UMC Utrecht plaatst eerste volledige kunsthart van Nederland UMC Utrecht plaatst eerste volledige kunsthart van Nederland

UMC Utrecht plaatst eerste volledige kunsthart van Nederland

UMC Utrecht plaatst eerste volledige kunsthart van Nederland
Foto: UMC Utrecht
Het eerste volledige kunsthart is in november geïmplanteerd door het UMC Utrecht. De patiënt, een man van 54 jaar met zeer ernstig hartfalen, kreeg het kunsthart. De operatie is goed verlopen en de patiënt maakt het goed.

Het eerste volledige kunsthart is in november geïmplanteerd door het UMC Utrecht. De patiënt, een man van 54 jaar met zeer ernstig hartfalen, kreeg het kunsthart. De operatie is goed verlopen en de patiënt maakt het goed.

Een betere pompfunctie en verbeterde bloedtoevoer. Daarvoor zorgt het kunsthart. De patiënt heeft hierdoor minder last van hartklachten, zoals vermoeidheid, het vasthouden van vocht en kortademigheid bij rust en inspanning. De man had hier last van omdat zijn linker én rechter hartkamer niet goed werkten.

Sneller pompen

Linda van Laake, cardioloog en verantwoordelijk voor de patiëntselectie: “Via de innovatieve pompen, kleppen en sensoren past het kunsthart zich aan op de patiënt. Het menselijke hart pompt gemiddeld 4 tot 5 liters bloed per minuut rond in rust; bij inspanning neemt dit toe. Ook het kunsthart zal bij inspanning sneller gaan pompen.”

“Het was een spannende operatie die veel voorbereidingen vergde”, zegt Faiz Ramjankhan, cardiothoracaal chirurg van het UMC Utrecht. De operatie gebeurde onder zijn leiding. “Met ons team zijn we sinds 2017 bezig om de implantatie van een kunsthart mogelijk te maken.” 

Trots

Ramjankhan: “Met het hele team hebben we de afgelopen maanden specifieke training sessies gevolgd om deze operatie uit te voeren. We zijn trots om als een van de eerste centra deel uit te mogen maken van de studie die deze nieuwe kunstharttechnologie onderzoekt.”

Ook burgemeester Sharon Dijksma reageert via Twitter weten enthousiast op het nieuws over het plaatsten van het kunsthart. “Wat mooi! Wat een vooruitgang. Lange leve de wetenschap!!!”

Donoren

In Nederland is er een groot tekort aan donorharten, schrijft UMC Utrecht. 120 hartpatiënten komen ieder jaar op de wachtlijst voor een donorhart, maar niet iedereen heeft de tijd om te wachten op een transplantatie. Het innovatieve kunsthart biedt een uitkomst voor die patiënten.

Bekijk hieronder een video van het UMC over de geslaagde hartoperatie.

9 Reacties

Reageren
 1. RABE

  SUPER!!!!! Hier mogen we trots op zijn. Zo is wel duidelijk dat we zuinig op de zorg moeten zijn. 😷 ❤

 2. [email protected] 🤔

  Mijn complimenten voor dit briljante team,echt een stukje bijzonder vakwerk op dit gebied.

 3. Scherpschutter

  Het toont vooral aan hoever we hier in Nederland achter lopen. Dit is natuurlijk niets nieuws. De Amerikanen transpanteerden al in 2001(!) een kunsthart in de mens, maar goed dat er links en rechts in ieder geval nog geprobeerd wordt wat aan te haken in de vaart der volkeren.

 4. RABE

  Scherpschutter je bent niet echt vriendelijk. Het is toch een hele prestatie. En waarom moeten we hiervoor naar Amerika kijken. Het zijn wel onze artsen die het flikt hebben. En in Utrecht. 👍

 5. Pol

  @Scherpschutter
  Dan mag je nog steeds trots zijn: Zowel het kunsthart (1957) als de hart-longmachine (1956) werden uitgevonden door de Nederlands-Amerikaanse internist Willem Kolff. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kunsthart)

 6. Scherpschutter

  @RABE

  Ik spreek geen collectivistisch en begrijp niet wat u bedoelt met ‘onze artsen’. Ik zie individuen die een prestatie herhalen die andere individuen 20 jaar geleden al realiseerden.

  @Pol

  Waarom zou ik daar trots op moeten zijn? Ik heb werkelijk niets met die fantastische prestatie te maken gehad. Alle lof en eer komt mijnheer Kolff toe.

 7. Gerrit Schepers

  Ik vind het een zeer knappe prestatie. Laten we hopen dat de 54 jarige man heel oud wordt. Het is hem en het team gegund.

 8. Joan

  Daarom zullen we nooit de beste worden,altijd maar afbreken,jammer,jammer.

  Ik ben heel blij hiermee daar ik zelfs hartpatiënt bent

 9. Ramjan

  Uitstekend gedaan Dr Ramjanhkan uit het district Nickerie.
  We zijn trots op Uw Prestatie.
  Mvg groet

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).