UMC Utrecht deed onderzoek naar neuszelftest: ‘Onbetrouwbaar bij afwezigheid van klachten’ UMC Utrecht deed onderzoek naar neuszelftest: ‘Onbetrouwbaar bij afwezigheid van klachten’

UMC Utrecht deed onderzoek naar neuszelftest: ‘Onbetrouwbaar bij afwezigheid van klachten’

UMC Utrecht deed onderzoek naar neuszelftest: ‘Onbetrouwbaar bij afwezigheid van klachten’
Afbeelding ter illustratie
Uit onderzoek van onder meer het UMC Utrecht naar twee coronazelftesten blijkt dat de onderzochte neuszelftest niet betrouwbaar is als mensen geen klachten hebben. De neuszelftest is wel betrouwbaar als mensen op het moment van testen klachten hebben die passen bij een coronabesmetting. De onderzochte speekselzelftest blijkt onvoldoende betrouwbaar, los van of iemand wel of geen verkoudheidsklachten heeft.

Uit onderzoek van onder meer het UMC Utrecht naar twee coronazelftesten blijkt dat de onderzochte neuszelftest niet betrouwbaar is als mensen geen klachten hebben. De neuszelftest is wel betrouwbaar als mensen op het moment van testen klachten hebben die passen bij een coronabesmetting. De onderzochte speekselzelftest blijkt onvoldoende betrouwbaar, los van of iemand wel of geen verkoudheidsklachten heeft.

Onderzoekers van het UMC Utrecht onderzochten samen met de GGD’s West-Brabant, Hart van Brabant en Rotterdam Rijnmond, de laboratoria van Microvida, het Erasmus MC en het RIVM de betrouwbaarheid van een veelgebruikte corona neuszelftest en die van een op de Nederlandse markt beschikbare speekselzelftest.

Op basis van de onderzoeksresultaten adviseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) sinds vrijdag dat niet-kwetsbare mensen die milde verkoudheidsklachten hebben een neuszelftest kunnen doen. Het ministerie doet dat om de teststraten, die kampen met grote drukte, te ontlasten.

3.000 deelnemers

In het onderzoek werden personen van 16 jaar en ouder getest op drie Nederlandse GGD-testlocaties, ongeacht hun indicatie voor testen, symptomen en vaccinatiestatus. Bij alle 3.000 deelnemers werd een PCR-test afgenomen en vervolgens kregen ze twee zelftests mee naar huis: een speekselzelftest en een neuszelftest.

De deelnemers werden gevraagd om beide zelftesten thuis binnen een aantal uur te doen, voordat ze de uitslag van de PCR-test wisten. Nadat de deelnemers de uitslagen van de beide zelftesten hadden doorgegeven, werd voor elke test de nauwkeurigheid bepaald.

Resultaten

Op basis van de PCR-test had in de onderzochte periode 6,5 procent van de deelnemers corona. De sensitiviteit van de speekselzelftest bleek 47 procent en de sensitiviteit van de neuszelftest was 69 procent. De onderzoekers concluderen op basis van die cijfers dat de neuszelftest vrijwel even betrouwbaar is als een test bij de GGD. De onderzochte speekselzelftest is niet betrouwbaar genoeg.

De betrouwbaarheid van de zelftesten werd ook nog vergeleken bij personen met en personen zonder verkoudheidsklachten. Bij mensen met klachten versus zonder klachten waren de gevoeligheden 51 en 26 procent voor de speekselzelftest en 79 en 23 voor de neuszelftest. Na correctie voor besmettelijkheid kwamen de percentages uit op 57 en 39 voor de speekselzelftest en 90 en 39 voor de neuszelftest.

Specifieke tests

Volgens de onderzoekers is de neuszelftest daarom alleen voldoende betrouwbaar bij mensen die op het moment van testen coronaklachten hebben. Bij personen zonder symptomen is de neustest onvoldoende betrouwbaar.

De onderzoekers wijzen erop dat de resultaten van hun studie specifiek gelden voor de onderzochte neus- en speekselzelftest. De onderzoekers zijn nog bezig met onderzoek naar een aantal andere veelgebruikte neuszelftesten.

8 Reacties

Reageren
 1. Frank Heuvelman

  Ik heb zelf nog een paar van die testen in huis en vandaag, 4 december 2021, ben ik eigenlijk meer geïnteresseerd in het antwoord op de vraag in hoeverre deze testen nog betrouwbaar zijn voor het vaststellen van een omicron infectie.

  De delta variant is niet langer relevant meer omdat volgens mijn inlichtingen (https://www.youtube.com/user/Campbellteaching) de omicron variant veel wel besmettelijker is maar de symptomen in het algemeen minder ernstig zijn.
  Wie kan mij daar meer over vertellen?

 2. Toine Goossens

  De testen doen het erg goed als iemand wel Corona heeft. Wie besmet is en op een zelftest positief reageert hoeft niet meer naar de GGD. De GGD test voegt niets aan waarde toe.
  Maar iemand die zich niet ziek voelt en positief test, kan het beter laten controleren. De kans op valspositieven is het probleem.

 3. Moniek

  Delta is er nog volop hoor! Omicron begint pas.

 4. Marvasaiel

  Nee @Toine, na een positieve zelftest moet je zeker nog naar de GGD om de uitslag te laten bevestigen, zie de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen/zelftesten
  Zo houden we zicht op het aantal besmettingen, groepsimmuniteit e.d.

  Er is al veel verwarring over de regels. Het zou naar mijn idee beter zijn om het eerst even uit te zoeken hoe het zit voordat je iets op een openbaar forum zet. No offense.

 5. Nina

  De test bij de GGD na een positieve thuistest is belangrijk voor de registratie èn zodat de geteste persoon uiteindelijk een QR-code krijgt vanwege genezen zijn.

 6. Frank Heuvelman

  @ Moniek

  Dat weet ik maar het omicron virus zal vanwege de (veel) hogere besmettingsgraad heel snel het dominante virus worden. (Het delta virus ging toen ook als een speer en was binnen no time dominant over de Alpha variant.)

  Maar dat was dus niet mijn vraag…

 7. Pee

  Als je klachten heb dan hoef je ook die testen niet zelf uit te voeren .
  Die tests zouden eigenlijk niet eens verkocht mogen worden als ze zoveel onduidelijkheden creëert.
  En uiteindelijk zal je toch naar een ggd toe moeten om te testen dus kan je dat net zo goed gelijk doen.

 8. Cynthia

  Ik heb nu in de afgelopen week 4 zelf testen gedaan (flowflex) en allemaal negatief. Dinsdag toch maar testen bij GGD en positief. 2 van de 4 zelf testen gedaan na positieve uitslag en die zeggen nog steeds negatief. Ik ben verkouden maar tot nu toe niet heel erg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).