere politici op de opmerking van Van Deún. Hij bood een dag later zijn excuses aan via Twitter. Jongerenpartijen van de Utrechtse politiek demonstreerden later voor de moskee.

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. VoordorpPaul

    Voor elke scheet meteen aangifte doen, en dan vooral de kwestie aan alle kanten extra opblazen, dan zouden wij ook elke dag aangifte kunnen doen van moslimjongeren….schiet toch op !. Trouwens Henk van Deun had gezegd…bij wijze van spreken….dus wel even beter lezen en nadenken voordat je weer een politiebureau bezoekt. Maar ja helaas voelt de betreffende groep zich al jaren ” slachtoffer” in Nederland, dan zal de kloof altijd groot blijven. En dan nog wat…vrij domme opmerking om te zeggen dat je hoopt dat de Utrechters net zo trots worden op de moskee als op de Domtoren, zeker van het ganzenbord afgevallen?

  2. Yoshua

    Kansloze aangifte.
    Het zijn niet mijn woorden en zal ze ook nooit gebruiken.
    Maar dit soort uitspraken moet gewoon kunnen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).