UMC Utrecht hoeft reguliere zorg nog niet af te schalen, maar kijkt met oplettendheid naar toekomst UMC Utrecht hoeft reguliere zorg nog niet af te schalen, maar kijkt met oplettendheid naar toekomst

UMC Utrecht hoeft reguliere zorg nog niet af te schalen, maar kijkt met oplettendheid naar toekomst

UMC Utrecht hoeft reguliere zorg nog niet af te schalen, maar kijkt met oplettendheid naar toekomst
Het UMC Utrecht hoeft de reguliere zorg momenteel nog niet af te schalen vanwege het stijgend aantal coronapatiënten, maar er wordt wel met oplettendheid naar de toekomst gekeken. Het is namelijk nog niet bekend wat het effect van corona gaat zijn in combinatie met de griepgolf. Dat zegt capaciteitsmanager Suzan Vernie tegen het NRC.

Het UMC Utrecht hoeft de reguliere zorg momenteel nog niet af te schalen vanwege het stijgend aantal coronapatiënten, maar er wordt wel met oplettendheid naar de toekomst gekeken. Het is namelijk nog niet bekend wat het effect van corona gaat zijn in combinatie met de griepgolf. Dat zegt capaciteitsmanager Suzan Vernie tegen het NRC.

In verschillende Nederlandse ziekenhuizen loopt het aantal coronapatiënten op. Zo zijn sommige ziekenhuizen genoodzaakt geplande operaties af te bellen. Bij het UMC is dit nog niet nodig.

Volgens het NRC liggen er bij het ziekenhuis op het Utrecht Science Park veertien coronapatiënten in de kliniek en drie op de IC. Vernie zegt dat er bij een toestroom van coronapatiënten scenario’s klaarliggen, waarin ook zij de reguliere zorg moeten afschalen.

Griepgolf

Daarnaast zegt de capaciteitsmanager het hart vast te houden, omdat niet bekend is wat het effect van het coronavirus gaat zijn in combinatie met de verwachte griepgolf.

In maart 2018, zo’n twee jaar voordat corona in Nederland toesloeg, moest het UMC ook maatregelen nemen vanwege de aanhoudende griepgolf. Toen werden geplande opnamen en operaties uitgesteld.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Ik voorzie dat rond Kerst niet alleen de ziekenhuizen, maar ook de rest van de maatschappij weer grotendeels op slot zullen zitten. Dankzij 13% van de bevolking die het om uiteenlopende redenen niet nodig vind om zich te laten vaccineren.

 2. Laat je vaccineren!

  Gelukkig is het aantal gevaccineerde in Utrecht vrij hoog. Het is vooral in de bible belt, en laagopgeleide wijken en dergelijke waar het mis gaat…
  Gevaccineerde zorgen voor elkaar en zich zelf dat we geen lock down nodig hebben.
  Mensen die zich niet laten vaccineren…hebben achteraf altijd spijt van hun keuze…

 3. trol

  En…Lombokker, dankzij een maatschappij die het, ondanks zijn rijkdom en weelde, niet voor elkaar krijgt om na bijna 2 jaar het zorgstelsel te verbeteren, uit te breiden etc.. Geld voor alles, maar niet voor een handje personeel (uit het buitenland??) en wat bedden.

  Want uiteindelijk worden we gegijzeld door inderdaad te weinig vaccinaties en geleid door het aantal bedden. Al heb ik wel last van die nanochips en die zijn ingespoten, dat dan wel ;).

 4. Koel Hoofd

  Mijn koffiedik zegt: het blijft koffiedik kijken…

 5. Isditwijsheid

  Wie zegt dat de zorg overbelast raakt door de ongevaccineerden? Er is nog steeds geen officiele data gedeeld door het RIVM met betrekking tot de verhouding gevaccineerde/ongevaccineerde covid19 patienten. Dat de zorg overbelast is komt omdat er jarenlang bezuinigd is op de zorg. Meer dan anderhalf jaar na de start van de corona pandemie is de zorg nog steeds niet opgeschaald. De drogreden die gebruikt wordt is gebrek aan personeel. Wanneer ze anderhalf jaar geleden de verpleegkunde gratis had gemaakt, en de beste verpleegkundigen met subsidie omschoold tot IC verpleegkundigen, had je het probleem kunnen oplossen.

  We kunnen anders ook zeggen dat de zorg overbelast is door mensen met slechte leefgewoonten (ongezond/te veel eten, roken, niet sporten). Zij veroorzaken een veel grotere druk dan een aantal ongevaccineerde covid19 patienten.

 6. Janah

  Iedereen heeft recht op zijn/haar mening. Zo wordt het wel of niet vaccineren genoemd. Een recht met grote consequenties voor anderen. Zouden principiële weigeraars niet een polsbandje kunnen dragen of i.d. met:
  Voor mij geen ziekenhuisopname.

 7. Scherpschutter

  @Lombokker 19/10/2021 – 12:37

  Wat hebben 13% niet corona-gevaccineerden te maken met een griepgolf?

 8. UtrechtvoorUtrecht

  @IsditWijsheid Dat is er wel: https://www.rivm.nl/sites/default/files/2021-08/Effectiviteit%20van%20COVID-19%20vaccinatieVV270821.pdf Conclusies trekt u zelf maar.

 9. RABE

  We moeten wat vriendelijker voor het zorg personeel zijn en ons gewoon laten vaccineren.
  Kom net thuis vanuit het UMC en de mensen werken hard en blijven vriendelijk. Laten wij dan vriendelijk terugdoen met wat respect en geduld, en laat je vaccineren.

 10. Cor

  @isditwijsheid: https://www.rivm.nl/nieuws/4-op-de-5-COVID-19-pati%C3%ABnten-op-de-IC-is-niet-gevaccineerd

 11. Bro kenplanet

  Geen paniek! Wacht nog even op die extreem rechtse Scherpshuttle met z’n verzonnen RIVM-data. Hij had bepaald dat de virussituatie onder controle was. Ik neem aan dat hij wel weet hoe hiermee om te gaan, waarschijnlijk komt alles goed als we geen linkse ethiek meer gebruiken. Moraliteiten zijn vast een hobby die na de oorlog helemaal uit de klauwen is gelopen. ‘Ziek zijn is een linkse keuze’ oid.

 12. Isditwijsheid

  @Janah: Dus jij hoeft ook geen zorg te hebben wanneer je op korte of lange termijn bijwerkingen ervaart van het vaccin?
  Ik neem aan dat je vetpercentage laag is, je geen gevaarlijke sporten doet, alcohol drinkt, suiker eet. Anders zou je wellicht ook een polsbandje moeten dragen waarbij je meldt dat je afziet van zorg bij aandoenignen die veroorzaakt kunnen worden door je leefgewoonten

 13. Mark

  @Lombokker, ik denk niet dat er veel mensen zijn die zich aan regels gaan houden om een paar mensen die een spuitje weigeren uit het ziekenhuis te houden. Dit zal de nodige onrust gaan brengen in de maatschappij.

 14. JdV

  De druk op de zorg gaat uiteraard toenemen. Maar dan veroorzaakt door de gebruikelijke jaarlijkse griep. Dat is een normaal proces in de winter. Maar het UMC mag daar uiteraard naar vooruit kijken, daar hoef je tenslotte niet voor gestudeerd te hebben.

 15. Ton

  @Isditwijsheid
  De overbelasting is natuurlijk mede veroorzaakt door jarenlange bezuinigingen.
  (Gelukkig voor ons hebben ze in Duitsland meer capaciteit.)
  Maar het lijkt me zeer logisch dat het onmogelijk is om dat in 1,5 jaar tijd te herstellen.
  Iets anders is dat er weinig bereidheid bij de regering lijkt te bestaan om dit voor de langere tijd structureel op te lossen.
  Dit is dan vooral het gevolg van de angst van VVD/CDA voor het ‘monstrum’ overheid/ publieke sector. Zoals in het bedrijfsleven willen ze vooral geen lange termijn verplichtingen aangaan. Dan liever dure korte termijn lapmiddelen. ‘Flexibele kosten’. Kort door de bocht: het ‘kapitalistische’ model (om in de termen van onze grote vrienden Scherpschutter en Marx te spreken.)
  Ik zou daar verder geen mysterieuze complotten achter zoeken.

 16. JdV

  @isditonwijsheid: helaas vergelijkt u kippen met koelkasten, beste onwijsheid. Welvaartsziekten, maar ook ziektes als kanker of hart- en vaatziekten zijn er altijd geweest en zullen er altijd zijn. Deels eigen aansprakelijkheid, deels niet. Grote verschil is, en dat vergeet u gemakshalve, is dat opname wegens kanker of hartklachten niet eenvoudig te voorkomen is door het krijgen van 2 prikjes. Gelooft u mij, als dat zo zou zijn zouden veel mensen zich laten vaccineren tegen kanker of hartproblemen als dat zou betekenen dat ze 95% minder kans zouden hebben om in het ziekenhuis te komen of te overlijden aan deze vreselijke ziektes.
  Hoe anders is dat echter bij Covid. 2 eenvoudige prikjes, en uw kansen om niet (ernstig) ziek te worden, laat staan in het ziekenhuis te komen of te overlijden, stijgen gigantisch.
  Covidopnames zijn voor het overgrote deel eenvoudig vermijdbaar door het halen van 2 simpele prikjes. Helaas is dit aboluut niet zo voor vele ander ziekten.
  Derhalve slaat uw betoog en dat van vele andere wappies dus helemaal nergens op.

 17. UtrechtvoorUtrecht

  @Isditwijsheid Ik snap dat het een beetje overtrokken is om voor de deel van de bevolking een drempel (een test) voor participatie op te werpen. Dat is een lelijke oplossing waar ik ook mijn vraagtekens bij zet. Aan de andere kant is het natuurlijk ook overtrokken om moord en brand te roepen op het moment dat je twee prikjes moet halen.

  Helaas zal ik wel moeten concluderen, op basis van de foto’s van de demonstraties, dat niet vaccineren niet betekent dat je verder wel gezond leeft. Het overgewicht, de peuken en blikjes red bull zijn duidelijk zichtbaar. Dus het lijkt me dat de groep die zich nu risicovoller gedraagt, dit ook op andere vlakken doet.

  En ja, met risicovoller gedrag zijn er consequenties aan de premie van je zorgverzekering. Nu is dat nog beperkt maar dat gaat natuurlijk meer worden. Voor @Scherpschutter: het resultaat van marktwerking.

 18. Koel Hoofd

  De gezonde leefstijl welke sommige mensen aanhangen en graag promoten als zaligmakend ter ziekte preventie en dus zorgkostenreductie….
  Gezonde leefstijl is echt helemaal geen garantie dat je geen kanker of een andere nare ziekte krijgt, fit oud wordt en nooit dement zal worden.

  Maar twee prikjes voorkomt wel dat je door covid19 in het ziekenhuis beland en de zorg nodeloos belast en nodeloos op kosten jaagt.
  Het argument ‘zorgen over bijwerkingen vaccin’ is dan ook onzinnig, want de kans is gewoon groter dat je toch kanker, hart.vaatproblemen of andere dodelijke ziekte krijgt ondanks een super gezonde leefstijl.

  Ga maar uurtje rekenen met cijfers van het CBS,
  Gezondheid, leefstijl, zorggebruik en -aanbod, doodsoorzaken; vanaf 1900
  dan kom je tot dezelfde conclusie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).