De Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht zijn samen met dierenwelzijnsorganisaties kleine ex-proefdieren, zoals muizen en ratten, aan het herplaatsen. De pilot is begonnen in oktober 2019 en inmiddels zijn 156 muizen en 8 ratten herplaatst.
De meeste van de herplaatste dieren zijn gefokt als proefdier, maar zijn vervolgens niet ingezet. Kleine knaagdieren die wel voor dierproeven worden ingezet, worden meestal gedood om na de proef de uitwerking van de proef op hun organen te kunnen bestuderen.
Bij grotere ex-proefdieren zoals honden en katten wordt vaak veel moeite gedaan om ze te herplaatsen. De Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht wilde dat dat voor kleine proefdieren ook zou gebeuren en zette met een aantal organisaties de pilot op.
Geen impulsaankopen
Voor de pilot wordt samengewerkt met opvangcentrum Het Knagertje in Den Haag, de Dierenbescherming, Animal Rights, Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren. Dankzij die instellingen is het gelukt om mensen te vinden die een ex-proefdier willen adopteren, zegt Wim de Leeuw, hoofd van de Instantie voor Dierenwelzijn.
Mensen die een ex-proefdier willen adopteren, krijgen daarover eerst een gesprek om te voorkomen dat impulsaankopen worden gedaan. Ook wordt gezorgd dat groepjes dieren die al veel bij elkaar waren ook bij elkaar blijven.
2 Reacties
ReagerenWat een goede actie. Ik hoop, dat deze onschuldige ex-gedetineerden nu een fijn thuis krijgen. En ik hoop op een toekomst, waar het gebruik van proefdieren, en daar bedoel ik deze lab-dieren mee, maar ook die dieren, die na erbarmelijke omstandigheden in de bio-industrie door vlees-eters geproefd worden, niet meer nodig is.
Goede actie.
Jullie willen niet weten hoeveel labdieren er door de versnipperaar gaan zodat de mensheid vele stappen later in de keten ergens een goed gevoel kan hebben.
Want er wordt een achterlijke hoeveelheid aan stompzinnig en nutteloos onderzoek uitgevoerd op dieren omdat die niet kunnen tegensputteren of een advocaat kunnen inhuren.