UMC Utrecht schaalt reguliere zorg af door toename aantal coronapatiënten UMC Utrecht schaalt reguliere zorg af door toename aantal coronapatiënten

UMC Utrecht schaalt reguliere zorg af door toename aantal coronapatiënten

UMC Utrecht schaalt reguliere zorg af door toename aantal coronapatiënten
Het UMC Utrecht op Utrecht Science Park. Archiefbeeld DUIC
Het UMC Utrecht heeft vanwege de snelle toestroom van het aantal coronapatiënten besloten een deel van de reguliere zorg met 15 procent af te schalen, maar dat kan snel worden verhoogd. Momenteel liggen in het UMC twintig coronapatiënten, waarvan zes op de intensive care.

Het UMC Utrecht heeft vanwege de snelle toestroom van het aantal coronapatiënten besloten een deel van de reguliere zorg met 15 procent af te schalen, maar dat kan snel worden verhoogd. Momenteel liggen in het UMC twintig coronapatiënten, waarvan zes op de intensive care.

Het ziekenhuis schaalt af om personeel in te kunnen zetten voor de opvang van coronapatiënten. Gezien de snel oplopende besmettingen en ziekenhuisopnamen is de verwachting dat snel verder moet worden afgeschaald.

Alleen reguliere en planbare zorg wordt afgeschaald. Patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben, kunnen altijd in het UMC terecht. Het gaat dan om mensen met kanker die bestraling of een chemokuur nodig hebben, maar ook om mensen die een hartoperatie of psychiatrische behandeling moeten krijgen.

Medisch verantwoord

Het UMC benadrukt dat reguliere en planbare zorg alleen wordt afgeschaald als het medisch verantwoord is om een behandeling uit te stellen. Waar dat kan geeft het ziekenhuis zorg op afstand. “Voor onze patiënten die soms al een tijd wachten op een behandeling is dit een erg vervelende keuze die we noodgedwongen moeten maken. De werkdruk is hoog en om goede en veilige zorg te leveren moeten wij op dit moment deze keuze maken”, zegt de voorzitter van de raad van bestuur, Margriet Schneider. “Om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk coronapatiënten kunnen opvangen, kijken we per patiënt heel zorgvuldig of het uitstellen van zorg medisch verantwoord is.”

23 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Welke snel oplopende ziekenhuisopnames exact? Er zijn 120 ziekenhuizen in Nederland en die hebben gisteren 46 patienten opgenomen, gemiddeld nog niet eens 0.5 patient per ziekenhuis…

 2. Gerard Brugmans

  Zijn er hier nog steeds mensen die durven te beweren dat er geen tweede golf is?

 3. JdV

  35000 ziekenhuisbedden jn NL. 1000 covid patienten opgenomen. Nog geen 3% van de mensen in een ziekenhuis ligt daar wegens Covid.
  Iets klopt niet in dit verhaal.

 4. Adje

  @Scherpschutter, van wat ik begrijp hebben Covid-patienten disproportioneel veel zorgpersoneel nodig. Zowel vanwege de diversiteit & complexiteit aan gezondheidsklachten, als omdat het personeel zó zorgvuldig beschermd moet worden. Alles kost dus mankracht & tijd die niet besteed kan worden aan minder-acute zorg

 5. Koel Hoofd

  @Scherpschutter,
  er liggen al meer dan 1000 covid slachtoffers in ziekenhuizen.

 6. Trol

  Bizar dat ziekenhuizen een opleving niet aankunnen. Het is toch gewoon werk? Die 1000 opnamen zouden gewoon prima “verwerkt” moeten kunnen worden. Het probleem is niet zozeer corona, maar kennelijk een enorm falen van het zorgsysteem.

 7. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Ho ho. Dat zijn zowel bewezen als vermoede Covid patienten.

  Verder ga ik maar geen energie meer in het ontzenuwen van de hele coronapaniek stoppen. Het lijkt niet zoveel uit te maken hoeveel geruststellende feiten en rekenkundig onderbouwde punten ik hier wil plaatsen, het komt niet langs de DUIC moderator helaas. Dat is verder overigens prima en volledig het goedrecht van DUIC uiteraard. No hard feelings.

 8. Nina

  Verdrietig om te zien dat veel mensen de realiteit van Covid-19 niet aankunnen en daardoor in de ontkenning schieten, zoals @Scherpschutter, @Trol en Doutzen Kroes.

  De wereld is natuurlijk niet compleet in rep en roer voor niks.

  Kom maar door met tegenargumenten lieve @Scherschutter en @Trol; ik heb vooral medelijden en geef jullie een virtuele knuffel.

 9. Hankiepankie

  Lieve mensen, die mensen die opgenomen worden zijn zo ziek dat ze in een ziekenhuis moeten liggen. Er ligt helemaal niemand voor niets in een ziekenhuis. Het maakt dan weinig uit of iemand nu wel of niet in corona gelooft, ziek zijn die mensen en niet een beetje ook.
  Verder is er geen enkel ziekenhuis dat voor zijn lol de zorg afschaalt. Ook zonder corona is er bijzonder weinig rek in de capaciteit van de zorg, dus ook al lijkt het maar weinig, die rek is er gewoon niet meer. Dat is niet de schuld van de ziekenhuizen, maar een maatschappelijke keuze. Dit heeft ook werkelijk helemaal niets met de discussie te maken of corona nu wel of niet bestaat etc.

 10. Trol

  Ik zeg toch nergens dat corona niet serieus of erg is. Of dat ik het op een andere manier bagateliseer. Maar dat het bizar is dat dit niet in ziekenhuizen verwerkt kan worden. Dat zou ook betekenen dat we bijvoorbeeld bij een grote ramp of aanslag ook de capaciteit niet hebben en mensen niet kunnen helpen. We zijn een van de rijkste landen en dit kunnen we niet.

  Ik snap ook wel dat er niet 10000 opgenomen kunnen worden, dus dat maatregelen wel nodig zijn. Maar zolang het bij de huidige aantallen blijft, moet het gewoon kunnen. Dat zal dan wel hard zijn, omdat ik niet aan anderen denk, maar dat doet niemand toch volledig. Je drinkt wellicht ook je drankje, rookt je peukje, gebruikt je sweatshop artikel, eet je bespoten groente, of nog erger ingevlogen groente etc. en denkt daarbij ook niet aan alle slachtofders. Ik ben alleen eerlijk.

 11. Katja

  De knuppel en het hoenderhok…waarom krijgen coronapatiënten eigenlijk voorrang boven, ik noem maar, een galblaasoperatie ? Weet waar ik over spreek, vorig jaar een koliekaanval gehad, en n januari gelukkig geopereerd.

 12. JdV

  Duitsland. 80 miljoen inwoners. 27000 ic bedden. Nederland. 17 miljoen inwoners. 1400, met mazzel 2500 ic bedden. Normale ziekenhuisbedden? Idem.
  Als je structureel jarenlang de zorg in dit land niet op peil kunt krijgen kun je dat maar aan 1 persoon verwijten. En dat is degene die al meer dan 10 jaar premier van dit land is en meerdere kabinetten met vele ministers heeft geleid die hier voor verantwoordelijk zijn. Een virus zou geen probleem mogen zijn in een land wat per jaar 100 miljard besteed aan zorg en zelf roept dat het een van de beste zorgstelsels ter wereld heeft. Dat onvermogen ligt geheel bij de politiek, zorgverzekeraars en overheid.

 13. Hankiepankie

  @Katja: corona patienten krijgen geen voorrang, dat is een misverstand en echt onzin. Acuut zieke patienten krijgen voorrang en dat is niets nieuws, dat gebeurt altijd al en gelukkig maar. Een verstuikte enkel krijgt op de spoedeisende hulp ook een lagere prioriteit dan een levensbedreigende aandoening. Het is nu eenmaal zo dat de corona patienten die in het ziekenhuis komen vaak heel erg ziek zijn en acuut hulp nodig hebben. Nogmaals: geen voorrang vanwege corona maar voorrang omdat ze zo vreselijk ziek zijn.
  Voor de sceptici: het aantal patienten dat zo ziek is, is inderdaad maar een fractie van het totaal aantal geinfecteerden. Dat neemt niet weg dat deze kleine fractie echt heel ziek kan zijn.

 14. G.H.

  Nee JdV, dat ligt aan het stemgedrag van ons allemaal, en dat gedrag wordt vooral gestuurd door een ikke-ikke-mentaliteit, in plaats van een visie vanuit het gemeenschappelijk belang op cruciale beleidsterreinen.

  Rutte bepaalt helemaal niets, de andere ministers bepalen alleen iets als de kamer ermee akkoord gaat, en de kamer, die kiezen wij.

 15. Joepie

  @ JdV

  Dan moet je dus zeker niet op CDA, VVD, Forum voor Democratie en wellicht ook niet op de PVV stemmen. Die laatste hebben wel vaak mooie praatjes over de zorg, maar als puntje bij paaltje komt en je naar stemgedrag in de beide kamers kijkt, dan stemt ook de PVV mee met de rechtse agenda’s van de VVD.

  Niet zo vreemd, Geert komt bij de VVD vandaan. Forum heeft sowieso schijt aan ‘het volk’. Gebruikt het volk alleen om stemmen te ronselen, naar goed populistisch gebruik. De partijen die al jaren iets aan de zorg willen verbeteren staan al jaren aan de zijlijn. Dat zijn de oppositiepartijen en met name die aan de linkerkant, zij worden juist continue aangevallen, terwijl ze zo goed als niks in de pap/ melk te brokkelen hebben. De enige partij die zich al meer dan een decennium echt hard maakt voor de zorg is de SP. Niet mijn partij, maar het is wel gewoon een feit.

 16. Ton

  @JdV
  Rutte levert gewoon wat zijn kiezers vragen: zo laag mogelijke belasting , dus zo minimaal mogelijke publieke sector.
  Je ziet het in de zorg, onderwijs, politie, rechtspraak, IND, UWV, Belastingdienst, NVWA, CBR, enz, enz.
  Overal structureel te weinig capaciteit.
  Uiteindelijk kost dat meer dan dat het oplevert.
  Al sinds Balkeneinde (2002) horen we: als we het beter organiseren en meer dereguleren kun we heel veel besparen.
  Dus werd er vooral heel veel bezuinigd.
  Uiteindelijk kost dat meer dan dat het oplevert.
  (In Duitsland heeft men blijkbaar meer op wegenbouw/onderhoud bezuinigd dan op gezondheidszorg.)

 17. JongMaarNietZoJong

  @JdV, op eerste reactie: het lijkt inderdaad alsof het nog niet helemaal nodig zou zijn om nu al af te schalen, maar men houdt ook de stijgende lijn in de gaten, en die gaat nu enorm hard omhoog zonder dat het lijkt dat dit snel gaat stoppen.

  Dan kun je beter nu al afspraken afzeggen voor over een week. Daarnaast kan ik me voorstellen dat je met dezelfde hoeveelheid mensen minder corona-patiënten kunt behandelen. Die moeten meer geïsoleerd liggen, en artsen zijn tijd kwijt in de uitgebreide hygiëne-regels. Ook ken ik zelf een tweetal artsen die op dit moment (eindelijk) op vakantie zijn, maar geen idee of dat meespeelt verder, zal wel niet.

  Hoe dan ook, het is geen slappe onzin maar dit wordt over een week alweer een veel groter probleem, de stijging gaat nu hard. Wat Joepie verder zegt klopt, voor een goede corona-bestrijding ben je bij linkse partijen beter af ivm minder zuinig gezeur over de zorg. Of de SP de beste partij is voor de zorg zou ik trouwens niet zo durven zeggen, eerder voor toegankelijkheid/betaalbaarheid voor de gewone man, andere aspecten valt nog te bezien.

 18. Scherpschutter

  @Nina 11:16

  Ik zou u graag geruststellen met feiten, maar zoals ik eerder schreef komen mijn comments niet langs de moderator. Jammer, maar dat heb ik uiteraard te accepteren.

  Sluit ik af met u te zeggen dat wij mensjes te accepteren hebben dat de dood bij het leven hoort. Ook dit griepseizoen (net zoals ieder jaar) zullen 10.000 mensen sterven. Voorheen aan de griep. Nu aan corona. C’est la vie.

 19. Koel Hoofd

  Ton heeft gewoon gelijk!
  Dit uitkleden van onze Nederlandse sociale maatschappij is eigenlijk al in de jaren negentig begonnen met de oprichting van de EU naar Amerikaans model. De eerste resultaten kwamen al bovenwater met Balkenende 1. Dus het is al begonnen onder “Paars 1”. De politieke partijen stonden er bij, keken ernaar en vonden het goed.
  Net zoals de belastingbetaler die alleen maar blij wordt als er minder afgedragen kan worden….

 20. Linlin

  Scherpschuttertje, hou toch eens op met die ongefundeerde onzin. Er vallen nooit 10.000 doden per jaar door influenza:
  https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/cijfers-context/sterfte
  In het “rampjaar” 2017-18 vielen er 9400 doden. In het griepseizoen 2013-14 vielen helemaal geen slachtoffers.
  Corona heeft tot nu toe ruim 6500 doden geïst. Dat zullen er veel meer worden in deze tweede golf. Uiteraard zullen er ook weer mensen overlijden aan de griep.
  Geen flutvirusje dus, dat Corona.

 21. Utrechtvoorutrecht

  Hulde aan DUIC voor het screenen op misleidende posts. Ik zie de discussies er nu al op vooruit gaan.

 22. Scherpschutter

  @Linlin

  Het is wel vermakelijk dat u niet in de gaten heeft dat u primair uzelf tracht te overtuigen van uw eigen standpunt (de reductio ad absurdum en het selectief shoppen in de griepjaren spreken boekdelen), maar ik denk ook dat u wel weet dat u MIJ daar niet mee overtuigt.

 23. Anne Marie ten Berge

  @ JvdV Wees er van verzekerd dat uw zienswijze door velen wordt gedeeld. Het laakbare gedrag van coalities die onder leiding van de grote leider Mark Rutte al tien jaar bezuinigen op de zorg en op de rechtstaat, is onacceptabel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).