UMC Utrecht onderzoekt vaccin tegen corona met ‘drive-through’ in Jaarbeurs | De Utrechtse Internet Courant UMC Utrecht onderzoekt vaccin tegen corona met ‘drive-through’ in Jaarbeurs | De Utrechtse Internet Courant

UMC Utrecht onderzoekt vaccin tegen corona met ‘drive-through’ in Jaarbeurs

UMC Utrecht onderzoekt vaccin tegen corona met ‘drive-through’ in Jaarbeurs
Het UMC Utrecht op Utrecht Science Park. Archiefbeeld DUIC
Het UMC Utrecht onderzoekt samen met het Radboudumc of een vaccin tegen tuberculose ook helpt tegen corona. Voor het onderzoek moeten zo’n 600 zestigplussers uit de regio ingeënt worden en dat wordt gedaan tijdens een zogenoemde drive-through in de Jaarbeurs.

Het UMC Utrecht onderzoekt samen met het Radboudumc of een vaccin tegen tuberculose ook helpt tegen corona. Voor het onderzoek moeten zo’n 600 zestigplussers uit de regio ingeënt worden en dat wordt gedaan tijdens een zogenoemde drive-through in de Jaarbeurs.

Ondanks dat het BCG-vaccin wordt gebruikt tegen tuberculose, is ook bekend dat het de afweer tegen verschillende andere ziektes kan verhogen. Met het onderzoek wordt getest of het vaccin tegen het coronavirus beschermt. Daarnaast bekijken de wetenschappers ook of het de ernst van de symptomen bij ouderen verminderd.

Jaarbeurs Utrecht heeft een ruimte beschikbaar gesteld voor het onderzoek. “Wij hebben een waanzinnig grote hal en die kunnen we inrichten zoals we willen. Er komt een soort vaccinstraat waar je met de auto doorheen rijdt. Mensen steken hun arm uit het autoraam en worden zo ingeënt”, vertelt Maricken Hengeveld, woordvoerder van Jaarbeurs Utrecht.

Meest gebruikte vaccin

Voor het onderzoek van het UMC Utrecht en het Radboudumc uit Nijmegen moeten 1.600 zestigplusser worden ingeënt. 600 daarvan komen uit de regio Utrecht. Beide ziekenhuizen deden al eerder een soortgelijk onderzoek met hetzelfde vaccin, maar dan bij 1.000 mensen die in de zorg werken.

Het BCG-vaccin is het meest gebruikte vaccin ter wereld. Mede daardoor zijn de bijwerkingen bekend. In Nederland wordt het vaccin uitsluitend gebruikt bij pasgeborenen en kinderen jonger dan 12 jaar van ouders die uit gebieden komen waar tuberculose nog veel voorkomt.

21 Reacties

Reageren
 1. Katja

  En als je geen auto hebt ?

 2. Piet

  @Katja, dan doe je dus niet mee

 3. Katja

  @Piet, jammer, ik ben over de 60 !

 4. Theo

  Katja je kunt toch een aardige buurman(vrouw) vragen of je met hem of haar kunt meerijden?

 5. Gaikokujin

  Hier kun je (voor Utrecht) informatie aanvragen: [email protected]

 6. Erwin

  Lekker dan: in fietsstad Utrecht moet je een auto hebben om ingeënt te worden. Typisch geval van fietsertje pesten…

 7. Katja

  @Theo; de auto is geen anderhalve meter breed 🙂 Grapje.

 8. Gaikokujin

  @Katja: De informatie over dit onderzoek noemt een aantal voorwaarden, maar zegt niets over auto’s, dus je kunt je gewoon proberen op te geven. Heb ik ook gedaan.

 9. Toine Goossens

  Schuin achter de bestuurder Katja, kan net. Laat de regiotaxi komen.

 10. Joost

  @ erwin, als je niet snapt dat dit met veiligheid voor het zorgpersoneel te maken heeft…….

 11. Hetty

  Als ik het goed heb begrepen, is dit onderzoek alleen voor zorgmedewerkers. Zie https://www.umcutrecht.nl/nieuws/betere-bescherming-zorgmedewerkers-tegen-corona

 12. Marcel de Korte

  Laat ze die auto’s maar inenten!

 13. paulheus

  ik woon in een woonzorgcentrum, ik mag mijn kamer niet eens ui!!

 14. Gaikokujin

  @Hetty: Nee, dat was de vorige fase van het onderzoek. Dat staat in de een na laatste alinea van bovenstaand stukje.

  @Marcel: Leuk en constructief commentaar! Je zult het niet geloven maar er zijn weldegelijk mensen die graag zouden willen dat er een vaccin tegen het virus zou zijn. Ik ben proefpersoon en wordt vrijdag ingeënt, lijkt me zinvoller dan jouw getrol.

 15. Scherpschutter

  @Gaikokujin 21/4/2020 – 19:37

  U maakt me nieuwsgierig. Mag ik u vragen waarom u wordt ingeënt? Heeft het coronavirus onder de leden of onder de leden gehad? Zo neen: wat is dan het doel van deze test en hoe gaat men u monitoren nadat u bent ingeënt?

 16. Gaikokujin

  @Scherpschutter: Ik ben voorzover ik weet niet besmet (geweest). Men was op zoek naar proefpersonen van 60 jaar of ouder die gezond zijn.

  Dit vaccin heeft een stimulerend effect op het afweersysteem, maakt je minder vatbaar voor griep en verzacht de symptomen. Het zou ook effect op de besmetting met het coronavirus kunnen hebben. Een goed vaccin tegen het coronavirus zelf kan nog wel langer dan een jaar duren, dus als dit effect heeft is het beslist beter dan niets.

  Het is een double-blind onderzoek – zowel de proefpersonen als de mensen die het vaccin toedienen weten niet wie het echte vaccin of een placebo krijgt. Voor een periode van 3 tot 6 maanden moet ik dan dagelijks een korte vragenlijst invullen via een smartphone app. Daarna wordt er een bloedmonster genomen. Na deze periode zou er een verschil kunnen zijn in het aantal besmettingen tussen de testgroep en de controlegroep. Standaard procedures dus.

 17. Wil

  Wij hadden ons ook aangemeld. Maar moesten afzeggen omdat mijn man gevallen was op straat een een tetanusinjectie moest hebben. Dan kan je ook niet deelnemen. Ik had graag nog wel willen deelnemen maar ik heb geen autorijbewijs. Dus dan houdt het op en dat vind ik wel jammer. Ik hoop dat het bcg vaccin werkt en dat er dan meerdere mensen die het willen het vaccin kunnen krijgen. Zal een hoop evt. sterfgevallen dan kunnen schelen.

 18. Katri

  Hoe weet ik of ik al een BCG-vaccin heb gehad
  Ik heb vroeger wel “krasjes” gehad

 19. ineke

  Ik ben 60+ en heb al een BCG injectie gehad eind jaren 70. Geldt dat nog?

 20. Janny smits

  Ik heb dezelfde vraag als ineke ook ik ben 60+en heb deze injectie die me als de dag van gisteren kan herinneren gehad halverwege de 70 jaren. Werkt deze injectie nog en zo ja kunnen wij hierin iets betekenen voor het onderzoek.

 21. Jan

  Ben 70 plus en bij een controle positief getest op antistoffen tegen tbc. Meer dan 20 jaar geleden. Ben ik nu beter bestand tegen het coronavirus?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).