Het UMC Utrecht heeft als een van de eerste centra ter wereld met succes patiënten behandeld met een nieuwe methode tegen hartritmestoornissen. De verwachting is dat deze succesvolle techniek binnenkort breder wordt ingezet in Europa.
Atriumfibrilleren – ook bekend als boezemfibrilleren – is de meest voorkomende hartritmestoornis wereldwijd. De aandoening verhoogt het risico op beroertes, hartfalen en overlijden, en treft naar schatting zo’n acht miljoen 65-plussers in Europa.
De nieuwe behandeling maakt gebruik van een speciale ballonkatheter waarmee het deel van het hart dat de ritmestoornis veroorzaakt, gericht kan worden uitgeschakeld. Dit stelt cardiologen in staat om de probleemgebieden in het hart nauwkeuriger en effectiever te behandelen. Echt een ‘game changer’ volgens Peter Loh, cardioloog in het UMC Utrecht.
Het UMC Utrecht behoort tot de eerste ziekenhuizen in Europa die de behandeling toepassen. In totaal zijn inmiddels zestien patiënten met atriumfibrilleren behandeld in vier centra in Nederland, Oostenrijk, Duitsland en België.
9 Reacties
ReagerenGoede zaak maar willen de verzekeraars dit wel vergoeden omdat zij veel niet vergoeden omdat dat de bonussen beperkt
Mooi hopelijk geeft dit mooie resultaten. Fijn om zo’n innovatief ziekenhuis in de buurt te hebben.
Kan H. Beelen zijn stelling eens onderbouwen? Of stond het op Facebook?
Geniet er nog maar even van. Met het uitkleden van de universiteiten door het huidige kabinet, zullen dit soort innovaties steeds minder plaatsvinden.
VBeelen,
Waar slaat dit nu weer op ze willen bonussen hoyden, het is de gezondheidsraad die bepaalt of iets wordt vergoed of niet.
Je kan gwoo positief over een nieuwe onrwikkeling zijn.
Dit soort nieuwe technieken zijn vaak nog opgenomen in een lopend onderzoek en worden dan uit het onderzoeksbudget of door een farmaceut betaald.
Het is zo jammer dat het umc utrecht afd.cardiologie de patiënten met hartritme storing niet fatsoenlijk behandelen. Ik kan uit ervaring melden dat afval beter behandeld wordt. Ben nu naar het Antonius overgestapt. Had ik liever niet gedaan maar wat moet je anders als er gezegt word na melding dat ik me zo slecht voelde, over 3 maanden een telefonisch consult. Hoe dan? De dokter moet ook nog op vakantie en het is zooo druk.
Fantastisch.Top.
H Beelen zit teveel op facebook of X.