UMC Utrecht: ‘Besluit om 30.000 zorgverleners snel te vaccineren goed nieuws’ UMC Utrecht: ‘Besluit om 30.000 zorgverleners snel te vaccineren goed nieuws’

UMC Utrecht: ‘Besluit om 30.000 zorgverleners snel te vaccineren goed nieuws’

UMC Utrecht: ‘Besluit om 30.000 zorgverleners snel te vaccineren goed nieuws’
Het UMC Utrecht op Utrecht Science Park. Archiefbeeld DUIC
Het UMC Utrecht noemt het besluit van het kabinet om 30.000 zorgverleners op korte termijn te vaccineren ‘goed nieuws’. Zaterdag maakte Den Haag het plan bekend.

Het UMC Utrecht noemt het besluit van het kabinet om 30.000 zorgverleners op korte termijn te vaccineren ‘goed nieuws’. Zaterdag maakte Den Haag het plan bekend.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg komt volgens de Rijksoverheid op korte termijn met een plan van aanpak voor het vaccineren van verpleegkundigen en artsen op de intensive care, spoedeisende hulp, corona-afdelingen en ambulancemedewerkers. Het gaat om ongeveer 30.000 medewerkers in de acute zorg.

“Het UMC Utrecht vindt het besluit van het kabinet om 30.000 zorgverleners het COVID19-vaccin te geven goed nieuws en belangrijke stap voor de zorgverleners die belangrijke zorg leveren. We zijn voorbereid om daar op korte termijn uitvoering aan te geven”, aldus het UMC.

Ziekteverzuim

De Rijksoverheid heeft onder andere voor deze strategie gekozen omdat het ziekteverzuim in de acute zorg relatief hoog ligt. Dit zou komen door het coronavirus. “Medewerkers uit de acute zorg worden daarom onderdeel van de groep die als eerste in aanmerking komt voor vaccinatie. […] Het streven is om uiterlijk maandag 4 januari duidelijkheid te krijgen wat de kortst mogelijke termijn is waarop gestart kan worden met vaccineren van medewerkers uit de acute zorg”, is te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Naast medewerkers in de acute zorg komen ook kwetsbare groepen als eerst in aanmerking voor vaccinatie. Dit moet het aantal ernstig zieken en sterftegevallen verminderen.

De landelijke vaccinatie-operatie start op vrijdag 8 januari. Dit wordt gedaan op drie zogenoemde GGD-priklocaties in Houten, Veghel en Rotterdam. Of de zorgmedewerkers dan ook al gevaccineerd worden is nog niet bekend.

33 Reacties

Reageren
 1. Uuutje

  De gemeente kan geen bonussen geven aan politie en ambulancebroeders. Ze zijn namelijk niet in dienst van de gemernte. De rechtse partijen, met name CDA en VVD houden landelijk salarisverhogingen tegen.

 2. Scherpschutter

  Dat wordt interessant. Slechts een derde van het zorgpersoneel wil zich laten inenten, dus benieuwd hoe hier mee omgegaan wordt.

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/vaccinatiebereidheid-onder-zorgpersoneel-laag-blijkt-uit-peiling-slechts-een-derde-wil-coronavaccin~b3875965/

 3. JdV

  Mooi dat we de vaccins beschikbaar gaan stellen. Waar het onder meer fout gaat is het feit dat de vaccinatie vrijwillig is voor deze mensen. Vaccineren voor zorgmedewerkers die in contact komen met patienten zou VERPLICHT moeten zijn. Je zal maar met een gebroken pols bij de gipskamer terecht komen en 2 weken later corona hebben omdat de medewerker geen zin had in een vaccin. Zorgmedewerkers die geen vaccin nemen mogen niet met patienten werken. Zo simpel is het.

 4. Pieter

  @ JdV 2/1/2021 – 15:23
  Niemand kan en hoort verplicht te worden een vaccinatie!
  Daarbij komt dat de zorgmedewerkers, wanneer ze handelingen uitvoeren die langer dan een bepaalde tijd duren en binnen 1,5 meter plaatsvinden dragen ze een medisch mond neusmasker, i.p.v. een gewone.
  De kans dat je in de te drukke supermarkt besmet wordt is vele malen groter!

 5. Kees N

  @Scherpschutter: Dat was een artikel van bijna een maand geleden. In Coronatermen is dat vast weer achterhaald. Bij de algemene bevolking was de bereidheid met meer dan 10% gestegen. Ben benieuwd hoe dat nu is onder de zorgmedewerkers.

 6. Scherpschutter

  @JdV

  JdV toch. Hoe komt u er nou bij dat vaccineren besmettelijkheid voorkomt….?

  Het vaccineren van zorgmedewerkers gaat om zoveel mogelijk voorkomen dat ze ziek worden als ze besmet raken met het virus. Niet om ervoor te zorgen dat ze geen virus op patienten kunnen overdragen…

 7. Scherpschutter

  @Kees N

  Mogelijk dat u daar gelijk in heeft. Dat laat echter onverlet dat als hetzelfde op zou gaan voor zorgmedewerkers dat nog altijd 55% zich (vooralsnog) niet wil laten vaccineren. Een enorm percentage. Hoe de overheid daar mee om zal gaan wordt zeer interessant.

  Dwang is natuurlijk geen optie. De hele reden om te starten met het vaccineren van zorgmedewerkers is om ervoor zorgen dat ze zo min mogelijk ziek worden bij een besmetting met het coronavirus…omdat ze zo keihard nodig zijn!
  De overheid kan ze dus niet dwingen tot vaccinatie omdat ze het niet kan permitteren dat zorgmedewerkers ontslag nemen, zo min ze het kan permitteren om zorgmedewerkers te ontslaan. Natuurlijk is de gedwongen injectiespuit en daaropvolgende gedwongen tewerkstelling al helemaal geen optie. Zie grondwet.

  De overheid heeft dus maar heel weinig gereedschap beschikbaar. Het zorgpersoneel heeft alle macht. De overheid zal het moeten hebben van sociale druk opleggen via (vermoed ik vrij vergaande) mediacampagnes. Mogelijk dat financiele incentives geboden zullen worden aan zorgmedewerkers. Bonussen bij vaccinatie. Hoe dan ook: het wordt heel boeiend om te zien hoe de overheid zal aanjagen tot het gewenste gedrag…

 8. Koel Hoofd

  @Uuutje
  Toen de PVV tijdje geleden wilde stemmen over meer geld voor de zorg, stonden GL en D66 anders net zo snel buiten als de VVD en CDA en ging de stemming niet door.

 9. JdV

  @scherpschutter: de eerste (dier) proeven tonen aan dat gevaccineerden geen of slecht heel weinig virus in het lichaam hebben waardoor ze niet meer anderen kunnen besmetten. Te snel geroepen dus.

 10. HArry

  RNA virussen zijn de snelst muterende virussen. Dus Sars-cov-3 is in de natuur al in de maak. Covid-21 gaat tie heten. Dat hebben ze al verzonnen. Wellicht is het vaccin al klaar want er hoeft sinds dit jaar niet meer uitvoerig getest te worden.

  Succes!

  PS ik snap nog steeds niet waarom niet het koningshuis en de 1e en 2e kamer live op televisie als eerste worden gevaccineerd.

 11. Linlin

  @Schetpschutter. Eenmaal gevaccineerd, ben je niet alleen zelf beschermd, maar ben je ook niet meer besmettelijk. Dit omdat het vaccin ervoor zorgt dat het virus niet meer kan binnendringen.
  Dit zijn de woorden van Diederik Gommers. De man weet er het e.e.a. vanaf. In tegenstelling tot u.

 12. Manou De R.

  Ik snap die hele heisa over “anti-vaxxers” niet, als jij ‘m nou pretentieus wél neemt ben jij pretentieus wél “beschermd” en hoef je je niet druk te maken om al diegenen die ‘m niét nemen.

 13. Yoshua

  @HArry,
  ”PS ik snap nog steeds niet waarom niet het koningshuis en de 1e en 2e kamer live op televisie als eerste worden gevaccineerd”.

  De televisiekijkers dat zijn de ouderen en daarvan is bekend dat die zich massaal willen laten vaccineren.
  De 55+ hoeft dus niet over de streep de worden getrokken door de mensen waar ze heel erg tegen op kijken.

  In landen waar de bevolking trots moeten zijn op het bijzondere land en leiders waar ze wonen (VS,China,Rusland,Israël) laten de grote voorbeelden zich live vaccineren op tv.

  Ik begrijp best wel dat ouderen deze happening en unieke belevenis graag op tv willen zien.
  Het merendeel van jullie ouderen laten zich al vaccineren die hoeven niet meer over de streep te worden getrokken.
  Jongere mensen kijken bijna geen televisie en zouden de live vaccinatie niet eens kijken maar voor kennisgeving aannemen.
  Misschien kan je proberen via de ANBO dat die het balletje opgooien bij Max en ze er een tv programma maken waar BN’ers zich live laten vaccineren.

 14. Uuutje

  @ Manou de R.

  Zo hey. jij bent slecht ingelicht…..

  Een vaccinatie zorgt er helemaal niet voor dat je nooit meer besmet kan raken. Een vaccinatie werkt middels een vaccinatiegraad. Het virus wordt minder besmettelijk en mensen worden minder (snel) ziek als ze gevaccineerd zijn. Een vaccinatie is alleen succesvol als een grote groep zich laat vaccineren zodat het virus minder goed en snel kan overspringen en als mensen niet meer erg ziek worden.

 15. Uuutje

  @ Koel Hoofd

  Onjuist. Groen Links stond helemaal niet net zo snel buiten. Ik snap het koppelen van D’66 aan Groen Links trouwens nooit, ze worden vaak in 1 adem genoemd. De partijen lijken inhoudelijk namelijk heel erg weinig op elkaar. Staan soms zelfs lijnrecht tegenover elkaar in wat ze willen met Nederland.

  Bij de eerste daadwerkelijke stemming stemde Groen Links net als de SP en de PvdA VOOR de motie van Wilders en stemde ze met hem mee, de motie is toen helaas niet aangenomen.

  https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2020Z15446&did=2020D33392

  Handig he, naslagwerken. Kap eens met het verspreiden van fake news en desinformatie.

  Later in oktober bij het overdoen van de stemming was dit wederom het geval, toen was de stemming trouwens in meerderheid voor en is de motie aangenomen, alleen doet het kabinet daar vervolgens niks mee.

 16. Wim

  Hoezo niet verplichten , al onze zeevaarders zijn verplicht om diverse vaccinaties te nemen anders komen ze niet aan boord.
  Dus alle contact beroepen moeten verplicht geïnjecteerd worden anders niet aan het werk.
  De privacy moet hier ook voor aan de kant. Meneer Wolfsen onze mislukte oud burgemeester moet maar wat anders gaan doen, want die heeft nog nooit iets van crisis aanpak gehoord.

 17. Scherpschutter

  @Linlin

  Heeft u een bron? Ik kan me niet voorstellen Gommers dat gezegd heeft. Geloof ik niets van. Mijnheer Gommers is doorgaan zeer redelijk geinformeerd. Als hij dit wel heeft gezegd dan is dat een enorme blunder geweest.

  Feit is dat er helemaal NIETS bekend is over of u nog besmettelijk kunt zijn na vaccinatie. Het enige dat bekend is, is dat het vaccin kan voorkomen dat u Covid-19 oploopt, de ziekte die u kunt krijgen na infectie met het sars-cov-2 virus. Er is werkelijk niet 1 studie waar uit blijkt dat u het sars-cov-2 virus niet langer door kunt geven nadat u het opgelopen heeft.

  Ik schrik een beetje van opmerkingen zoals die van u en JdV. Want als iedereen werkelijk lijkt te denken dat je het virus niet meer door kunt geven nadat je gevaccineerd bent, dan krijgen we straks mogelijk grote problemen….

 18. Wim

  @Uutje
  WT doet de discussie over bonussen hier bij dit artikel het gaat om de vaccinatie en Norton geld
  De vaccinatie moet trouwens goed gepland worden daar er in eerste instantie een beperkt aantal hebben, en zoals altijd vind een ieder dat zij eerstmoetendus elke keuze die gemaakt wordt is bij definitie fout.

 19. Pee

  Iedereen moet voor zichzelf weten wat hij/zij wilt wat betreft het nemen of weigeren van het vaccin.
  Er is niemand die de verantwoordelijkheid neemt of aansprakelijk gesteld kan worden als het mis gaat ,op de korte of lange termijn.
  Kijk ook even naar dit telefoongesprek en hoe men later deze man voor leugenaar weg zet.
  https://www.youtube.com/watch?v=QJwWefwrvOk&list=PLuY5uotBZzkKFpu7sUDKSGDfGyCo5eo03&index=12&t=125s

 20. Janah

  Omdat we een land vol met betweters zijn, die zorgen voor vertraging bij iedere maatregel van de overheid, zal de pandemie hier extra lang duren. We zijn op dit moment niet voor niks koploper besmettingen on Europa.

 21. Manou De R.

  “zohee” .. wié precies is hier nu slecht ingelicht? Van een vaccinatie is nog lang niet aangetoond in hoeverre je zelf nog besmettelijk bent. Het zou alleen zorgen voor bescherming. Dus – wat ik al zei: als jij ‘m nou gewoon lekker wél neemt hoef je je niet druk te maken om al diegenen die dat niet doen.

 22. Uuutje

  @ wim, mijn tekstje over de salarissen hoorde bij een ander onderwerp. Was een reactie op iemand.

 23. Joep

  @ Manou. Zucht. Luister nou maar gewoon naar Gommers. Die weet waar die het over heeft.

 24. Scherpschutter

  @Manou de R

  Ah. Toch nog iemand die zich kennelijk ingelezen heeft. Verbijsterend, nietwaar? Het gemiddelde kennisniveau over dit vaccin. De meesten begrijpen de basis nog niet.

 25. Joep

  Het regent hier ook al amateurvirologen, zucht. Hoe kan het toch dat artsen, ziekenhuusdirecteuren, echte virologen zo betwijfeld worden?

  En Manou en SS (leuk stelletje nietwaarz) hebben geen idee waarover ze spreken.

 26. Scherpschutter

  @Joep

  Klein vraagje: waar geeft Gommers precies aan (bronvermelding graag) dat vaccinatie ook besmettelijkheid voorkomt?

  Aangezien u zo goed naar hem luistert, zal deze bronvermelding geen probleem zijn, neem ik aan?

 27. Orange

  @Joep helemaal met je eens, Corona is lichamelijk schadelijk, maar het tast ook steeds meer hersencellen aan lees ik hier. Wat een oliedom gezwets.

 28. Yoshua

  @Pee,

  Ik neem alle verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid op mij, gaat het mis kom jij je bij mij melden en neem ik mijn verantwoordelijkheid🥱.

  Je doet net alsof je in Afghanistan of Moldavië woont en niet in Nederland.
  Stel dat het met jou faliekant misgaat en je raakt verlamd tot aan je nek.
  De sociale zekerheid staat garant voor alle kosten, die neemt haar verantwoordelijkheid, door jou een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te bieden.
  Kom je te overlijden dan weet je toch niet meer dat je hebt geleefd.
  De verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid die je graag bevestigd wilt zien de Sociale zekerheid is er al vanaf je geboorte zonder dat je er bij stil hebt gestaan.

 29. cas

  Ik denk dat dit vaccin meer in de trend van een griepprik uitgevoerd zal worden in de toekomst. Jongeren en gezonde mensen hebben er, op uitzonderingen na, amper last van. Zie je ook wel aan de leeftijden van mensen in de ziekenhuizen en dat veel al gezondheidsproblemen hadden.
  Ik vraag me dan ook af of een vaccinatie een levenslange bescherming is zoals bij andere prikken die je krijgt. Zo niet, is het einde zoek aangezien de natuur altijd weer met een nieuw soort virus kan komen en iedereen straks elk jaar 100 prikken mag halen.
  Ik vind daarom ook wel dat de zorg erg slecht is voorbereid op iets wat gewoon een natuurverschijnsel is, even iets harder werken en op een andere manier en alles stort in…

 30. Linlin

  Alhier het stuk van Gommers:
  https://www.linkedin.com/posts/diederik-gommers-3163b333_covid19-activity-6751140259800629248-IIz6

 31. Scherpschutter

  @Linlin 4/1/2021 – 9:58

  Dit is wat u stelde:

  “Eenmaal gevaccineerd, ben je niet alleen zelf beschermd, maar ben je ook niet meer besmettelijk.” “Dit zijn de woorden van Diederik Gommers. De man weet er het e.e.a. vanaf. In tegenstelling tot u.”

  En dan komt u nu met een link waar dat TOTAAL niet in staat? Maar dan ook echt totaal niet?

  Schiet mij maar lek.

 32. Pee

  @Yoshua
  Dat bedoel ik helemaal niet.
  Denk jij dat als je je werk niet meer kan uitvoeren dat je dan je verdere leven het zelfde loon behoud?
  Dat kan je wel op je buik schrijven.
  Vooral omdat niemand verantwoordelijk gehouden kan worden ,die jou normaal schadeloos zou moeten stellen.
  Je blijft dus precies zoals jij zegt zelf verantwoordelijk en heb niets om op terug te vallen.
  Wat valt daar niet aan te begrijpen.
  Er zijn miljoenen uitgekeerd aan mensen die de Mexicaanse griepprik hebben gehad en waar het bij mis ging.
  Nu kan je het wel vergeten als het mis gaat en ben je dus op bijstand aangewezen .
  Veel succes voor als het misgaat (wat niet te hopen is).

 33. Joep

  @ Scherpschutter

  Interessante trollentactiek houd je erop na.

  Ik stel nergens dat Gommers dat heeft gezegd wat jij nu beweert. Ik zie dan ook geen enkele noodzaak nu zelf aan het werk te gaan om bewijzen voor of tegen te gaan verzamelen. Al zie ik dat een ander iemand hier zojuist een link heeft geplaatst naar uitspraken van de heer Gommers zelf. Overigens laat je door je uitspraken wel degelijk zien de ballen verstand van vaccinaties te hebben (of medische kwesties te hebben). En dat was nu net mijn punt. Het is toch een beetje vreemd dat bij publieke debatten over complexe materie mensen zonder kennis van zaken zich enorm in het debat mengen en daarbij de grootst mogelijke onzin de wereld inslingeren. Ik heb zelf geen medische achtergrond, dus meng ik mij zeker niet in medische kwesties, maar ga ik af op wat specialisten mij vertellen. Zo ook een huisarts in de familie. Het gaat hier namelijk niet over meningen, over voor of tegen zijn, het gaat hier over feiten.

  Je bent sinds maart vorig jaar nu al tientallen keren om je oren geslagen in de reacties (aantoonbaar) met het feit dat je onzin rondom Covid verspreid. Via teruglinken is dat gewoon aangetoond. Ik roep zelf nergens de wijsheid of waarheid in pacht te hebben en baseer mij slechts op uitspraken van experts. Dat zou jij en dat zouden meer mensen ook moeten doen.

  Met feiten, daar mogen experts en journalisten zich mee bezig houden en andere experts en journalisten mogen dat ter discussie stellen. Mensen die bewezen hebben hun denkvermogen nuttig in te zetten althans.

  Wat Gommers overigens wel gezegd heeft afgelopen week, van een interview op Radio 2, tot interviews in de Volkskrant, NOS.nl, het AD etc.. is het volgende, namelijk dat door massaal te vaccineren het virus uiteindelijk minder gastheren gaat vinden en dan niet meer zo makkelijk over kan springen. En laat nu net dat het einddoel van een vaccinatieprogramma, zoals ieder vaccinatieprogramma, zijn, het overspringen van het virus zo erg verhinderen dat het virus geen kans meer ziet om zich massaal te verspreiden en zo waarschijnlijk in slaap gesust wordt, zodat uiteindelijk op een gegeven moment dit jaar nog maar 5% van de bevolking besmettelijk is. Dat voorkomt uitval door ziekte, een hoop onbewuste besmettingen en hogere sterftecijfers. Direct en indirect.

  Overigens valt het met een gebrek aan mensen die zich willen vaccineren in de zorg ook wel enorm mee. Je haalde een artikel van een hele poos geleden aan waarbij het ging over verzorgenden. Echter werken er natuurlijk veel meer mensen in de zorg dan verzorgenden, waarbij er ook een hoop meer verstand van vaccinaties hebben, Onder internisten ligt het percentage in ieder geval erg hoog. Heel erg hoog en veel hoger dan jij schetst. Namelijk op 97% die volgens een onderzoek bereid is zich te vaccineren. https://www.telegraaf.nl/nieuws/154696466/live-internisten-97-vaccinatiebereidheid-corona.

  Er is dan ook weinig te vrezen van het vaccin. Zoals er vaak weinig te vrezen is bij vaccins. Het alternatief richt vaak veel en veel meer schade aan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).