Het UMC Utrecht heeft samen met RR Mechatronic’s een methode ontwikkeld waarmee patiënten met de zogenoemde sikkelziekte beter behandeld kunnen worden. De ziekte zorgt ervoor dat de rode bloedcellen van de patiënt niet rond zijn maar de vorm van een sikkel hebben.
Om de sikkelzieke op te sporen wordt gebruik gemaakt van een zuurstofscan. Hiermee kan per patiënt bepaald worden wanneer de rode bloedcellen gaan sikkelen. “Die kennis helpt om op termijn voor iedere patiënt de ernst en complicaties van de ziekte beter te voorspellen, een behandeling op maat op te stellen en deze goed te volgen”, zegt Minke Rab van het UMC.
De sikkelziekte is een erfelijke aandoening en een van de gevolgen is dat zuurstof minder makkelijk door het lichaam wordt vervoerd en dat patiënten altijd last hebben van bloedarmoede. Hierdoor kan de ziekte moeheid, koorts, hevige pijn, slecht zicht, botafwijking en een beroerte veroorzaken.
Klontering
Ook zijn sikkelcellen minder soepel. Hierdoor kunnen ze makkelijker klonteren wat tot verstopping van bloedvaten kan leiden. Als dat gebeurt krijgt een weefsel of orgaan minder zuurstof wat uiteindelijk een beschadiging kan veroorzaken.
Momenteel worden de laatste onderzoeksresultaten naar de zuurstofscan afgerond. Daarna moet de methode goedgekeurd worden zat het ingezet kan worden bij de behandeling van mensen met de sikkelziekte.
3 Reacties
ReagerenHet kan best wel eens zijn dat in de voormalige Sovjet Unie de sikkelziekte behandeld werd met een hamer.
@Kandoendra
Dat is een misplaatste opmerking.
Kadoendra, mijn complimenten, het is juist dit soort humor, dat mijn voorkeur heeft, spelen met taal en met symbolen.