UMC Utrecht heeft wereldwijde primeur met ‘MRI-versneller’ | De Utrechtse Internet Courant UMC Utrecht heeft wereldwijde primeur met ‘MRI-versneller’ | De Utrechtse Internet Courant

UMC Utrecht heeft wereldwijde primeur met ‘MRI-versneller’

UMC Utrecht heeft wereldwijde primeur met ‘MRI-versneller’

Het promotieonderzoek van Sjoerd Crijns aan het UMC Utrecht heeft een uniek apparaat een stap dichterbij gebracht. Deze ‘MRI-versneller’ maakt het in de toekomst mogelijk tumoren te bestralen terwijl een patiënt een MRI-scan ondergaat.

Het UMC Utrecht ontwikkelt samen met bedrijven Elekta en Philips een nieuw apparaat dat twee functies combineert: een MRI-scanner en een versneller die ioniserende (‘radioactieve’) straling maakt. Het nieuwe apparaat moet het mogelijk maken tumoren te bestralen terwijl een patiënt een MRI-scan ondergaat.

Op die manier kan de ioniserende straling precies op de juiste plek toegediend worden. De nauwkeurige bestraling moet bijwerkingen verminderen en zal waarschijnlijk de behandeling van nu nog onbereikbare tumoren mogelijk maken.

Magneetveld

Maar de zogenaamde MRI-versneller bestaat nog niet. Momenteel werkt alleen een technisch prototype. Het betekent dat onderzoekers van het UMC Utrecht erin geslaagd zijn de MRI-scanner en de versneller aan elkaar te koppelen. Het is inderdaad mogelijk straling in een MRI-scanner af te leveren. Vanwege het sterke magneetveld van de MRI-scanner is dat erg ingewikkeld.

Biomedisch ingenieur Sjoerd Crijns promoveert op 21 maart op de technische haalbaarheid van MRI-gestuurde bestraling met deze MRI-versneller. Crijns heeft software ontwikkeld die MRI-beelden analyseert en doorgeeft aan de versneller. Met de software kan de bundel ioniserende straling de bewegingen van een tumor volgen. Zo kan tijdens de behandeling de radioactieve straal meebewegen met organen die heen en weer gaan door de ademhaling.

Wereldwijd uniek

Ook heeft Crijns software gemaakt die vervormde MRI-beelden terug rekent naar gewone beelden. Bij het maken van een MRI-scan treedt altijd vervorming op door verstoring van het magneetveld. Omdat bij de MRI-versneller artsen de beelden meteen willen gebruiken om de behandeling bij te sturen, vergt het nieuwe berekeningen.

De Utrechtse MRI-versneller is wereldwijd uniek. Het apparaat is nog een technisch prototype en het is nog niet duidelijk wanneer patiënten ermee behandeld kunnen worden. Sjoerd Crijns promoveert op 21 maart. Crijns blijft verbonden aan het MRI-versneller-project van het UMC Utrecht, dat geleid wordt door prof. dr. Jan Lagendijk en dr. Bas Raaymakers.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).